kapat
ON
Gündem
Mobil
Online
Rehber
Yazarlar
Ana Sayfa
SABAH
 
 
2004 oyun canavarları için masraflı geçecek
2004 oyun canavarları için masraflı geçecek


En popüler oyunları daha iyi bir bilgisayarla birlikte oynamak istiyorsanız adımlarınızı tedbirli atın. Zira 2004 yılında bir bilgisayarın monitör hariç neredeyse tüm parçalarının mimarilerinin değişmesi bekleniyor.

Bilgisayar oyunları geliştikçe doğal olarak donanım gereksinimleri de artıyor. Zira bu iki kavram birbirlerine çok bağımlı. Günümüzde PC'lerin gelişiminde en önemli lokomotiflerden birisi de oyun sektörü.
Çoğu kullanıcı bilgisayarını daha hızlı çalışabilmek ya da daha çok iş yapabilmek için değil, en yeni oyunları tam performansla oynayabilmek için sürekli güncelliyor. Bilgisayar meraklılarının yakından hatırlayacakları bir gerçek var: Bilgisayarların gelişme süreci içinde bundan 7 sene önce 1997 ve 1998 yıllarında eski AT standardında olan bilgisayar kasası ve anakartlardan ATX standardına ani bir geçiş yapmıştık. Bu geçiş çoğumuz için çok masraflı olmuştu, sadece kasa ve anakart değil, bellek, ekran kartı ve hatta klavye ve farelerimizi bile yenilemek zorunda kalmıştık. Görünüşe bakılırsa yine benzer bir geçiş süreciyle karşı karşıyayız. Eğer bilgisayarınızı güncel tutmak istiyorsanız 2004 yılıyla birlikte yine masraflı bir yenileme dönemi başlıyor.

Pamuk eller cebe PC'niz değişiyor
Öncelikle şunu belirtelim: Bu yılın ikinci yarısından itibaren bilgisayarlarımızdaki genişleme yuvalarını oluşturan AGP ve PCI veriyolları yerlerini PCI Express isimli yeni bir veriyoluna bırakacak. Bu da demek oluyor ki eski AGP ekran kartları ve PCI modem, TV kartı, ses kartı gibi donanımlar, PCI Express isimli farklı PCI soketler içeren yeni anakartlara uymayacak. PCI Express destekli yeni anakartların 1 ya da 2 PCI slot taşımaları olasılıklar içinde ama bütünüyle güncel bir sistem için bütün eski PCI kartlarınızdan kurtulmalısınız. İşte bu yüzden eğer bugünlerce AGP veriyolu kullanan çok yüksek düzey bir ekran kartı ya da PCI veriyolu kullanan pahalı bir ses kartı almayı düşünüyor ama bu ürünlere ihtiyacınız acil değilse bize göre bekleyin. 2004 ortasında aynı ürünlerin PCI Express kullanan sürümlerini almanız çok daha ileriye dönük bir yatırım olacaktır.

Anakartlar ve kasalar da değişiyor

PCI Express veriyoluyla birlikte yeni BTX formatında anakartlar geliyor. Tasarımı şimdiki anakartlardan tamamen farklı olan bu kartlar yeni BTX formatında kasalara gerek duyacaklar. BTX formatında yeni kasalar şimdi kullandığımız kasaların başaşağı edilmiş haline benzeyecekler ve özel soğutucular içerecekler. BTX formatındaki anakartların güç bağlantısı da şimdiki gibi 20 değil, 24 pinli olduğundan, bir de yeni güç kaynağı satın almanız gerekecek. Kısacası ufukta anakart ile birlikte kasa ve güç kaynağı güncellemesi de gözüküyor.

Yazıcı, klavye/fare ve bellek soketleri değişiyor
Değişenler bunlarla bitmiyor. 2004 yılının sonuna doğru DDR belleklerin de yerlerini DDR2 bellek teknolojisine bırakmaları söz konusu. Dolayısıyla şu anda sahip olduğunuz bellek modülleri yeni anakartınızda işe yaramayacak. Eğer anakart üreticileri Intel'in önerilerini dinler ve anakartlarından PS2 formatındaki klavye ve fare bağlantılarını da kaldırırlarsa, eski klavye ve farenizi bile USB'den bağlananlarla yenilemeniz gerekecek. Güncel anakartlardan paralel ve seri bağlantıların kalkması da eski tip yazıcı ve tarayıcı sahiplerine sıkıntılı günler yaşatacak. Yeni bir yazıcı alıyorsanız mutlaka USB bağlantısına sahip bir model seçin.

Ufuktaki PC tepeden tırnağa çok farklı
Özetlersek, 2004 yılı sonlarına doğru güncel bir sistem kurmak isteyenlerin kasa, güç kaynağı, anakart, sabit disk, bellek, ekran kartı ve diğer bütün PCI kartlarını, hatta klavye ve farelerini yenilemeleri gerekeceği görülüyor. Bütün bu parçaları değiştirmek yerine eski sisteminizi bütünüyle satıp yeni bir sistem satın almanız daha kolay ve karlı. Tabii AGP ve PCI kartlar piyasadan hemen kalkmayacağı için şimdiki sisteminizde daha uzun süre devam etmeniz de olası. En doğru davranış ise bugünlerde özellikle daha iyi oyunlar oynayabilmek amacıyla PC'nize yeni parçalar satın alırken, sizlere aktardığımız bu bilgileri dikkate almanız ve gelişip değişen PC'nize uzun süre uyum sağlayabilecek parçaları temin etmeniz olacaktır.
 

TİMUR SIRT
Şirketlerin OBEZITE sorunu! -1-
Artık bir laptop veya monitör üretmenin spor...


İSMAİL HAKKI POLAT
Yeni Medya, Yeni Dünya
Başlığa bakıp malta eriği ya da ABD'den...


MURAT YANIKLAR
Loading...
Teknoloji ve oyun! Birbirinden bağımsız...


ERDEM GÜNAY
Apartman internet servis sağlayıcısı
Son yıllarda teknolojinin en çok konuşulan...


Ucuz eğlencenin sırrı
Bu dünyada isteyen istediği role bürünüyor. Kral olmak, dünyayı...
Google mesajı aldı!
Google'un yeni elektronik posta servisi internet kullanıcılarına...
2004 oyun canavarları için masraflı geçecek
En popüler oyunları daha iyi bir bilgisayarla birlikte oynamak...
Haftanın DVD'leri
THE MATRIX REVOLUTIONS İNDİRİMDE
NEO'NUN mutsuz...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Gündem | Telekom | Online | Rehber | Yazarlar | Ana Sayfa
Copyright © 2004- Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.