kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kriz Meclis kapısında
Kriz Meclis kapısında
'Arka bahçe' kavgası yeniden gündemde
Köy Enstitüleri kapatıldı İHL'ler açıldı

Katsayı kavgası

İmam hatiplerde tartışmanın odağı "düşük katsayı" uygulamasını başlatan Hikmet Uluğbay "haksızlık yok", karşı görüştekiler "Büyük adaletsizlik" diyor. İşte her açıdan taraflar:

Büyük haksızlık
ABDURRAHMAN DİLİPAK: Katsayı uygulaması tamamen haksızlık ve adaletsizliktir. Bu okulların düz liseye dönüştürülmek istenmesi saçmadır.

NİYAZİ PAKYÜREK: Yasaklamayla bir şey elde edilmez. Bırakalım öğrenciler kendi yolunu kendi seçip eşit şartlarda yarışsın.

FANATİKLERE SELAM
PROF. DR. TÜRKAN SAYLAN:
Katsayıda değişiklik hükümetin fanatik tabanına bir selam sayılacaktır. Eğitimcilerin değil, politikacıların güç gösterisi olacaktır.

PROF. DR. TOSUN TERZİOĞLU: İmam hatiplerin meslek lisesi olup olmadığına karar verilmeli. Din adamı ihtiyacına göre kontenjanları ayarlanmalı.

GİZLİ PROTOKOL
PROF. DR. ALPASLAN IŞIKLI:
Hükümetin imam hatip odaklanması üniversiteye yarar getirmeyecektir. Bu kadar çok imam hatip okulu açılmasına gerek var mı?

NAHİT MENTEŞE: MC hükümetleri döneminde imam hatiplerin sayısının artmasının nedeni koalisyon ortakları arasındaki gizli protokoldür.


***

Kriz Meclis kapısında

İmam hatiplilere üniversiteye girişte düşük katsayı uygulaması 28 Şubat döneminde uygulamaya kondu Eski Bakan Uluğbay ‘Haksızlık yok’ diyor ama uygulamaya son vermek isteyen AKP tasarıyı Meclis’e sevketti.

Son yılların en çok tartışılan konularından biri imam hatip liseleri ve bunlara uygulanan katsayı uygulaması. Bu liseler bugün kamuoyunun gündemine 'katsayı uygulaması' nedeniyle geliyor. Ancak tüm bu tartışmalar yaşanırken en önemli sorun hep gözden kaçırılıyor; meslek liseleri yalnızca imam hatip liseleri ve onların öğrencilerinden oluşmuyor. 951 bin 138 öğrencinin öğrenim gördüğü bu liselerdeki öğrencilerin yalnızca 40 bin 872'si kız olmak üzere 97 bin 489'u imam hatip lisesi öğrencisi. Üstelik de düşük katsayı uygulamasına rağmen bu liseler arasında seçimlerinden dolayı pişman olmayanlar da onlar. Bugün bu okulları kamuoyunun gündemine 28 Şubat 1997'de yapılan MGK toplantısındaki kararların ardından uygulamaya konulan ve ÖSS'ye girişte getirilen katsayı uygulaması taşıdı. YÖK Kanunu'nda yapılan değişiklik ile bu okullardan mezun olan öğrencilere ilk kez 1999 yılında kendi alanlarında yaptıkları seçimler dışında düşük katsayı uygulanmaya başlandı. YÖK Yasası'nda bu konu ile ilgili değişiklik içeren tasarı ise Milli Eğitim eski Bakanı Hikmet Uluğbay tarafından hazırlandı. Düşük katsayı uygulaması bugün bu okullar ile ilgili yapılan 'katsayı kaldırılsın mı? ', 'bu okullar kapatılsın mı' tartışmalarının başlangıç noktası oldu.

