kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Teknoloji
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sazıyla sözüyle Amerika'yı fethetti
Aşıklığı dünyaya tanıtıyor
Sazıyla sözüyle Amerika'yı fethetti
Ödüllü şiiri ders kitabına kondu

Sazıyla sözüyle Amerika'yı fethetti

Saz çalmayı 9 yaşında öğrendi. Aşık geleneğini ayakta tutmak için canla başla çalıştı. Amerika'ya giderek, aşıklık geleneğini anlattı, resitaller verdi. Ayakta alkışlanan Aşık Maksut Feryadi, Harward Üniversitesi tarafından üstün başarı ödülü ile ödüllendirildi.

Türkiye'de birçoklarının adını bile duymadığı Aşık Maksut Feryadi, gönül verdiği aşıklık geleneğini dünyaya tanıtıyor. Anadolu'daki aşıklık geleneğinin en iyi temsilcilerinden olan 43 yaşındaki Aşık Maksut Feryadi, bir buçuk yıl önce dünyanın en iyi üniversiteleri arasında sayılan Harward'a davet edildi. Üniversiteye bağlı New England Konservatuvarı'nda okuyan yüzlerce yabancı öğrenciye 22 gün boyunca ders veren Feryadi, Türkiye'deki aşıklık geleneğini ve aşıklar atışmasını anlatarak, resitaller verdi.

16 YAŞINDA ALBÜM YAPTI
Saz çalmayı ilkokul üçüncü sınıfa giderken babasının hediye ettiği sazla kendi kendine öğrenen Aşık Maksut Feryadi, çıraklık dönemini kendisi gibi aşık olan babasının yanında tamamladı. Aşıkların hitap şekillerini, adaplarını babasından öğrenen Aşık Maksut, olanaksızlıklar yüzünden ilkokuldan sonra okuyamadı. Kendini tamamen saza söze verdi. Kısa bir sürede ünü tüm Kars'a yayılıp düğünlerin vazgeçilmez ozanı oluverdi. Daha 16 yaşındayken bir yakınının yardımıyla İstanbul'a gelip bir ay içinde kaset çıkarttı.

Şimdilerde 13 kaseti olan Aşık Maksut, 1996 yılında Bağcılar'da açılışını Safiye Ayla'nın yaptığı Aşıklar Kültür Evi'ni kurdu. Burada tüm Türkiye'den ozanları bir araya getirip aşıklık geleneğini yaymak için programlar düzenledi. Ancak merkez bir yıl önce maddi imkansızlıklar nedeniyle kapandı. Aşık Maksut'un, aşıklık geleneğini devam ettirebilmek için yaptıkları bununla sınırlı değil. 1988 yılından beri sazını eline alıp aralarında Fransa, Belçika, Hollanda Lüksemburg, hatta Rusya'nın bulunduğu birçok kenti kendi imkanlarıyla ya da gelen davetlerle dolaşan Aşık Maksut, orada yaşayan Türkler'e aşıklık geleneğini anlatıp, türküler söyledi.

AMERİKALILAR'I MEST ETTİ
Anadolu'daki aşıklık geleneğinin en iyi temsilcilerinden olan 43 yaşındaki Aşık Maksut Feryadi, bir buçuk yıl önce dünyanın en iyi üniversiteleri arasında sayılan Harward'a davet edildi. Harward'ın yanı sıra Amerika'daki sekiz üniversitede ayrı ayrı resitaller vererek, yabancılara hem kendi hem de ünlü aşıkların şiirlerini, türkülerini dinletti. Dünyanın çeşitli ülkelerinden öğrencilerin bulunduğu Harward'da misafir hocalık yapan Aşık Maksut, aşıklık geleneğini en iyi şekilde sergilediği için üniversiteden 10 bin dolarlık para ile üstün başarı ödülü aldı.

