kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Teknoloji
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
3K Halı dünyaya kafa tutuyor
2004 dekorasyon trendleri
Türkiye'nin ilk kendinden desenli renkli porseleni
3K Halı dünyaya kafa tutuyor
Doğtaş'tan cazip fırsatlar
Küçük mekanlara çözüm
İdaş'tan ilkbahar fırsatları
Eternity'den desenli tencereler
Türkiye'nin ilk yaylı yatağını Yataş üretti
Bellona şıklığı evlerinizde
Dekorasyon hatıraları...
Bak şu İstikbal'e!
Yeni trend fonksiyonellik
Kelebekler zamanı

3K Halı dünyaya kafa tutuyor

Bünyan'dan yola çıkan ve bugün üretiminin yüzde 80'ini yurtdışına ihraç eden 3K Halı, Kerim Rashid ve Calvin Klein gibi dünyaca ünlü tasarımcılarla çalışıyor. Firma, isteğe göre nostaljik halı da üretiyor.

Temeli Kayseri Bünyan'da dedeleri Süleyman Yılmaz tarafından atılan, baba Murat Yılmaz'ın İstanbul'da devam ettiği halıcılık işini Oktay, Zeki ve Metin kardeşler uluslararası arenaya taşımayı başardı. Anlamını 3 kardeş ve 3 kuşak halı işinden alan 3K halıları, Diyarbakır'dan Erzurum'a, Balıkesir'den Kayseri'ye Türkiye genelinde, hatta Avrupa ve dünyada ev dekorasyon tutkunlarına ulaşıyor. 3K Halı'nın Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Yılmaz, 1926 yılında dedesinin başlattığı ve babadan çocuklara geçen bu sanatın çok farklı boyutlara ulaştığını söyleyerek, "Temellerini dedemin attığı 3K, işi babamın almasıyla daha da büyüdü. 1965'te İstanbul'a yerleştik. 1980'de işin başına ben geçtiğimde Anadolu'nun çeşitli yörelerinde bin kadar tezgahımız vardı" diyor. 1996 yılında Çemberlitaş'tan Florya'ya taşınan 3K, böylece 6 bin metrekare ile Türkiye'nin en büyük Halı Showroom'una sahip oldu. Yeni merkezlerinin, kendileri için kabuklarından sıyrılmak ve yurtdışına açılmak için bir neden olduğunu söyleyen Yılmaz, dünyanın 276 noktasında; Amerika'dan Kolombiya'ya, Güney Afrika'dan Avustralya'ya kadar ürünlerini ihraç eden bir pazar lideri durumunda olduklarını da belirtiyor.

ÜRETİMİN YÜZDE 80'İ İHRAÇ
45 bin kişi ile çalıştıklarını belirten Yılmaz, "Bu insanlar hem üretiyor, hem de kazanıyor. Kaybolmaya yüz tutan bu sanatı sürekli öğreterek insanlara iş gücü sağlayıp yaşadıkları köyü terketmeden kendi mekânlarında gelir temin etmelerini sağlıyoruz. Üretimimizin yüzde 80'ini yurtdışına ihraç ediyoruz. Bu direk olarak döviz getirisi demek" diyor. Halıların müşteriye ulaşmadan 5 kez kalite ve kontrolden geçtiğini belirten Yılmaz, hazırlık aşamalarını şöyle anlatıyor: "İlk kontrol halı dokunurken, ikinci kontrol tezgâhtan çıktıktan sonra, üçüncü kontrol ise Antalya'daki halı hastanemizde yapılıyor. Burada halının arkası çevrilip boydan boya yakılıyor. Bu yakılma işlemiyle halının arkasındaki tüyler yok oluyor. Daha sonra yıkama ve kurutmaya tabi tutuluyor. 140 derece sıcak hava püskürtülen bir mekânda halıya şok kurutma uygulanıyor. Amaç halıda mikrop ve bakterilerin yok olması. Bu işlemlerden geçen halı, bir ameliyat eldiveni kadar temiz hale gelir. 4. aşamada halının saçakları örülüyor. Son kalite kontrol için de halılar İstanbul'a yollanır. Burada da halıda desen, renk hatası ve eğrilikler olup olmadığı kontrol edilir. Ve mağazaya gönderilmeye hazır hale gelir."

