kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Gulse Birsel @ SABAH
 

Alfa alfa filizine doğru adım adım

Birisi bana ne yemem gerektiğini söylerse çok mutlu olacağım! Şimdi de en son tüyler ürpertici gelişmeyle karşı karşıyayız! Hidrojene yağlar, yani fast food dediğimiz gıdaları pişirirken kullanılan, işlem görmüş, yüksek ısılara dayanıklı yağların kanserojen olduğu çıkmış ortaya. Buyrun buradan yakın diyeceğim, ama bu yağlar yanmıyormuş da!

Alfa alfa filizine doğru adım adım!
Birisi bana ne yemem gerektiğini söylerse çok mutlu olacağım! Şimdi de en son tüyler ürpertici gelişmeyle karşı karşıyayız! Hidrojene yağlar, yani fast food dediğimiz gıdaları pişirirken kullanılan, işlem görmüş, yüksek ısılara dayanıklı yağların kanserojen olduğu çıkmış ortaya. Buyrun buradan yakın diyeceğim, ama bu yağlar yanmıyormuş da! Hamburger köftesinin, patatesin kızartıldığı hidrojene bitkisel yağlar, içinde defalarca kızartma yapıldığı halde yanmıyor, ancak çok yüksek bir ısıda normal yağlar gibi davranıyorlarmış. Yani, vücudumuzun 36-37 derece olduğunu düşünürsek, hidrojene yağlar vücutta, öyle oldukları gibi takılarak, obezite, daha sonra da belki kansere yol açabiliyorlarmış. Ah ben bunları biliyordum da işte... Efendim, 94 yılında New York'a gittim ben. Okulun ilk günü, yeni tanışılan arkadaşlarla öğle yemeğine çıkıldı. Broadway'in üzerinde, okula birkaç blok uzaktaki bir "Organik Gıda" lokantasına götürdüler beni. O gün şöyle düşündüğümü hatırlıyorum: "Organik olmayan gıda nasıl bir şey ola ki? Sentetik tavuk, sentetik pilav, sentetik salata diye yemekler mi var bu Amerika'da?" 90'lı yıllar Amerika'da organik tarımın, hormonsuz, kimyasalsız sebze meyve yetiştirmenin, doğal gıdalarla hayvancılık yapılmasının başlayıp popüler olduğu yıllardı. Organik Gıda Dükkanı adlı lokantaya girdik. Alt katta, hani bizim meyhaneler gibi bir camlı buzdolabı var. Oradan bakıp yiyeceği seçiyorsun. Ya satın alıp paketlettirip gidiyorsun, ya da yukarı katta oturup yiyorsun. Camlı buzdolabına bakıldığında, kelimenin tam anlamıyla, "bu lokantada yiyecek bir halt yoktu!" Tipsiz otlar, kepekli ekmek, birkaç bulamaç görünüşlü karışım. Yukarı çıkıp mönüden sipariş verdik. Yanımdaki iki kız "alfa alfa filizli sandviç" istediler. Bense, herhalde Niçoise Salata gibi bir şeydir, hani karışık yeşilliğin üzerinde yumurta, ton balığı, zeytin meytin vardır diye "Ton balığı salatası"nda karar kıldım. Sonuç bir fiyaskoydu! Ben ton balığının ne idüğü belirsiz (ve dolayısıyle muhakkak organik) bir sos içinde ezilip perişan olmuş halini didiklerken, arkadaşlarım, içine pis kokulu tatsız tuzsuz alfa alfa filizi doldurulmuş kepek ekmeklerine yumuldular! Hayatımda bu kadar şaşırdığımı hatırlamıyorum. Bir insan böyle bir şeyi öğle yemeği olarak yiyebilir miydi? Allah açlıkla terbiye etmesindi, ve daha önemlisi ben bu New York denen yerde nasıl yaşayacaktım?! Çıkışta kendimi bir Çin lokantasına attım ve Amerika'ya gelmiş tüm göçmenler için şükrederek karnımı doyurdum. O dönemde Amerika'da çıkan yazıların birçoğu beslenme üzerineydi. Konservelenmiş gıdaların çoğunda kanserojen madde bulunmuştu. Sebze ve meyvelerin iri yarılarına şüpheyle bakılıyordu. Kırmızı et zaten zararlıydı, tavuklar eşelenmeden yapay çiftliklerde büyütülüyordu, denizler kirliydi, ve görünüşe bakılırsa, bu durumda alfa alfa filizli kepek ekmeği en güvenli seçenekti! Bir de tabii, en çok bu hidrojene bitkisel yağ hakkında konuşuluyordu. Sadece fast food'da değil, her yerde hidrojene bitkisel yağ vardı. Uzun zaman dayanabilen bütün gıdalarda: Cipsler, bisküviler, gofretler, çikolatalar, mikrodalgada ısıtılıp yenen donmuş yemekler... Ve bu hidrojene bitkisel yağ, vücut ısısında yanmadığı için, hayatının sonuna kadar, tüm anlarında seninle birlikte yaşıyor, ayrılmaz bir parçan oluyor, sonuçta da seni, şişman, nedense kilo veremeyen, üstelik kanser olma riski yüksek kalabalığın arasına katıyordu. Türkiye'ye geldikten sonra, bu tür takıntılarımda büyük ölçüde azalma oldu. Zaten fastfood'dan zevk almayan bir insan olarak, "ne olsa yerim" tavrı içindeydim bir süredir. Ancak görüyorum ki hidrojene yağlar konusunda bir bilinçlenme var. Organik gıda dükkanları açılmaya başlandı. Balımızı bile seçerek yiyoruz. Ben bu gidişatı biliyorum arkadaşlar. Önce ateş pahasına küçük, yampiri domatesler almaya başlayacağız, yumurtayı köyden getirteceğiz. Ardından yediğimiz tavuğun soyağacını isteyeceğiz. Son aşamada da beni Nişantaşı'nda bir kafede alfa alfa filizi doldurulmuş köy ekmeği yerken göreceksiniz. Titrerim mücrim gibi baktıkça istikbalime!

