kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
TRT'den rojbaş
TRT'den rojbaş
TRT'cilere NATO sorgusu

Kürtçe yayına TRT vizesi

TRT Yönetim Kurulu, Kürtçe yayına karşı direncinden vazgeçip altyapı çalışmalarının hemen başlatılmasını kararlaştırdı.

Şemsiye Kimlik Genel
Müdür Demiröz "Türkiye'nin değişik alt kültürleri buluşturan yelpaze, Türk kimliğinin ise alt kültürlerin şemsiyesi olduğunu" söyledi.


***

TRT'den rojbaş

Türkiye'nin AB'ye uyum sürecinde en büyük engel olarak gösterilen Kürtçe yayın sorunu, TRT'nin dünkü yönetim kurulu toplantısı sonrasında aşıldı.

Türiye'nin, AB'ye uyum sürecinde en büyük engel olarak gösterilen Kürtçe yayın sorunu, TRT'nin dünkü yönetim kurulu toplantısı sonrasında aşıldı. TRT Yönetim Kurulu, yasal değişiklik yapılmaksızın farklı dil ve lehçelerde yayına başlanmasını kararlaştırdı. TRT Genel Müdür Şenol Demiröz, dün düzenlediği basın toplantısında, bu konuda altyapı çalışmalarının hemen başlatılacağını, çalışmalar tamamlandıktan sonra da farklı dil ve lehçelerde yayının yaşama geçirileceğini söyledi. TRT televizyonunun haftada iki saat, yarımşar saatlik anadilde yayın yapacağını belirten Demiröz, TRT radyosunun da haftada dört saat, 45'er dakikalık anadilde yayın yapacağını açıkladı. Demiröz, TRT'nin Devlet İstatistik Enstitüsü'yle ortaklaşa çalışarak hangi dillerde yayın yapılacağına karar vereceğini de belirtti. Demiröz, her toplumda farklı alt kültürlerin olduğunu, bunların Türkiye'de Kürtlük üst kimliği altında toplandığını belirterek, "Hepimizin ortak dili, resmi dilimiz Türkçe'dir. Bu ülkenin insanları, şüphesiz milli birlik ve bütünlüğü korumak iradesindedir. Bu ilkeye bağlılığımız, çoğulcu demokrasinin engeli değildir. Hiçbir zaman da olmayacaktır. Bugünkü yönetim kurulu toplantısında farklı dil ve lehçelerde yayın yapılması için alt yapı çalışmalarının başlatılması yönünde ittifakla karar alınmıştır" dedi.

ALTYAPI HAZIRLIĞI
TRT'de farklı bölgesel kuşak programlarının yapılacağını belirten Demiröz, farklı dil ve lehçelerdeki yayınların ne zaman başlayacağı sorulması üzerine, "Bu çalışmalar, belki 3 günde belki bir haftada biter. Tamamlanır tamamlanmaz, yayına başlayacağız" diye konuştu. Demiröz, farklı dil ve lehçelerde yayın yapılmasını öngören yönetmeliğin uzun süre önce çıktığının hatırlatılması ve TRT Yönetim Kurulu'nun bu konuda karar almakta gecikmesinin nedeninin sorulması üzerine, devletin ilgili kuruluşlarıyla çalışmalar sürdürüldüğünü, TRT'de de hukuki değerlendirmeler yapıldığını ve bu değerlendirmelere göre farklı dil ve lehçelerde yayın yapılmasının benimsendiğini söylemekle yetindi.

UZUN SÜRE DİRENDİ
Kamu ve özel televizyon kuruluşlarında farklı dil ve lehçelerde yayın yapılmasını öngören yönetmelik 25 Ocak 2004 tarihinde çıkarıldı. Bu yönetmelik çıktıktan sonra RTÜK, TRT'de Kürtçe yayının başlanması gerektiğini belirtirken, TRT kendi yasasındaki "Yayınların güzel ve anlaşılır Türkçe ile yapılması" hükmü gereği farklı dil ve lehçelerde yayına başlamayı kabul etmedi. Gerekçe olarak da yasal düzenleme gerektiğini savundu. Ancak bu yöndeki görüşlerini hükümete kabul ettiremedi. Konu geçtiğimiz günlerde Dışişleri Bakanı Abdullah Gül başkanlığındaki Reform İzleme Grubu'nun da gündemindeydi. Farklı dillerde yayın için yeni bir yasa çıkarmaya gerek olmadığını söyleyen Gül, TRT Yönetim Kurulu'ndan çıkacak kararı beklediklerini açıklamıştı. RTÜK Başkanı Fatih Karaca da TRT'nin önce radyoda anadilde yayına başlayabileceğini belirtmişti. TRT farklı dil ve lehçelerde yayın yapılmasına ilişkin daha önce çıkan yönetmeliğin iptali için Danıştay'a dava açmıştı.

ANKARA

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Bu camiaya kendimi bir türlü sevdiremedim
 Irak bildirisinde CHP ve AKP anlaşamadı
 Uzanlar'a ait Zeytinli Adası'nda haciz işlemi
 Başbakan Erdoğan tazminat ödeyecek
 İspanyol anaları avuttuk
 Ankara'da iş takibi
 Beyaz Enerji bilirkişide
 Yolsuzluğu ortaya çıkarana ikramiye
 Gül de CHP'lilerle birlikte hareket etti
 DGM yerine artık ÖSM'ler çalışacak
 Yargıtay'dan işçi emeklisine fark müjdesi
 Haluk Levent'e gözaltı
MEHMET TEZKAN
Bunun adı beceriksizlik
Bir özelleştirme girişimini daha...
EMRE AKÖZ
Metroseksüel mutlu etmez
Son günlerde İstanbul'da...
UMUR TALU
Cesaret gazlaşıp buhar olurken...
Dünkü bazı gazete...
Mehmetçik Necef'e mi?
NATO, Irak'a barış gücü olarak girecek mi? Avrupa ve Amerikan basını...
Irak'ın Yeni Şii Başbakanı
Koalisyon güçlerinin yönetimi Iraklılar'a teslim edeceği 30...
Şerefe Porto: 3-0
Şerefe Porto: 3-0
Porto, Monaco'yu Carlos Alberto, Deco ve Alenitchev'in golleri ile...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.