1 YIL SONRA KONTROL
Yılmaz, hangi tarz halı almaları gerektiği konusunda kararsız kalan müşterilere uzman çalışanların yardımcı olduğunu söylüyor. Yılmaz, "Halıların evlere ücretsiz gönderilmesinin ardından, alındıktan 1 yıl sonra bile müşteri ile iletişim kurarak deformasyon ya da memnuniyetsizlik olup olmadığını araştırıyoruz. Eğer halı oturma odasında kullanılıyorsa 2 yılda bir, salonda kullanılıyorsa yılda bir, ıslak zeminlerde kullanılıyorsa ise 6 ayda bir gidip bakımlarını yapıyoruz. 5 yıl sonrası için bile ürünlerimizin garantisi bulunuyor" diye konuşuyor.


BARBIE'NİN LİSANSÖRÜ BARBIE'NİN LİSANSÖRÜ

Kerim Rashid, Calvin Klein gibi dünyaca ünlü tasarımcılarla da çalışan 3K Halı, Portekiz, İsviçre ve Yunanistan gibi Avrupa ülkelerinde Barbie'li halı serisinin tek satış lisansörüne sahip firma konumunda. Barbie serisinin üretimi ve satış lisansörlüğünün yanı sıra, Warner Bross karekterlerinin lisansı da 3K markasına ait. Çiftehavuzlar'daki 3K Konsept mağazasında özellikle kız çocukları için 150x90 cm. boyutlarında yüzlerce renk ve desen seçeneğine sahip Barbie koleksiyonu 85-95 milyon arasında satışa sunuluyor. Ayrıca 3K Konsept, trendlere uygun özgün aksesuvarları ve Calvin Klein, Co Designer, Haro, Life Style, Serralunga ve Ancelo gibi ünlü markaları Türkiye'de müşteri ile buluşturuyor. 3K'nın son yeniliklerinden biri ise, Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaşlı sporseverler için hazırlanan taraftar kilim ve halıları...

Ali ESER-MERKEZ

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Yoksa bunlar kardeş mi?
 Taşkent'in yeni aşkı çevresini çok şaşırttı
 Avşar'ın evindeki akrep zehirsiz çıktı
 Konyalı saksağan yuvasını yaptı
 Aşkı sınavdan geçirin
 Sevgi Sözcükleri
 Minik incili küpeler
 3 gün daha bekleyecekler
 Zanussiile mutfaklar daha şık
 ABD'li basketçilere Türk koç
 Piposeverlere sanal kulüp
 Işık saçtığı için kolay yakalanıyor
HAKAN & UTKU
Pazar sabahı saat 2'yi 1 geçe
Geçtiğimiz pazar sabahı...
AYŞE TÜTER
Kütük pasta
Yumurta ile şekeri mikserle 10 dakika...
Nişan günü infaz
Diş Hekimi Bülent Ulusoy tüm ailesi yapılacak nişanı için onu...
İnce Memed'in Apdi Ağa'sı öldü
Oyuncu, yönetmen, yazar Peter Ustinov 83 yaşında öldü.
E vitamini mesane kanserini önlüyor
Amerika'da yapılan son araştırmaya göre her gün düzenli olarak...
Ayrılığın ardında ihanet yatıyormuş
Ayrılığın ardında ihanet yatıyormuş
Serdar Şınlak ile eşi Nevşah Hanım'ın evliliklerinin üzerinde...
Neden saklanıyorlar?
Neden saklanıyorlar?
ettiği işadamı Moris Kohen, yaklaşık on gündür sosyetik estetik...
Pembe Panter'de oynayacak
Pembe Panter'de oynayacak
Çocuklar kadar büyüklerin de severek izlediği Pembe Panter'in 2004...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | ON Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Teknoloji | Otomobil |Sinema | Hobi | Çizerler
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.