Ödülünü yüzlerce kişinin önünde alırken kendisini izleyen Türk öğrencilerin sevinçten ağladığını belirten Aşık Maksut, kendisini en çok etkileyen anı ise şöyle anlatıyor: "Tören sonrası Türk öğrenciler yanıma gelip sevinci ve hüznü bir arada yaşadıklarını söylediler. Aşıklık geleneğinden hiç haberdar olmadıklarını, kendi öz kültürlerini Amerikalılar sayesinde öğrendikleri için üzüntü duyduklarını söylediler. O sözler beni çok etkiledi. Öte yandan üniversite hocaları 2 bin yıllık geçmişi olan köklü bir devletin kendi geleneğinin kıymetini bilmemesine anlam veremediklerini söylediler, çok şaşırdılar. Derslerde anlattığım bilgiler özellikle yabancı öğrencilerin çok fazla dikkatini çekti."

Harward'lı Amerikalı müzik doktorlarıyla Konya Aşıklar Bayramı'nda tanıştığını, eserlerini, sazını, sesini beğendiklerini anlatan Aşık Maksut, hikayenin geri kalanını şöyle tamamlıyor: "Türkiye'deki aşıklık geleneği ile ilgili araştırma yapıyorlarmış. Bayrama katılan tüm aşıklarla birebir görüşüp iletişim telefonlarını, yazdıkları eserlerini aldılar. Yaklaşık 80 aşık vardı. Daha sonra memleketlerine döndüler. 6 ay sonra beni arayıp benim şiirlerimin kendi proje içeriklerine çok uyduğunu söylediler. Dünya barışı ve insan sağlığıyla ilgili sözlerdi. Bana koşulları, ne yapmam gerektiğini anlatınca kabul ettim. Bütün masraflarımı karşıladılar ve beni el üstünde tuttular."

Amerikalılar'ın gösterdiği ilgiye karşı ve Kültür Bakanlığı'na kayıtlı 600 aşıktan biri olmasına rağmen, Türkiye'de hiçbir kurumdan destek görmediğini dile getiren Aşık Maksut, "Bakanlığa kayıtlıyım ancak Amerika'ya gidişim ilgilerini çekmedi. Teşekkür bile eden olmadı. Eğer benim yerime pop sanatçısı olsaydı, yer yerinden oynardı. İsterdim ki o ödülü Türkiye'de saygın bir kurumdan, Kültür Bakanlığı'ndan alayım. Bu başarı herkese nasip olmaz. Ayrıca Bakanlık sadece iki aşığa maaş veriyor. Eğer aşıklara sahip çıkılacaksa adaletli davranılsın. Benim sazım çaldığı sürece ailemin geçimini sağlayabiliyorum."

PERVİN METİN MERKEZ

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Şimdi Melekler Adası Tirilye moda
 Reklamların çıtır kızları
 Herkes gerçek bir aşkı işine tercih eder
 2004 gözlük trendleri
 Kişisel tarzınıza göre seçim yapın
 Antik ahşap kutu
TÜLİN KERMEN
Onun gibi olmak
"Hangi markaları seversin" diye kime...
AYŞE TÜTER
Döner salatası
Dönerleri iri lokmalar halinde kesin.
Emre Can azgın sularda kayboldu
İçinde bulunduğu kamyonetin dereye uçması sonucu sulara kapılan üç...
Akciğer kanserini stand-up'la yendi
Kansere yakalandığında 3 ay ömür biçilen Latif Kalkandere neşesiyle 7...
Bu davanın seyri değişir
Fransa'da tam yirmi yıldır süren yedi kurbanlı cinayet davasında,...
100 milyarlık dava!
100 milyarlık dava!
Levent Kırca'nın eleştirileri karşısında dava açmaya hazırlanan Esra...
Moda Polisi
Moda Polisi
Zamanla olacak!
İşadamı Moris Kohen ile flört...
En şık giyinen yarış sever
En şık giyinen yarış sever
Bu Hollywood yıldızlarını aratmayan birbirinden şık...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | ON Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Teknoloji | Otomobil |Sinema | Hobi | Çizerler
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.