kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Teknoloji
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sahte gıda pazara girdi
Sahte gıda pazara girdi
Üretim yeri apartman çıktı
Gerçek ürün 5 kat daha pahalı

Bunları insan yiyecek

Semt pazarlarında ucuza satılan et ürünleri "sahte." Salamda et yerine nişasta, tavuk derisi, zar ve kan var

Pazarda kilosu 3-4 milyon liraya satılan sucuk, salam ve sosis gibi gıdalarda korkunç sahtekârlık. Üretim tarihi yok, hangi firmanın nerede ürettiği belli değil. Ambalaja sonradan yapıştırılan etiketlerdeki bilgiler sahte.

İÇLERİNDE BİR GRAM BİLE GERÇEK ET YOK
SABAH,
pazarlarda satılan "çok ucuz" salamı Hıfzıssıhha'da tahlil ettirdi. İşte sonuç: "İçinde bol nişasta, tavuğun derisi ile kemik uçlarındaki et kırpıntısı, kasapta bile kullanılmayan kanlı et kısımları ve zar, bol baharatla tuz var."

SAĞLIĞA ZARARI DAHA SONRA ORTAYA ÇIKAR
UZMANLAR uyarıyor: "Sadece ekmek yemek bile bu ürünlerden daha sağlıklı. Bunlar böbrek ve karaciğeri tahrip eder. Etkisi 5- 10 yıl içinde çıkar. Deli danadan kuş gribine birçok hastalığı yayar."




***

Sahte gıda pazara girdi

İstanbul'daki semt pazarlarında salam, sucuk, sosis, kaşar peyniri gibi ürünler 1 milyon liraya satılıyor. Ancak et yerine tavuk derisi, sığır eti zarı ile üretilen bu ürünler insan sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor.

İstanbul'daki semt pazarlarında sosis, salam ve sucuk diye tüketiciye sağlıksız ürünler satılıyor. Marketlerde Beşler, Maret, Pınar gibi markaların salamları kilosu 20 ila 25 milyon lira arasında değişirken, kilosu 4 milyon lira olan salamlar semt pazarlarında yok satıyor. Aynı şekilde markette tanınmış markalı sucuğun kilosu 20 milyon lira ama semt pazarında kilosu 3 milyon liradan sucuk bulmak mümkün. Fiyatlar arasındaki bu derece yüksek farklar ister istemez satılan gıdaların "gerçek" olup olmadığını akıllara getiriyor. Gerçekten de SABAH'ın semt pazarından satın alarak İstanbul Belediyesi Hıfzıssıhha Müdürlüğü'nde inceleme yaptırdığı ürünlerin adeta "sanal" olduğunu ortaya çıkardı. Tahlil sonucunda salamdaki nişasta oranı normalin çok üstünde bulunurken, içinde kullanılan piliç etinin tavuk derisi, dana etinin ise etin en kanlı bölümleri olduğu belirlendi. Salamın Türk Gıda Kodeksi Et Ürünleri tebliğine uygun olmadığı ortaya çıktı.

AMBALAJDAN BELLİ OLUR
GERÇEKTEN de Yenibosna, Esenler, Bağcılar, Avcılar, Gaziosmanpaşa gibi semtlerin pazarlarında satılan hiçbir besin değeri olmayan et ürünleri, tüketiciye ulaşıyor. Zaten gıda yetkililerine göre etin kilosu 11 ila 14 milyon lira arasında değişirken, pazarda ila 1.5 milyon liraya satılan salam, sosis ve sucuklarda 'yenilebilir et' olması mümkün değil. Salam, sosis ve sucukların ambalajları üzerinde üretim ve son kullanma tarihleri yazmıyor. Ambalajlar üzerine sonradan yapıştırılan etiketlerde bu bilgilere yer veriliyor. Fındık ezmesi, çikolata ve tahin helvalarının ambalajları üzerinde ise üretim yerinin adresi veya son kullanma tarihiyle ilgili herhangi bir bilgi yok.

SALAM YERİNE EKMEK YİYİN
PAZARLARDA satılan bu 'merdivenaltı üretim' salamları tahlil eden İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hıfzıssıhha Müdürü Muhsin Öztürk, salamın içindekiler bölümünde yazan "Dana kavram yağı, dana eti, piliç eti ve patates nişastası" ibaresini SABAH'a yorumladı: "Bu tip ürünlerin tahlillerini sık sık yaptığımız için bu salamın yapılmasında kullanılan etler hiç sağlıklı değil. Piliç eti dediği şey tavuğun derisi ve kemiklerinin ucundaki yumuşak et kırpıntıları. Dana eti denilen şey ise kırmızı etin kasaplarda kullanılmayan kanlı et kısımları ve zar. Üretici bunun içine baharat ve tuzu basarak mikrop üremesini engelliyor. Bu, tüketiciyi tamamen aldatmak demek. Vatandaşın sahte et ürünleri yerine ekmek yemesi hem daha çok besleyici hem de daha sağlıklı. Çünkü bu ürünün hiçbir besin değeri yok."

KARACİĞER DÜŞMANI
ÖZTÜRK,
bu salamın içinde yazılan maddelerin vücudun süzgeci görevindeki böbrek ve karaciğeri tahrip edeceğini belirterek, "Bunun etkileri hemen değil, 5-10 yıl içinde çıkıyor. Deli danadan tutun da kuş gribine kadar birçok hastalığın salam, sucuk ve sosis gibi besinlerle yayıldığı görülüyor" diye konuştu.

İnci DÖNDAŞ - HABER MERKEZİ

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Hükümette 'kaçak domuz çiftliği' şaşkınlığı
 Yargıçlara özel zam
 Danıştay, Alemdaroğlu'na göreve devam' dedi
 Belediye başkanına şişeli işkenceye 45 yıl hapis
 Koltuğunu bırakmadı
 Hakimden RTÜK üyesine etik dersi: Yazına sahip çık
 Organik ürünlerin pazar payı artıyor
 Uzman hekime şark yolu göründü
MEHMET TEZKAN
Seçmen mesaj verdi mi? Yoksa..
Seçime katılma oranı...
EMRE AKÖZ
Sarıgül aşkı nereden çıktı?
Gözler Şişli'yi müthiş bir...
UMUR TALU
Agresif eylem bekliyoruz sizden!
İyi bir...
Bu fırsatı kaçırmayın
Türk tarafı planı olumlu buldu. Dörtlü imza talep etti. Ancak bu, Rum...
'Metni imzalamak istedik'
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dün Annan'dan sonra bir basın...
Kumaş hazırda terzi nerede: 2-2
Kumaş hazırda terzi nerede: 2-2
Hırvatistan'a Ünal Karaman yönetiminde giden Ay-Yıldız, 2. dakikada...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | ON Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Teknoloji | Otomobil |Sinema | Hobi | Çizerler
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.