kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Teknoloji
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İzmir meydan savaşı
İzmir meydan savaşı
Aksoy: En az 5 puan fark bekliyorum

İzmir kapışması

Erdoğan üç büyük kenti de kazanmak, Baykal solun kalesini kaptırmamak için yarın İzmir'de "meydan düellosu" yapıyor

İki lider aynı gün meydanlarda
Yerel
seçimin kader kentlerinden biri olan İzmir, bu pazar iki liderin boy gösterisine sahne olacak. AKP lideri Erdoğan İnciraltı'nda, CHP lideri Baykal Gündoğdu'da aynı saatte miting yapacak. İki parti de meydan üstünlüğü için çabalıyor.

ANKET SÜRPRİZİ AKP'YE UMUT VERDİ
ERDOĞAN "CHP'yi Ege kalesinde de geçip üç büyük kenti kazanmak" istiyor. Tarhan Erdem'in anketinde İzmir'de aday olarak değil ama parti olarak önde gözüken AK Parti, son hamleyle başkan adayı Taha Aksoy'u öne çıkarmak için kente asılıyor.

CHP SON DAKİKA KYAŞAMAK İSTEMİYOR

PİRİŞTİNA faktörüyle ankette önde çıkan CHP, son anda bir sürpriz yaşamamak için oyları sağlama alma telaşında. Ankara ve İstanbul'da geride görünen CHP'nin İzmir'i de kaybetmeye tahammülü olmadığı belirtiliyor.



***

İzmir meydan savaşı

AK Parti lideri Erdoğan üç büyük ili kazanmak, CHP tek kalesini kaybetmemek için büyük yarışa girdi. İzmir, yarın iki liderin aynı saatte meydan savaşına sahne olacak.

Tarhan Erdem'in üç büyük il seçim sonucunu gösteren anketinden, Ankara ve İstanbul'u AK Parti'nin, İzmir'i ise CHP'nin kazanacağının ortaya çıkması üzerine, iki büyük parti arasında İzmir yarışı başladı. AK Parti İzmir'i de alarak üç büyük şehiri kazanma zaferini elde etmek, CHP ise İzmir'i korumak için kolları sıvadı. İki partinin lideri de, kozlarını yarın İzmir'de, hem de aynı saatte ortaya koyacaklar ve meydanlar seçime bir hafta kala son durumu ortaya koyacak. Saat 16.00'da, AK Parti lideri Tayyip Erdoğan, İnciraltı Demokrasi Meydanı'nda, CHP lideri Deniz Baykal da Gündoğdu Meydanı'nda İzmirliler'in karşısına çıkacak.

AYNI SAATTE DÜELLO
AK Parti İl Başkanlığı, "İzmir'i istiyorum" diyen Erdoğan'ı 20 Mart'ta kente getirmeyi amaçlıyordu. Erdoğan'ın Gündoğdu Meydanı'nda AK Parti adayı Taha Aksoy'la gövde gösterisi yapması planlanırken, Konak İlçe Seçim Kurulu, alanda aynı tarihte miting yapmak isteyen birden fazla parti olması gerekçesiyle kura çekilmesini kararlaştırdı. Çekilen kurada Gündoydu Meydanı, AK Parti'ye 19 ve 25 Mart tarihleri arasında çıktı. Erdoğan'ın programı buna uymayınca İzmir mitingi için 21 Mart'ta İnciraltı Meydanı uygun görüldü.

DYP HAKKINI CHP'YE VERDİ
Gündoğdu kurası ise, 21 Mart tarihinde DYP'ye çıkmış, CHP bunun üzerine Karşıyaka'ya yönelmişti. Ancak CHP'nin teklifi üzerine, DYP jest yaparak, hakkını CHP'ye verdi. Bunun üzerine, Baykal ve Erdoğan'ın aynı gün, aynı saatte kürsüye çıkması mümkün oldu. İki parti de şimdi meydan gösterisine hazırlanıyor. CHP İzmir İl Başkanı Alaattin Yüksel, 3 Kasım seçimleri öncesi yapılan İzmir mitinginde Baykal'ın 120 binin üzerinde bir kitleye hitap ettiğini belirterek hedeflerinin bunun üzerine çıkmak olduğunu ifade ediyor. AK Parti İl Başkanı Ali Aşlık ise "Biz kimseyi mitinge taşımayacağız. 3 Kasım mitinginde biz daha kalabalıktık. Önemli olan oraya gelecek insanların sayısı değil canlılığı. Hem kendisi gelenle getirilen arasında fark olur" diyor.

