kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Teknoloji
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Dahi Türk' ile beyin kanamasına son
'Dahi Türk' ile beyin kanamasına son
2 Milyon dolarlık ödül aldı
Kalbimi yak ki ritmim düzelsin
Erken Menopozu Bitirecek

Bozuk ritmi kalbi ısıtarak düzeltiyor

ABD'de en çok tercih edilen yıldız doktorlar listesinde yer alan Prof. Dr. Hasan Garan, kalp ritmi bozukluğunu kateter yöntemi ile yakarak tedavi ediyor. Hasta operasyonun ertesi günü iyileşiyor.

NEW York Presbytarian Hastanesi Elektrofizyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Garan uyguladığı yöntemi şöyle özetledi: "Elektrik devreleriyle, kalbin içini altmış derece ısıtıyoruz."


***

'Dahi Türk' ile beyin kanamasına son

Yale Üniversitesi'nde beyin kanaması olarak bilinen 'anevrizma'ya neden olan geni arayan Türk Doktor Murat Günel'in araştırmaları, bir yıl içinde tamamlanacak EĞER Dr. Günel ve ekibi araştırmaları sonucu anevrizmaya yol açan geni bulabilirse, beyin kanamasına yol açan rahatsızlıklar başlamadan sona erecek.

ABD'nin en prestijli üniversitelerinden biri olan Yale'de henüz 35 yaşındaki bir Türk doktor, bölüm başkanlığı yapıyor. 15 yıldır Amerika'da yaşayan Dr. Murat Günel, beyin cerrahisi konusunda en iyi uzmanlardan biri olarak gösteriliyor. 'Dahi Türk' olarak adlandırılan bilim adamı, beyin kanamalarının önemli nedenlerinden biri olan damar balonlaşması, tıp dilindeki adıyla "anevrizmalar" konusunda çalışmalarıyla tanınıyor. Dr. Murat Günel, bu konudaki araştırmalarına Türk hastaları da dahil ediyor. İstanbul Tıp Fakültesi'ni bitirdikten sonra Yale Üniversitesi'ne giden Günel, her yıl bir Türk doktora öğrencisini de tüm masraflarını da karşılayarak Yale Üniversitesi'ne getiriyor. Üç yıldır Yale Üniversitesi Nöroşirürji ve Yoğun Bakım Bölüm Başkanlığını yürüten Dr. Murat Günel, ayrıca Amerika'da yaşayan Türk Doktorlar Birliği'nin de başkanı. Dr. Günel çalışmalarını konuştuk.

ERKEN TEŞHİS İÇİN
* Son çalışmalarınız ne üzerine?
Araştırmalarımı beyni etkileyip kanamalara yol açan damar hastalıkları üzerine yoğunlaştırdım. 60 yaşlarında toplumun yüzde 10'u gibi büyük bir kısmında görülen anevrizmalar, büyük oranda ölümlere neden olur. Seyri bu kadar ağır olan anevrizmaları manyetik resorans angiogram- MRA gibi testler dışında saptama imkanı da yoktur. Eğer anevrizmalara kanama öncesinde, hatta anevrizma daha başlangıç evresindeyken tanı konabilirse, tedavi şansı yükselir. İşte benim laboratuvarımın amaçlarından biri de kolayca sonuç alınabilecek böyle bir test geliştirebilmektir.

GENİ BULACAĞIZ"
* Çalışmalar sonucunda anevrizma geni bulunabilecek mi?
Laboratuvarımda ailelerinde anevrizmaların görüldüğü kişilerden kan örneği alarak DNA'larını inceliyoruz. Ben ve öğrencilerim bu hastalığa yol açan geni bulmak için araştırmalar yapıyoruz. Anevrizma genini bir veya iki sene içinde bulacağımızı düşünüyorum.

* Araştırmalarınıza Türk öğrenciler de katılıyor mu?
Katılıyorlar tabii Marmara Üniversitesi'nden Aşkın Seker ve Bülent Güçlü, Boğaziçi Üniversitesi'nden Özgün Gökçe ve özellikle Akdeniz Üniversitesi'nden Özlem Güzeloğlu. Bu araştırmalara son zamanlarda Marmara Üniversitesi'nden Necmettin Pamir ve Türker Kılıç, Akdeniz Üniversitesi'nden de Güven Lüleci ile beraber devam ediyorum. Yale Üniversitesi ile Türkiye'deki tıp fakülteleri arasında bir değişim programı başlattık. Her yıl bir doktora öğrencisi tüm masrafları karşılanarak ve maaş verilerek Yale getirilip asistanım olarak çalışıyor. Üç yıldır devam eden bu program sayesinde Marmara Üniversitesi'nden Koray Özduman, Cerrahpaşa'dan Eylem Öcal ve Çapa'dan Bülent Omay bu konuyla ilgili olarak yetişti.

YILDA 200 AMELİYAT
* Türk Amerikan Tıp Birliği başkanı olarak ne yapmak istiyorsunuz?
Amerika çapında ve uluslararası bir çok tıbbi örgütte de yönetim düzeyinde yer alıyorum. Mart ayında Türk Amerikan Tıp Birliği'nin başkanlığını üstlendim. Amacım Amerika'daki Türk doktorlarını bir araya getirmek ve Türkiye ile iliskilerimizi artırmak. Türkiye'den Amerika'ya gitmek isteyen doktorlara yardımcı olmak ve onları daha iyi eğitmek istiyorum.

* Yılda kaç ameliyat yapıyorsunuz?
Yılda 200'ün üzerinde ameliyat yapıyorum. Bu ameliyatların bir çoğu beyin damar cerrahisi, özellikle anevrizma ve kanamaya yol açan diğer damar hastalıkları konusunda. Ameliyatlar dışında Yale'de ayrıca 14 yataklı nöroşirurji yoğun bakım ünitesini de yönetiyorum.

Esra Tüzün

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Kimsesiz çocuklara yabancı kucak
 Türkiye'nin AB üyeliğine Belçikalılardan destek
 İstanbul zirveye hazırlanıyor
 Marmara ve Ege'de deprem
 Cezaevi Mağdurunun Feryadı
 Çiçek: 10 maddelik Anayasa paketi İlerleme Raporu'na...
 Üniversitelere uyarı yapıldı
 Prostatın ilacı çay
 Topbaş'ın villası yıkılıyordu
MEHMET TEZKAN
Lucescu iyi günde iyi miydi?
Hıncal Abi...
EMRE AKÖZ
En kolay avlanan tilki
Önce Fatih Terim bitti.
UMUR TALU
Milyonlarca dolar vererek kınıyoruz!
Tam iki yıl önce,...
MUHARREM SARIKAYA
TSK Kanunu ve yarı başkanlık
Milli Egemenlik Haftası...
Kulisçi Papadopulos!
Rum lider Papadopulos, Güvenlik Konseyi'ne sunulan ve Annan Planı'nın...
Hz. İsa "hayır" derdi!
Rum Kilisesi çirkin kampanya başlattı
Kıbrıs Rum...
Daum'un günahları
Daum'un günahları
Son iki haftada 5 puan kaybeden sarı-lacivertli ekipte Alman hocanın...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | ON Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Teknoloji | Otomobil |Sinema | Hobi | Çizerler
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.