kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Teknoloji
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Servet Yildirim @ SABAH
 

Seçimden sonra ekonomi

Piyasalar yarınki seçimin olası sonuçlarını büyük ölçüde satın alarak fiyatlara yansıttı. Bu nedenle Pazartesi günü seçimlerden kaynaklanan çok dramatik hareketler beklenmiyor. Piyasaların asıl beklediği Kıbrıs ile ilgili gelişmeler. Buradan gelecek haberler para ve sermaye piyasalarında kısa vadeli keskin hareketlere neden olabilir.
Seçim piyasaları çok fazla etkilemese de yeni dönemde ekonomi üzerinde etkileri olacaktır. Şimdiden sorulmaya başlandı "Seçim zaferi hükümetin şımarmasına ve gevşemesine neden olur mu?" diye. Normal olarak hükümetlerin seçim öncesi biraz yumuşak gittiğini, seçimlerin ardından ise vidaları biraz daha sıktıklarını biliyoruz. Bu, dünyanın her yerinde aşağı yukarı böyle. Gerçi burası Türkiye. Burada işler bazen normal mantık kurallarına göre gitmez ama biz yine de mevcut hükümetin de aynı refleksi göstermesini bekliyoruz. Bundan sonraki en yakın seçim üç yıl sonra yapılacak. Dolayısıyla normal şartlarda hükümetin önünde seçimsiz bir üç yıl var. Bu ona kamuoyunun hoşuna gitmeyecek bazı adımları atması için imkan verecektir.
Ama o önceki hükümet döneminde başlatılan reformları sürdürmek yerine kadrolaşmaya ve halka şirin görünecek ancak Türkiye'ye ciddi yükler getirecek adımları atmaya yönelirse (ki olasılık dışı değil) hem kendisi hem de Türkiye yara alır.
Bu çerçevede seçimden sonra neler olabilir?
Öncelikle kabinede bazı değişiklikler görebiliriz. Başbakan Erdoğan, yeni döneme taze kanla devam etmek isteyebilir. Kimlerin gidip kimlerin kalacağı konusunda sayısız spekülasyon var ama görüldüğü kadarıyla bu değişiklikler kapsamında Hazineden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan'ın değiştirilmesi beklenmiyor. IMF ile kritik bir noktaya yaklaşırken Babacan'ı değiştirmek doğru da olmaz.
Seçimden sonra IMF'nin de yakından izlediği vergi idaresinin yeniden yapılandırılması gibi bazı düzenlemelerin ve çalışmaların hızlanması gerekiyor. Aksi takdirde IMF ile sorun çıkabilir ve hükümet yeni dönemde böyle bir sorunla karşılaşmak istemez. Bence hükümet 2004 sonrasında da yola IMF ile devam etme niyetinde. Bunu seçim öncesi açıklamak siyaseten hata mı değil mi bilemiyorum ama hükümetin bu niyetini seçim sonrası açık etmesi sürpriz sayılmamalı.

Tahkim mi geliyor?

Devlet Bakanı Ali Babacan'ın kamu kuruluşlarının birbirlerine olan borçları ile ilgili çalışma başlatıldığı yönünde Perşembe günü bir açıklaması oldu. Bu ilk değil, daha önce de benzer bir açıklaması olmuştu ve o zaman da bu sözlerin bize tahkimi anımsattığını yazmıştım. Babacan o zaman olduğu gibi şimdi de bu çalışmaların tahkim ile bir alakasının olmadığını vurguladı ama detayları bilmediğimiz için hala ikna olmuş değilim.
Türkiye 1960 ila 1993 arasında 13 kez kamu kuruluşlarının birbirlerine olan borçlarına yönelik tahkim yaptı. En son gerçekleştirilen 1993 tahkiminde iç borç stokunun yarısı kadar bir tutar tahkime tabi tutularak silindi ve bu uygulamalar gösterdi ki tahkim bir işe yaramıyor. Aksine 1993 tahkiminin hemen ardından ciddi bir krizle karşılaştık. Krizi tetikleyen ise tahkimin yükünü Merkez Bankası ile birlikte sırtlayan Hazine'nin piyasadan borçlanamaması olmuştu. Daha önce de yazmıştık "Kamu kuruluşları arasındaki "mahsuplaşma" basit bir muhasebe işlemi olarak görülebilir ancak aslında derin etkilere yol açabilecek bir uygulamadır. Eğer tahkim gibi bir niyet varsa bunun hazineye getireceği yükün karşılanması için bütçeye yeterli ödenek konulmalıdır" diye.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 En Parlak 10 Yılın Hikayesi   / 25-03-2004
 Bütçede olumsuz sinyaller   / 23-03-2004
 Türk bankalarına yabancı ilgisi   / 20-03-2004
 Faiz bir süre daha düşer   / 18-03-2004
 Gerçek bankacılık mı?   / 16-03-2004
 "Eurobond"unuz yok mu?   / 13-03-2004
 Garanti bölgesel marka olabilir   / 11-03-2004
 Kamudan ayrılanlar mutsuz   / 09-03-2004
 IMF'nin başından Cumhurbaşkanlığına   / 06-03-2004
 Ziraat ve Halk ayrılıyor mu?   / 04-03-2004
YAVUZ SEMERCİ
Doğan Grubu'nun kaybı 500 milyon doları bulur mu!
Sabah...
İLKER SARIER
Bize niçin saldırıyorlar?
Hürriyet grubunun bazı...
SERVET YILDIRIM
Seçimden sonra ekonomi
Piyasalar yarınki seçimin olası...
GÜNTAY ŞİMŞEK
İran taviz vermiyor
Pahalı doğal gaz ücretlerini aşağıya...
Sarışınsan işi kaptın!
İngiltere'de yapılan bir araştırmaya göre; sarışın, bebek yüzlü, iri...
'Binbir Surat'ı eşi yakalattı...
Eşini izleyen ekipler, sürekli kılık ve yer değiştiren Sıtkı Polat'ı...
Yalancının mumu buraya kadar!
Yalancının mumu buraya kadar!
Tuğçe Kazaz'ın yalanları başına dert oldu. Hem Kenan Doğulu...
Burcu gözyaşlarıyla yarışmaya veda etti
Burcu gözyaşlarıyla yarışmaya veda etti
atv'de yayınlanan Akademi Türkiye bu hafta da oldukça...
IMKB
E: 20,836 D:% 1.78
DOLAR
S: 1,321,000 D:% -0.23
EURO
S: 1,608,000 D:% -0.19
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | ON Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Teknoloji | Otomobil |Sinema | Hobi | Çizerler
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.