kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Teknoloji
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Cezayir'di Fransız oldu
Cezayir'di Fransız oldu
Ünlü sanatçılar atölye açacak

Cezayir'di Fransız oldu

Zamanında bir Fransız mimar tarafından yapılan ve uzun yıllar Fransız sanatçılara ev sahipliği yapan Cezayir Sokağı, eski değerine kavuşuyor. Mayıs ayında tamamlanacak olan projeyle sokak, Fransız esintileri taşıyan bir kültür sanat merkezi haline geliyor.

Beyoğlu'nda Galatasaray Lisesi'nin tam arkasında bulunan Cezayir Sokağı ve Çıkmazı artık içinde resim ve moda atölyeleri, butikler, Fransız tarzı cafeler, restoranlar, caz barları ve antikacıların bulunacağı bir kültür ve sanat merkezi haline geliyor. "Fransız Sokağı" adıyla düzenlenen sokak, sıra sıra cumbalı pembe binaları ve merdivenler boyunca dizilmiş sarmaşık çiçekleriyle şimdiden herkesi büyülemeye başladı. Adeta küçük bir Paris'i andıran sokakta hiçbir unsurun Fransız büyüsünü bozmaması için tüm işyerlerinin isimleri Fransızca olacak.

29 BİNA 43 İŞLETME
Önümüzdeki mayıs ayında hizmete açılacak sokak şimdiden Fransız atmosferine girmiş durumda. Kültür ve sanat alanında Türkiye'nin önde gelen isimleri sokakta kurulacak atölyelerinde sanatseverlerle birlikte olmak için sabırsızlanıyor. 29 bina ve 43 işletme ile hizmete başlayacak ve binaların otel olarak kullanılacağı Fransız Sokağı, İstanbullular'a eski Beyoğlu ve Pera günlerini yaşatmaya hazırlanıyor. Dış cephe çalışmaları bitirilen sokakta atölyelerin boya badana çalışmaları başladı. Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilen proje kapsamında, sokakta bulunan tüm binalar en ince ayrıntısına kadar Fransız sokaklarının mimarisini yansıtıyor. Sokak lambalarının dizaynı, proje başladığından beri sokağa destek veren Paris Belediyesi tarafından gönderildi. Fransız esintileri ile dolu olacak sokakta tüm gün Fransız müziği çalınacak. Haftanın iki günü ikinci el Fransız pazarının kurulacağı sokaktaki atölyelerde ünlü sanatçılar resim, müzik, seramik, fotoğrafçılık, oyunculuk ve moda tasarım alanlarında kurslar verecek.

HER YERDE FRANSIZ ESİNTİSİ
Ayrıca çeşitli defile, şenlik ve müzayedelerin düzenleneceği sokakta kültürel filmlerin gösterileceği bir sinema salonu da bulunacak. Bu proje kapsamında kurulacak "Gastronomi Kültür Enstitüsü"nde ise yemek yapmaya meraklı olanlara Fransız Mutfağı'nın incelikleri öğretilecek. Fransızca dil kursları verecek atölyelerin de bulunacağı sokağı, pek çok kişinin ziyaret etmesi bekleniyor. Bununla birlikte çocuklu ailelerin alışveriş ya da eğlence sırasında çocuklarını güvenle bırakabilecekleri bir çocuk oteli de hizmete girecek.

KISA SÜREDE TAMAMLANDI
Fransız Sokağı Kurucusu, Yönetim Kurulu Başkanı ve AFİTAŞ tanıtım firmasının sahibi Mehmet Taşdiken, bu proje için çalışmalara 1.5 yıl önce başladıklarını söylüyor. Fransız Şirketleri'nden ve Paris Belediyesi'nden destek gördüklerini belirten Taşdiken, tüm sanatçı dostlarının da proje süresince kendisine yardım ettiklerini dile getiriyor. Kısa süre içinde çok yol aldıklarını ifade eden Taşdiken, "Dükkan kiralamak isteyenlerle ilk önce dekorasyondan kurum kimliğine kadar her türlü ayrıntının Fransız tarzı olacağı konusunda anlaşma yapıyoruz" diyor. Taşdiken, bu projeye nasıl karar verdiğini ise şöyle anlatıyor: "Bu, her şeyden önce bir 'Beyoğlu Projesi'. Beyoğlu'nun gelişme sürecine kültürel anlamda katkıda bulunmak istedim. Eski kültürlerin, hatıraların yavaş yavaş önemini kaybetmesi sonucu Fransız kültürünü yeniden canlandırmak istedim. Bu proje için Cezayir Sokağı'nı seçmemizin nedeni ise bu sokağın zamanında Fransız bir mimar tarafından yapılmış olması. Uzun yıllar Fransız sanatçılara ev sahipliği yapmış olan ancak zamanla kültürel özelliklerini kaybederek diğerlerinden farksız hale gelmiş bu sokağa eski değerini kazandıracağımıza inanıyorum."

Seda ÇAKIR / HABER MERKEZİ

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Karaburun'un kaderini değiştiren emekli çift
 Onun gibisini zor bulurlar
 Çimen gözlü çevreci
 Ayşe Hatun'un hapis korkusu
 'Bayan usta' sponsor arıyor
 Sahnenin verdiği özgürlüğü kullanıyor
 ODTÜ Sanat Festivali başlıyor
 Afyon'da müzik festivali
 Terazi kadını için uyum Akrep için tutku önemli
 Sevgi Sözcükleri
 Ayşe Hatun'un renkli yuvası
 Minik iğnedenlik
HAKAN & UTKU
Berbat Durum Senaryoları
Varsayın Üç Büyükler olarak...
REFİK DURBAŞ
Bugün bir şiir okuyun
Bir yarışma programında sunucu,...
AYŞE TÜTER
Tarhunlu omlet
Yumurta, tarhun, tuz, karabiber ve suyu...
Tazminatıma avukatım el koydu
Ünlü bir market zincirinin Kozyatağı'ndaki şubesinde bir yük...
Aşkını tercih etti
Güneysu AKP Gençlik Kolları Başkanı Kadem Tarakçı ile kadın kolları...
En 'Has' Gazete SABAH seçildi
Kadir Has Üniversitesi öğrencileri 2003'te Sabah'ı "En Has" Gazete...
Beren garantide!
Beren garantide!
Manken Ebru Şallı ile Harun Tan çiftinin oğulları Beren, dün...
Demir Sabancı ameliyat olmuş
Demir Sabancı ameliyat olmuş
Bu aralar Sabancı Ailesi, sağlık konusunda biraz şansız bir...
Yükselen yıldız
Yükselen yıldız
Amerikalı genç yıldız Jessica Biel, ülkemizde de severek izlenen '7th...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | ON Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Teknoloji | Otomobil |Sinema | Hobi | Çizerler
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.