kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Teknoloji
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Fabrika gibi meslek lisesi
Fabrika gibi meslek lisesi
Liseli öğrenci, biyoloji, kimya ve fizik seviyor

Fabrika gibi okul

Bu lise yılda tam 6 trilyon liralık ciro yapıyor, 1 trilyon liralık vergi veriyor Öğrenciler ayda 200, öğretmenler 500 milyon lira ek gelir elde ediyor

Samsun'daki Atakum Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri, ürettikleri ürünleri satarak birçok işletmeyi geride bıraktılar. Öğrenciler okullarına, kendilerine ve devlete para kazandırıyorlar.

TEMİZLİK MALZEMESİ BİLGİSAYAR MONTAJI
OKULDA
çamaşır suyu, camsil, sabun, bulaşık deterjanı, kolonya, çalışma masası, dış cephe kaplaması üretiliyor, bilgisayar montajı yapılıyor. Piyasada 6 milyara satılan ses sistemleri 3 milyara mal ediliyor.

ÇOCUK ESİRGEME'YE 60 MİLYAR VERDİLER
GEÇEN
yıl elde edilen 5.8 trilyonun 150 milyar lirası öğrenci ve öğretmenlere paylaştırıldı. Çocuk Esirgeme Kurumu'na 60 milyar bağışlandı.


***

Fabrika gibi meslek lisesi

Samsun Atakum Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri, kendi yaptıkları ürünlerle okullarına 5 trilyon 800 milyar lira kazandırıp, devlete bir trilyon lira vergi ödediler.

Onlar güçlerini bir araya getirerek birçok işletmeyi ve fabrikayı geride bırakan bir meslek lisesinin öğrencileri ve öğretim görevlileri. Samsun'daki Atakum Endüstri Meslek ve Anadolu Teknik Lisesi öğrencisi ve öğretmenleri ile el ele vererek yaptıkları üretimle döner sermaye gelirlerini 5 trilyon 800 milyar liraya kadar çıkarmayı başardı. Lise, kendi sermayesine eklediği bu gelirin yanı sıra devlete 1 trilyonu aşkın vergi girdisi de sağladı.
Atakum Endüstri Meslek ve Anadolu Teknik Lisesi Okul Müdürü Erol Yerebasmaz, bu paradan devlete kazandırdıkları verginin, yanı sıra kanunlar gereği Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'na 60 milyar lira bağışladıklarını, ayrıca üretim yapan öğretmen ve öğrencilere de ek gelir olarak toplam 150 milyar lira verdiklerini açıkladı.
Okulun gelirleri ölçeğinde öğrencilerin aylık kazançları 50 ile 200, öğretmenlerin ise 300 ile 500 arasında değişiyor.

7 BRANŞTA EĞİTİM VERİLİYOR
SAMSUN'DA 1977 yılında kurulan ve halen 7 branşta eğitim veren Atakum Endüstri Meslek ve Anadolu Teknik Lisesi, imalat sektöründe de birçok fabrika ve işletmeyi geride bırakarak trilyonluk ciroya ulaştı. Elektronik, tesisat, yapı-beton, bilgisayar, yapı ressamlığı ve kimya bölümlerinde faaliyet gösteren okul, 5.8 trilyonluk kazancı sadece 2003 yılındaki üretimi pazarlayarak elde etti. Okul Müdürü Erol Yerebasmaz, okullarında bilgisayar montajının yanı sıra, elektronik deney seti, çamaşır suyu, camsil, sabun, kireç çözücü, bulaşık deterjanı, kolonya çeşitleri, öğretmen ve öğrenci masası ile bina dış cephe kaplaması ürettiklerini söyledi.

TAM KAPASİTE ÇALIŞIYOR
OKULUN elektronik bölümünde VCD ses ve montaj çalışmaları yürütüldüğünü belirten Okul Müdürü Yerebasmaz, okuldaki üretim ve pazarlama faaliyetlerini şöyle anlatıyor: "Bizdeki ses donanımının maliyeti iki adet hoparlörüyle birlikte yaklaşık 3 milyar lira. Aynı ürünler dış piyasada 6 milyar lira civarında. Bilgisayarlara 3 ay içinde 2 bin 50 tane kesintisiz güç kaynağı ürettik. Birçok kurum ve kuruluşun bilgisayar ihalelerine giriyoruz. Geçtiğimiz yıl 9 bin 600 adet bilgisayar montajını yaptık. Bu yılın ilk 2 ayında ise bu rakam bin 995 oldu. Kimya bölümünde üreterek okullara ve kamu kurumlarına sattığımız temizlik maddelerinden ise 50 milyar lira kazandık. Öğretmen ve öğrenciler, katkıları kadar ücret alıyor. Aramızda sorun olmuyor."

TÜRK EKONOMİSİNE KATKI

SAMSUN'DAKİ birçok fabrika ve işyerinden daha çok ciroya sahip oldukları, ancak Ticaret Odası'na kayıtlı olamadıkları için vergi rekortmenleri listesinde yer alamadıklarına dikkat çeken Erol Yerebasmaz şöyle konuşuyor: "Üretim işinde görevli öğretmen ve öğrencilerimiz 2003 yılı içinde toplam 150 milyar lira kazandı. Piyasada üretilen ürünlerden çok daha kaliteli ürünler üretiyoruz. 7 branşta eğitim veren okulumuzda 2 bin öğrenci okuyor. Bu öğrencilerimiz Samsun ekonomisinde de lokomotif rolü üstleniyorlar."

KALİFİYE ELEMAN YETİŞİYOR
HIZLA gelişen üretim sektörünün hammadde ve kalifiye eleman ihtiyacını karşıladıklarına dikkat çeken okul müdürü, okulda öğrencilere hem teorik hem de pratik eğitimler verdiklerini belirterek, öğrencilerinin Türk sanayisinin en çok ihtiyacını duyduğu ara eleman açığını kapatacaklarına inandığını söylüyor. Okul bünyesinde üretim yapan birimler dışında teknolojik gelişmeleri takip eden bir de AR-GE gruplarının olduğunu söyleyen Yerebasmaz, "Bilgisayar çağının tüm avantajlarını kullanıyoruz. Dünya endüstrisindeki her türlü gelişmeyi anında okulumuzda da uygulamaya sokuyoruz" diye konuşuyor.

İlhan DEMİRCİOĞLU - MERKEZ

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Kıbrıs Rum Kesimi davet edilmedi
 Fehriye'ye yargı yolu açılıyor
 KADEK de AB'nin terör listesine girdi
 DHKP-C'nin şifreli suikast planları
 Bilgin'in intiharı soruşturuluyor
 Kırcı'nın tahliye kararı kaldırıldı
MEHMET TEZKAN
'Hayır' diyen ne istiyor?
Anlaşılan o ki Nisan ayı...
EMRE AKÖZ
Beyazlar'a neden Kafkasyalı denir?
Oğlak Yayınları çok...
UMUR TALU
Belki de bu kadar basit ama zordur!
Hani "Sol"...
MUHARREM SARIKAYA
Ne olacak bu Kıbrıs'ın hali?
ABD Büyükelçiliğinde, Dış...
Şii Ayaklanması
4 milyon Şii'nin lideri Es Sadr'ın yardımcısının tutuklanması ve...
"Günah keçisi" Rice görevi bırakıyor mu?
ABD Başkanı George Bush'un Ulusal Güvenlik Danışmanı...
Burası Patagonya mı?
Burası Patagonya mı?
Hiçbir uygar ülkede görülmeyen keyfi karar ve atamalar yüzünden lig...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | ON Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Teknoloji | Otomobil |Sinema | Hobi | Çizerler
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.