kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Esra Ceyhan @ SABAH
 

Ah o fotoğraflar...

N'apsın bu kadınlar o fotoğrafı görünce bana söyler misiniz? Yemeden içmeden mi kesilsinler, akıllarını yürüyüşle, amansız zamansız sporlarla mı bozsunlar, yoksa popolarını duvarlara vurup şekillendirmeye mi çalışsınlar? Ne yapsınlar yani anlatın lütfen... İtiraz edenler 'bu nedir, nasıl fotoğraftır' diyenler yerden göğe kadar haklı... Ürünün tanıtımının yapıldığı, yer kürede emsaline belki rastlanılmayacak iddiadaki, o kalçanın yer aldığı fotoğraf, evet, kabul ediyorum olmayacak bir şey... İtiraza fazlasıyla tabi tabii... Tanıtımı yapılan o ve benzeri ürünler, benzer fotoğraflarla 'bunu kullanın, fotoğraftaki gibi şey olun, yani, kalçalarınız olsun' demek istiyorlar bööle zannımca.

***

Kadınlardan önce bu reklamı görüp, etkilenecek ve karısını ya da sevgilisini olumsuz etkileyecek erkeklerin durumunu acaba kimse düşünüyor mu? Hiç zannetmem... Adam ne güzel, sevdiği, aşkı paylaştığı kadınla mutlu mu mutlu ama o da ne birden bire bir reklam gözüne ilişiyor. İlişiş o ilişiş sadece göz değil, akıl da orada kalıyor. İstemeden tamamen bilinç dışı başlıyor kıyaslamaya... 'Bizimkinin kalçası da güzel ama, o fotoğraftaki gibi de görünmüyor'. Sonra başlıyor bu dünyada kaç kadının o fotoğraftaki gibi görünüp görünmediğini düşünmeye... Yüksek ihtimalle de 'aşkım aşkım' dediği kadın dışında başka kadınlara da -tamam iyi niyetli, araştırmacı, soruşturmacı bir gözle- acaba onların kalçaları öyle midir, böyle midir diye bakmaya... Sonra ve daha sonra o araştırıcı bakışların 'aşkı' sı tarafından farkedilmesi ve koca bir fırtına kopması... Böylece ne oluyor, yok yere, ama çok kere o ütopik kalçaları arayan erkek gözlere ceza kesiliyor.

***

Şimdi bu da yetmezmiş gibi 'yaz geliyor', 'bluzlar inceliyor', 'bikiniler giyilecek', 'göğüsler ne olacak' sorularını beynimize çakan fotoğraflarla karşı karşıyayız. 'Filan feşmekan ürünler kullanılırsa göğüsler bilmem kaç beden büyür, sıkılaşır, toplaşır' ı anlatan, iddialı fotoğraflarla gazete ve dergilerde karşılaşıyoruz. Hayır biri bitmeden öbürü başlıyor. Yaz geliyor, havalar ısınıyor diye sevineceğiz, yok olmuyor, çünkü mecburuz ipince, ipek kalçalı, diri göğüslü olmaya... Öyle, gördüğümüz gibi değilsek üzülüyoruz, hatta eziliyoruz. Erkeklerin kadınlıkla ilgili bitip tükenmek bilmeyen baskı, beklenti ve talepleriyle de bunalıyoruz.
* "Göğüslerim küçük, yandım daha büyük görünmeleri lazım, hem benimki bu yüzden başka kadınlara bakarsa o zaman ne yaparım?"
* "Göğüslerim çok büyük, ya yakında sarkarlarsa, belime inmeye meyil gösterirlerse, vallahi evdekinin aşkı da meşki de biter gider."
* "Doğumdan sonra kalan kilolar üstüme yapıştı. Geçen akşam manken kızlara kocamın bir bakışı vardı ki, koltuk yarılsa da kalçalarım içine girse dedim." Bunlar hep kadınca, daha doğrusu sırf kadın olduğumuz için hissetmeye zorlandığımız kaygılar değil mi? Hep mükemmel olmak, ya da mükemmele ulaşmak için helak olmak zorundayız. Yok mu bunun bir ortası, yok mu molası? Yok işte, anlayalım artık... Hem yuvayı dişi kuş kuracak, hem güzel olacak, güzelliği solmaz, yıpranmaz ve de 'en' olacak, çabalayacak, çalışacak beğenilsin diye kendini aşmaya uğraşacak. Biraz fazla olmuyor mu? Çok üstümüze gelinmiyor mu? Kadınlar! Baskının 'b' sine bile prim vermeyin. Dayatmaları bırakın, dinlemeyin. 36-38 bedenseniz bu çok hoş ama, olmuyorsa da dünyanın sonu değil. Birileri beğenip onaylasın diye değil, sağlığınız ve istediğiniz için zayıflayın. Unutmayın, göğüsler ve kalçalar da size nasıl geliyor ve görünüyorlarsa sadece öyledirler. Onları, başkasının bakış açısının şekillendirmesine izin vermeyin, mutlu olursunuz.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Ellere var da bize yok mu?   / 10-04-2004
 Bir yastıkta kocayın!   / 03-04-2004
 Ah o fotoğraflar...   / 27-03-2004
 Beni aldat ama beyninde asla!..   / 20-03-2004
 Balık etinden tavuk etine   / 13-03-2004
 Dünya Kadınlar Günü (!) kutlu olsun   / 06-03-2004
 Silahlara veda   / 28-02-2004
 Perdelerimde huysuz bir el...   / 21-02-2004
 Beyaz karlar kıpkırmızı aşklar...   / 14-02-2004
 Sizin bayramınız nasıl geçti?   / 07-02-2004
REFİK DURBAŞ
Safranbolu Evleri'
Refik Durbaş, bu hafta Reha Günay'ın...
HAKAN & UTKU
Bunak diyaloglar
- Aaahhh ah... Hatırlar mısınız...
ESRA CEYHAN
Kadınlar sadece kendileri için yaşıyor
İmza: Bir erkek...
AYŞE TÜTER
Lezzet Sofrası
Çakıl taşı
Kuru üzüm, mısır...
Genelev şebekesi çökertildi
Türkiye'deki "kadın alma" yetkisine sahip sekiz genelevden biri olan...
Üniversitemizi karıştırmasınlar
Basında yer alan porno CD haberleri yüzünden huzurlarının kaçtığını...
Feci kazadan ikinci bir yaşam çıkardı
Pilot Yılmaz Ülger, 1983'te 47 kişinin ölümüyle sonuçlanan uçak...
Sezen'e Yunanlı gelin
Sezen'e Yunanlı gelin
Mustafa Sandal'ın albümünde onunla birlikte düet yapan Yunanlı seksi...
Önce Mauritius sonra Cannes
Önce Mauritius sonra Cannes
Bu aralar Serdar Ortaç ile başı dertte olan Deniz Akkaya, önümüzdeki...
Kidman para basıyor
Kidman para basıyor
O sadece Hollywood'un en güzel kadınlarından biri değil, anavatanı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.