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Nişantaşı'nın çıldırdığı günler!   / 25-04-2004
 Herkesin şuursuzca gülmesini istiyorum   / 28-03-2004
 Varsayalım ki, ben ekonomistim!   / 27-03-2004
 Vatikan'ın neresindensin hemşehrim?!   / 21-03-2004
 Manken TSE'sine benim yaklaşımım   / 20-03-2004
 Alışverişte 'Hayır' demenin püf noktaları   / 14-03-2004
 Tuhaf bir doğum günü!   / 13-03-2004
 Kırmızı halı bizi bozar!   / 07-03-2004
 Alfa alfa filizine doğru adım adım   / 06-03-2004
 Sağlıklıyım, sağlıklısın, sağlıklılar!   / 29-02-2004
HAKAN & UTKU
Merkür diyalogları
- Memduh Abi duydun mu, Merkür...
ESRA CEYHAN
Macera dolu Amerika...
Seyrediyorum, seyrediyorum, gene...
GÜLSE BİRSEL
Düğün mevsimi başladı, kolaylıklar!
Uzuun ve...
AYŞE TÜTER
Gökkuşağı
2adet patlıcanı közleyin. Kabuklarını soyup,...
REFİK DURBAŞ
Tarihe armağan
İsveç ilaç firması "AstraZeneca"nın...
Ya töreye kurban ya da mahalleliye
Yaşadığı tüm acılara rağmen hayat dolu bir genç kızdı E. B.
Peggy'nin katili Ulvi'ye müebbet
2 yıl önce Almanya'da kaybolan Peggy'nin davası sonuçlandı. Bir Türk...
Bugün Devrim'in doğum günüydü
25 Mart'ta eroinden ölen Cem Devrim Akdoğan 27'sine girecekti. Acılı...
Trafik karıştı
Trafik karıştı
Bir zamanlar Mithat Can ile Tuğçe'yi tanıştıran Kenan Doğulu ise...
Köy kahvesinden akıl alıyor
Köy kahvesinden akıl alıyor
Başta Dikran Masis olmak üzere Şener Şen, Hasan Mingü ve Emel Sayın...
Milenyum kadını
Milenyum kadını
İspanyol top model Luisa Corna, podyumlardaki başarısını...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.