ULUĞBAY 'HAKSIZLIK YOK'
Bakanlığı döneminde katsayı uygulaması başlayan Milli Eğitim eski Bakanı Hikmet Uluğbay, bu uygulamanın imam hatip lisesi mezunlarının üniversiteye girişlerinin önünü kesmek için çıkarılmadığının altını çiziyor. İmam hatip lisesi öğrencilerinin diğer meslek lisesi öğrencileri gibi öğrenim gördükleri alanı tercih ettiklerinde düşük katsayı ile karşılaşmadıklarını belirten Uluğbay, şöyle konuşuyor: "İlahiyat Fakülteleri'ne veya Yüksek İslam Enstitüleri'ne gitmek istediklerinde kısıtlama yok. Engel sadece tüm meslek liselerinin kendi alanlarına çıkışlarında uygulanıyor. Bunda da bir haksızlık bulunmuyor." Tüm gelişmiş ülkelerde liseye gelmiş genç nüfusun yüzde 65'nin meslek yüzde 35'nin de normal liselerde öğrenim gördüğünü anlatan Uluğbay, meslek liselerine neden katsayı uygulamasına geçildiğini ise şu sözlerle açıklıyor: "Meslek liselerinin önemi çocuğa 18 yaşına geldiğinde bir üretken ve beceri sahibi olarak yaşama atılma şansını vermesi. Eğitimde iki aşama vardır; ya mesleğinizi lise çağında ya üniversite çağında seçersiniz. Üniversite çağında meslek edinilecek konular için normal liseleri devam edilir; mimarlık, hukuk tıp gibi. Bazı mesleklerin üniversite eğitimine gereksinimi yoktur. Bu okullara giden çocuk önemli boyutta üniversiteye devam etme şıkkını az tercih etmiştir. Bu çocuklar liseyi bitirdiğinde bir üniversite mezununu yakın gelir sağlayabilir. Meslek liselerine ise gerek teçhizat gerekse teknoloji açısından diğer liselere göre daha fazla yatırım yapılıyor. Bu durumda meslek lisesinden mezun olduktan sonra mezun kendi alanında eğitim yerine örneğin hukuka gitmek istiyorsa gider ama katsayısı düşük olur."

ÜNİVERSİTE ENGELLENMEDİ
Meslek liseleri öğrencilerinin de üniversiteye devam etme hakkı bulunduğunu vurgulayan Uluğbay, "Zaten bu sistem kurulurken bu konu da dikkate alınmıştır. Kendi branşlarında üniversiteye devam etmek isteyen mezunlara sınavsız ön lisans hakkı verilmiştir. Bunu bitirdikten sonra da arzu ederlerse lisans programlarına da devam edecekler. Bu sistem alanında uzmanlaşmış kaliteli işgücü yetiştirmektedir. Haksız bir mekanizma değildir. Uygulamanın kaldırılması büyük bir hatadır. Herkes için üniversiteye giriş serbest bırakılırsa ne endüstri aradığı işgücünü bulabilir ne de meslek liselerine yeteri kadar yatırım yapılabilir"diyor. Fransa, Almanya gibi ülkelerde her lise mezununun üniversiteye giremediğini anlatan Uluğbay, "Fransa'da bakalorya sistemi vardır, bunu veremezseniz üniversiteye giremezsiniz. 1956' ya kadar Türkiye'de de 'olgunluk sınavı' vardı, bu sınavı alanlar üniversiteye girebilirdi. Bunun kaldırılması zaten bir hataydı. Şimdi de katsayı uygulamasının kaldırılması hatadır. Aksi halde bunun acısını hem gençler hem de ülke ekonomisinin çeker" diyor.
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Teziç: Çözümü gelecek seneye bırakalım
 Anayasa turları yarın başlıyor
 Kriterleri yerine getirin üye olursunuz
 'KKTC'de turizm patlaması olacak'
 Baykal'ın gençlik sırrı
YAVUZ DONAT
Traktörün tarihi...
Atatürk Orman Çiftliği arazisinin...
Polisi kandıramadı
Borçlarını ödememek için kendi kendini vuran gencin oyununu polis...
Attıkları her basket milyarlar değerinde
Kırık dökük bir potada çalışıp Türkiye Şampiyonu olan Vanlı kız...
Selin aşıkları gerdi
Selin aşıkları gerdi
Derin Mermerci ile Ralph Tezman, İpekyol'un Lütfi Kırdar Kongre ve...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.