kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Teknoloji
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Muharrem Sarikaya @ SABAH
 

Ezcümle, olumlu bir çözüm

Kıbrıs müzakerelerinin tamamlanmasının ardından üç gündür Ankara, harıl harıl Annan Planı çalışıyor.
İsviçre'de Annan'ın sunduğu 9 bin sayfalık plan, MGK'nın asli üyesi sivil ve askeri kurumlarda tercüme ediliyor, üzerinde tartışmalar yapılıyor.
KKTC ile yoğun bir telefon trafiği yaşanıyor. Plan üzerinde çalışmalar devam etmesine rağmen, yine her zamanki gibi birçok kişi "bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmaya" kalkmış bulunuyor.
Kimi, İsviçre'nin Bürgestock Kasabası'nda büyük bir diplomatik zafer ile çıkıldığını belirtip, bundan daha iyisi olamayacağını söylüyor. Kimi ise planının tam anlamıyla fiyasko olduğunu ve kabul edilmemesi gerektiğini söylüyor. Hatta bazıları, referandumda hayır çıkması için KKTC'de propaganda çalışmasında bulunmak üzere bavul hazırlıyor.
Bu çelişkili durum, sadece kurumlar arasında değil, ana muhalefet ve iktidar partisi AKP de dahil tüm siyasi partilerde gözleniyor.
En büyük paradoks ise kendi iç çelişkileriyle boğuşan CHP'de ortaya çıkıyor. Partinin dış politika konusundaki en yetkili isimleri "Bundan daha iyi bir plan olmaz. Bu plana evet denmeli" açıklaması yapıyor. Diğer yandan, CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç, plana "Hayır" diyeceğini açıklayan KKTC Cumhurbaşkanı'nın TBMM'de konuşması için Meclis Başkanlığı'na başvuruda bulunuyor.

"MGK'yı bekleyenler"
Kıbrıs şahinlerinden ATO Başkanı Sinan Aygün ile dün ziyaretimize geldiğinde ortaya çıkan tabloyu konuşuyoruz.
ATO'da son bir ay içinde gerçekleştirdiği toplantılarla gündeme gelen Aygün, geçmişe oranla biraz nüanslı bir şahinlik sergiliyor.
Aygün'e bu aşamada şu soruyu yöneltiyoruz: "Referanduma sunulacak planla ilgili inceleme yaptırma fırsatınız oldu mu? Belgenin hiç değilse 200 sayfa kadar olan giriş bölümünü okudunuz mu? Bu konuda ne yapacaksınız?"
Aygün, şu yanıtı veriyor: "9 bin sayfalık diplomatik dille yazılmış detaylarla dolu bir metin var. Planın ne getirip ne götürdüğünü öyle sanıyorum ki, KKTC Cumhurbaşkanımız da tam inceleme fırsatını bulamamıştır." Hemen ardından nüansını ortaya koyan şu cümleyi söylüyor:
"İlgili kurumların hepsi bu plan üzerinde çalışıyor. Herkes pazartesi günü yapılacak MGK'ya plan ile ilgili görüşlerini sunacak. MGK'dan ne sonuç çıkarsa, ben de ona göre tavrımı belirlerim."

Dışişleri ne diyor?
Peki, Nisan'ın 24'ünde Ada'da referanduma sunulacak olan plan ile ilgili Dışişleri Bakanlığı ne diyor?
Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki, Dışişleri Bakanlığı diplomatlarının Bürgensotck'ta gösterdiği performans herkesin takdirini toplamış bulunuyor. Türkiye'nin, "Sahada kazanır masada kaybeder" geleneğini Dışişleri Bakanlığı'nın bu kez yıktığı kayda geçiriliyor. Bakanlığın görüşünün ne olduğuna gelince; 1960'taki durum ve plan ile getirilmek istenen düzenlemeyi karşılaştırmalı bir özet halinde 9 sayfalık bir metinle hükümete sunmuş bulunuyor.
Burada dikkat çeken, bu metnin Kıbrıs konusunda "şahin tutum" izlemekle eleştirilen Dışişleri Bakanlığı'nın Kıbrıs Dairesi tarafından hazırlanmış olması. Hazırlanan metnin sonuç bölümünde aynen şöyle deniliyor:
"Neticede; Türk tarafı toprak ve asker çekme konularında fedakarlıklarda bulunurken, Kıbrıs'ta 'Kıbrıs Türk Devleti' adı altında yeni bir Kurucu Devlet oluşacak, Rumların temsil ettiklerini iddia ettikleri 1960 'Kıbrıs Cumhuriyeti' de son bulmuş olacaktır."
Hemen ardından gelen paragraf, plan'ın Türkiye ve Kıbrıslı Türkler açısından olumlu olup olmadığını net bir şekilde aynen şu cümlelerle ortaya koyuyor:
"Ezcümle, Annan Planı'nın nihai versiyonu ile ortaya çıkan tabloda, Kıbrıs Türkleri 1960 düzenlemelerinin çok ötesine giden bir siyasal ve hukuki haklara sahip olmuş olacaklardır."
Metnin en sonuna konulan Kıbrıs Türk Kurucu Devleti'nin oluşması halinde elde edeceği kazanımlara bakıldığında ise her şey daha net görülüyor.
Türkiye haricinde herhangi bir ülke tarafından tanınmayan, ambargolarla yüz yüze olan KKTC'nin, AB'de söz sahibi bir üye ülke haline dönüşmesinden, Türkçe'nin AB'de konuşulan bir dil olmasına, Birleşik Kıbrıs Cumhuriyeti'nin yurt dışındaki en önemli 10 temsilciliğinden 5'ine Kıbrıslı Türk Büyükelçi atanmasına kadar 11 madde sıralanıyor.
İşin uzmanı olan Dışişleri'nin hem de Şahin kanadının hazırladığı metinde de görüldüğü gibi; ezcümle, ortada "hayır" denilecek bir Plan bulunmuyor.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Kıbrıs AB yolunu açtı   / 02-04-2004
 Derviş'in seçim sonucu tahlili   / 31-03-2004
 Adres bulamayan 13 milyon oy   / 30-03-2004
 Harcamalar kontrol edilmeyince...   / 28-03-2004
 Ankara'da seçim havası   / 26-03-2004
 Kıbrıs için Meclis Kararı...   / 24-03-2004
 Türbana Fransız modeli de uymuyor   / 23-03-2004
 İlk mesaj Bardakoğlu'ndan   / 21-03-2004
 İhtiyatlı memnuniyet   / 19-03-2004
 Arınç'tan dokunulmazlık formülü   / 17-03-2004
MUHARREM SARIKAYA
Ezcümle, olumlu bir çözüm
Kıbrıs müzakerelerinin...
YAVUZ DONAT
Ankara ders çalışıyor
Ankara'da günlerdir "bazı...
 atv 13.30
"Baştacı"
 atv 14.30
"Temel Reis"
 Show TV 13.30
"Silikon Vadisi"
 Show TV 14.30
"Sevda Masalı"
 Star 13.10
"Paparazzi"
 Kanal D 13.40
"Kokpit"
Emre Can azgın sularda kayboldu
İçinde bulunduğu kamyonetin dereye uçması sonucu sulara kapılan üç...
Akciğer kanserini stand-up'la yendi
Kansere yakalandığında 3 ay ömür biçilen Latif Kalkandere neşesiyle 7...
100 milyarlık dava!
100 milyarlık dava!
Levent Kırca'nın eleştirileri karşısında dava açmaya hazırlanan Esra...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | ON Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Teknoloji | Otomobil |Sinema | Hobi | Çizerler
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.