kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Askerimize 2005'te Tora Bora daveti
Askerimize 2005'te Tora Bora daveti
Almanya, Irak'a NATO gücü için "3 şart" koştu
İki Önemli Üssün Komutanı
Bir Howarcraft Kullandım!
Türk Türk'ü Nereye Giderse Buluyor
İstanbul Zirvesi'nde Bush'un gündemi: Afganistan ve Irak

Ürküten Davet

ABD, Afganistan’da El Kaide’ye karşı aktif operasyon yapmak üzere Türk askeri istedi Ankara kabul ederse 2005’te sevkiyat var.

Dünya'nın en büyük donanma üssü Norfolk, kapılarını Türk basınından sadece SABAH'a açtı. ABD donanmasının merkezi olan deniz üssünün askeri yetkilileri SABAH'a şu çok önemli gelişmeyi açıkladı:

ANKARA İLE GÖREVİN MADDİ YÜKÜ GÖRÜŞÜLÜYOR
"IRAK'TA
çok askeri olan ABD, Afganistan cephesi için destek arıyor. Bu kez Türkiye'den sadece komutanlık değil Kabil dışında aktif görev isteniyor. Ankara ile görüşmelerimiz görevin maddi yükü üzerinde yoğunlaşıyor."

SÜRPRİZ ASKER TALEBİ NATO'NUN GÜNDEMİNDE
ABD'NİN
NATO Büyükelçisi Richard Burns'ün de dillendirdiği bu talebi Ankara doğruluyor. Yarın NATO'nun Hollandalı yeni genel sekreteriyle yapılacak görüşmenin de ana konusu bu.

Yeni görev El Kaide
*6500 NATO askeri başkent Kabil'de görev yapıyor

*Ülkenin kalan bölümünde ABD askerleri ve Afgan ordusu operasyon düzenliyor


***

Askerimize 2005'te Tora Bora daveti

ABD Dışişleri Bakanlığı, 10 Avrupa ülkesinden birer gazeteciyi NATO'nun iki önemli karargahı ve dünyanın en büyük donanma üssüne davet etti Türkiye'den sadece SABAH'ın katıldığı toplantılarda askeri yetkililer, "Afganistan'a yeniden ancak bu kez aktif görev için Türk askeri isteniyor" dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın davetlisi olarak konsolosluğun organize ettiği bir NATO bilgilendirme gezisine katıldım. Belçika'nın başkenti Brüksel'deki NATO ana üssünde başlayan gezi, ABD'nin Virginia eyaletine bağlı Norfolk kentindeki en önemli iki üssün ziyaretiyle sürdü. Aralarında Amerikalı, İngiliz, Kanadalı, Norveçli, Alman olanların da bulunduğu birçok üst düzey komutan tarafından verilen bilgilendirme toplantılarında ana konular Afganistan ve Irak'tı. NATO'nun yeni dönemde daha küçük birliklerden oluşan, daha aktif ve kapasitesi yüksek "acil müdahale gücü" kurması ve ordu yapısının "değişimi" (yetkililer bunu transformation olarak adlandırıyor) teması üzerine kurulu bilgilendirme toplantılarının dışında Amerikalı askeri yetkililer önemli bir şey daha söyledi: Türk askeri 2005 Şubat'ında Afganistan'a gidiyor...

NATO SADECE MERKEZDE
DAHA
önce Afganistan'daki istikrar gücünün komutanlığını yürüten Türkiye'den, bu kez "aktif görev" istendiğini söyleyen askeri kaynaklar; konuyla ilgili görüşmelerin halen sürdüğünü ifade etti. "Bu kez sizden sadece komutanlık istenmiyor. Aktif olarak operasyon görüşülüyor" diyen bir yetkili, görüşmelerin şu anda bu olası görevin maddi yükü ve bunun NATO üzerinden karşılanması üzerinde yürüdüğünü belirtti. NATO'nun Afganistan'da 6 bin 500 askeri bulunuyor. Almanya komutasındaki bu ISAF gücü, güvenlik sağlama desteği veriyor. Ancak Irak'ta da önemli miktarda askeri bulunan ABD yönetimi, Afganistan'a daha fazla ülkeden askeri destek sağlanması ve bu ülkelerin sorumluluk bölgelerinin başkent Kabil dışına yayılması için bir süredir girişimlerde bulunuyordu.

BÜYÜKELÇİNİN AÇIKLAMASI
ABD'Lİ askeri yetkililerin fazla ayrıntıya girmemekle birlikte NATO kapsamında "aktif görev" olarak tanımladığı Afganistan talebini dün yapılan bazı açıklamalar da güçlendirir nitelikteydi. ABD'nin NATO Büyükelçisi Nicholas Burns, yaptığı açıklamada Irak'ta askeri bulunmayan Türkiye ve askerlerini çekmeye hazırlanan İspanya'nın "Afganistan'da gereken kaynak sorunlarını çözebileceğini" söyledi. Kaynak yetersizliği dolayısıyla askeri varlığını başkent Kabil dışına yayamayan ABD önderliğindeki ittifakın Türkiye ve İspanya gibi ülkelerin katılımıyla yayılabileceğini belirtti. Afganistan'da NATO'nun ISAF güçleri güvenlik desteğini sağlarken, Taliban ve El Kaide operasyonlarını "Sonsuz Özgürlük" adıyla ABD güçleri yürütüyor. Kaynaklar, NATO ülkelerinin katılımıyla güçlerin batı ve güneye de girmesiyle önümüzdeki yıl bu iki ayrı görevin (NATO çatısı altında olması bekleniyor) birleşeceğini belirtiyor.

GÜL-SCHEFFER GÖRÜŞMESİNDE KONUŞULACAK
Dışişleri Bakanlığı yetkilileri; Afganistan'a asker talebinin bir süredir görüşüldüğünü ancak Türkiye'nin maddi açıdan bunu karşılayacak durumda olmadığını belirtti. Afganistan'da halen 150 Türk askeri olduğunu söyleyen yetkililer, Dışişleri Bakanı Gül ve NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer'in İstanbul'da yarın görüşeceğine de dikkat çekti. Bir Türk askeri yetkili de "Kabil'de görev planlanması İstanbul da konuşlu NATO Ani Müdahale Kolordusu veya İtalyan Ani Müdahale Kolordusu şeklinde olabilir. Ancak İstanbul'daki Kolordu daha kuvvetli bir aday. İstanbul zirvesinde uygun ülkeye teklif yapılabilir" dedi.


BURCU YAKAR / AMERİKA

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Bar cinayetinin sis perdesi aralanmadı
 Yargının asıl derdi geçim
 Piknik tüpü tarihi binayı kül etti
 KPSS: Küçük deneme sınavı
EMRE AKÖZ
Nasıl da kandırıyorlar!
Siyaset bilimci Ahmet...
UMUR TALU
Reddedenleri reddetme hakkı
Güzelim Kıbrıs, acılar kadar...
MUHARREM SARIKAYA
Önce ambargo, sonra devlet
Kıbrıs'ta 24 Nisan'da yapılan...
Türk yönetimi altında çalışırım
Güzelyurt Metropoliti Neofitos, Rum kilisesine karşı Annan Planı'na...
Rumlar, masaya 4 teklifle oturdu
Lüksenburg'da Genel İşler Konsey toplantısında biraraya gelen...
Onuruma dokundu
Onuruma dokundu
"Gözümün içine baka baka, bana, aileme, ölmüş anneme küfür ediyorlar.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.