İZMİR'DE PİRİŞTİNA FARKI
Demokrat Parti'nin yüzde 50'lileri bulduğu 1950 ve 1954 seçimleriyle, ANAP'ın yüzde 45'i yakaladığı 1983 yılı dışında sağa pek yüz vermeyen İzmirliler, bundan önceki son seçimde de CHP'yi birinci parti yaptı. Ancak CHP birinci parti olmasına karşın, 1999'da yüzde 42'leri bulan DSP'nin 10 puan gerisinde kaldı. CHP'nin İzmir'deki en büyük kozu, Ahmet Piriştina. Balkan göçmeni büyük bir aileden gelen Piriştina'nın 1999 yılında DSP'den Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na seçilen, "imanlı bir sosyalist" Piriştina, hem iş dünyasıyla, hem sivil toplum örgütleriyle, hem de Kasımpaşalı Başbakan'a alternatif, "Eşrefpaşalılığı" ile büyük destek görüyor. Belediye başkanı olduğu DSP'den Ekim 2003'te ayrıldıktan sonra, DSP'nin buradaki oyu yüzde 40'tan yüzde 1.5'a düştü. Son ankete göre de, Piriştina'nın şahsi oyu CHP'den yüzde 20 daha fazla.

BAKANLAR İZMİR'E ASILIYOR
Ankara ve İstanbul belediye başkanlıklarına garanti gözüyle bakan AK Parti ise, İzmir'i almak için tüm potansiyelini bu kente yönlendirdi. Erdoğan, kendisine İstanbul belediye başkanlığını kazandıran ekibi İzmir'e gönderdi, İzmir'de fazla tanınmayan adayı Taha Aksoy için çalışmalarını istedi. Ayrıca, İzmir, tarihi boyunca en çok Bakan'a da bu dönemde evsahipliği yapıyor. Ancak, bazı bakanların "AK Parti adayını seçerseniz, iktidar nimetlerinden yararlanırsınız" sözleri ilgiyi artırmadı, tepki yarattı.

Genel seçimde Piriştina oyu çıkınca, CHP ikinci

A&G araştırma şirketinin 3 büyük ilde yaptığı ankete göre, AK Parti İstanbul ve Ankara'da yüzde 50'nin üzerine çıkıyor. İzmir'de ise CHP yüzde 49.5 ile açık ara birinci oluyor. AK Parti İzmir'de yüzde 33.7 ile ikinci. İzmir'de yerel-genel seçim farkı ise dikkat çekici. İzmir'de, anket günü bir milletvekili seçimi yapılsaydı AK Parti yüzde 46.6 oyla birinci olacak, CHP ise yüzde 29 ile ikincilikle yetinecekti. İzmir'de Piriştina partisine 20 puan kazandırıyor.

Devrim İNCE-Nihal AŞKIN (MERKEZ)

DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Erdoğan: Türkiye ortalaması diyemem
 Ecevitler'in başına talih kuşu
 Konvoyda kaza: 2 gazeteci öldü
 Karayalçın: Meydan okuyorum
 Gökçek: Benim oyum fazla çıkmış
 Ormanda gömülü cephane
 Asıl sonuç 29 Mart'ta
 'Beşiktaş'a vizyon kazandıracağım
 AKP adayı Ergül'ün mutlu Beykoz' vaadi
 'Bakırköy Ortaköy'e rakip olacak'
 Yeni belde Kıraç'ın sanatçı adayı
 DYP'li Duygu: Bolluca gelişecek
 Şiirle oy istediler
 Teziç: Aldığınız oylar bir gün tersine döner
 Papadopulos Zürih'e gidiyor
 Gül de ikna edemedi
 Çakmakoğlu trafik kazası geçirdi
 Meclis olağanüstü toplantı yapacak
YAVUZ DONAT
Kaleiçi destanı
Kudret Özsoy, Kaleiçi'nin...
 Show TV 10.15
"Sevda Masalı"
 Show TV 14.15
"Aslı ile Kerem"
 Star 10.50
"Mavi Boncuk"
 Kanal D 10.30
"Hayvanların Efendisi"
 Kanal D 11.50
"Sıra Bende"
 TRT 1 10.00
"Çalıkuşu"
Yine tanker faciası
İstanbul'daki kazanın benzeri Şanlıurfa'da meydana geldi. Akaryakıt...
Öfkeli baba dehşet saçtı
İzmir'in Karşıyaka ilçesinde meydana gelen olayda aşırı...
Kadir Abi'nin rekorunu zorlarım
Kadir Abi'nin rekorunu zorlarım
16 yaşından beri sahnelerde olan Kenan Doğulu mtv'deki Şamdan...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | ON Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Teknoloji | Otomobil |Sinema | Hobi | Çizerler
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.