kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
En azından altı ay daha bu ateşkes bozulmamalı
En azından altı ay daha bu ateşkes bozulmamalı
Gölge etmeyin, Kürtler kendi kültürünü yaşatmasını bilir
Diyarbakır'ın en mutlu günü
Zana hükümete 'yuh' çektirmedi

Diyarbakır'da Zana depremi

Zana 70 bin kişiyi Kürtçe selamladı, Kongra-Gel'e "Ateşkesi altı ay daha bozmayın" çağrısı yaptı

Dört eski DEP'linin Diyarbakır mitinginde izdiham yaşandı. Konuşurken bir ara gözleri dolan Leyla Zana "Barış büyük yüreklerin işidir. Ben de anayım, kimse ölmesin. Sizin ayaklarınızdaki yaraya merhem olayım" dedi. Polislere telsizden sık sık "gereksiz tartışmadan kaçının" anonsu yapıldı.


***

En azından altı ay daha bu ateşkes bozulmamalı

Cezaevinden çıkan DEP'li eski milletvekilleri Diyarbakır halkıyla buluştu. Binlerce kişinin katıldığı mitingde konuşmasına Kürtçe başlayıp 'kardeşlik' için Türkçe devam eden Leyla Zana, Kongra Gel'e ateşkes çağrısı yaptı, "Barış büyük yüreklerin işidir" dedi.

ANKARA Ulucanlar Cezaevi'nden Yargıtay kararıyla tahliye edilen DEP'li milletvekilleri Leyla Zana, Hatip Dicle, Orhan Doğan ve Selim Sadak 10 yıldan sonra ilk kez dün sabah Diyarbakır'a geldi. DEP'li milletvekilleri, yoğun izdiham nedeniyle hazırlanan platform yerine otobüsün üzerinden Diyarbakırlılar'a seslendi. Leyla Zana, konuşmasına başlamadan önce halkı Kürtçe selamladı ve yaklaşık 10 dakika Kürtçe konuştu. Zana konuşmasının Kürtçe bölümünde kalabalığa hitaben "Güneşin verdiği sıcaklıkta herkese sıcak merhaba. Sıcak havada ayaklarınızda yara oluştu. Sizin ayaklarınızdaki yaraya merhem olayım. Bizi 13 yıldan bu yana büyük bir sevgi ile büyüttünüz" dedi. Zana, konuşmasını Kürtçe devam ettirebileceğini söyledi, ancak 'kardeşlik' adına Türkçe devam edeceğini belirterek şöyle devam etti:

BİRBİRİMİZİ İNCİTTİK
"Buradan tüm dünyaya seslenmek istiyorum. Bu coğrafyamız bir Filistin, bir Lübnan olmamalı, bir Yugoslavya hiç olmamalı. Başta ABD olmak üzere daha sonra Avrupa'ya sesleniyorum; halkları birbirine boğazlatmasınlar. Bir halk iyidir derken, diğer halkı kötülemesinler; birine el uzatırken diğerinin elini kırmasınlar, birini yanlarına çekerken öbürünü kan içinde boğmasınlar. Eğer bunları göz önünde bulundurmazlarsa bu insanlık suçundan kendileri de bir gün büyük zarar görecektir. O zaman onlar ne yapacak acaba? Kimsenin tırnağının bile kanamasını istemeyiz. Ama asla ve asla olumsuzluğu kendimize yakıştırmayız." "Bu kimliğe sahip çıkmak sizin en doğal hakkınızdır" diyen Zana, "Birtakım haklar doğuştan gelir ve kutsaldır. Tıpkı dilimiz gibi, tıpkı yaşam hakkımız gibi, tıpkı kimliğimiz gibi... Eğer bir halkın kimliği varsa, eşit ve özgürce kardeş olma hakkına sahiptir. Eşit ve özgür birer yurttaş olabilmenin çabası gerekir. Bu çabayı hep birlikte vermemiz gerekiyor. Yıllarca birbirimizi incitmişiz. Birbirimizi dışlamışız. Birbirimize hor bakmışız. Bütün bunların geçmişte kalmasını diliyorum. Uygar birer insan olabilme ve özgürce yaşayabilme onurunu taşımak istiyorum."

ATEŞKES BOZULMASIN
Zana'nın sözleri sık sık "Biji Serok Apo-Yaşasın Başkan Apo" sloganları ile kesilirken, "Bizler daima barışın sadece emekçileri oluruz" diyen Zana, hükümete "Attığınız adımları devam ettirin" derken Kongra-Gel'e de şu çağrıyı yaptı: "En azından altı ay daha bu ateşkes bozulmamalıdır. Kongra-Gel kendisine bağlı bulunan silahlı güçlerine bu çağrıyı yapabilmelidir. Barışı barıştan anlamayanlardan istemek haksızlıktır. Barış büyük yüreklerin işidir."

HÜKÜMETE 'YUH' ÇEKTİRMEDİ
Zana, konuşmasında bölgedeki terör olaylarına da değindi, "Bölgede 15 yıl süreli bir savaş yaşandı. Büyük yaralar oluştu. Bu yaraların kapanması için zamana ihtiyaç var. Hiçbir şey zamanı gelmeden olmuyor. Ben bir anayım, kimsenin ölmesini istemiyorum. Onların ölümü yüreğimi incitiyor, içimi yakıyor. Barış büyük bir emek ve fedakarlık gerektiriyor. Ter dökmek gerektiriyor, kan değil" şeklinde konuştu. Konuşması sırasında Hükümete 'yuh' çekenleri de susturması dikkat çeken Zana, "Kimseye yuh çekmeyeceğiz. Kimseyi incitmeden haklarımızı isteyeceğiz" dedi. Zana aynı tavrı, polis aracını yumruklayan partililere de müdahale ederek gösterdi.

Zülfikar Ali AYDIN-Mürsel ACAY-Hüseyin KAÇAR-Gökse

DİĞER SİYASET HABERLERİ
 DEP'lilerin hepsine farklı oy kullandım
 Yakın korumalara şık elbiseler alındı
 Bakan nerede?
 İstanbul'dan 'barış için diyalog' sesi yükseldi
YAVUZ DONAT
Noktayı koyarken...
Kapıkule-Filibe 170 kilometre.
İki canı boşuna kaybetmedi
1995'te çıkan yangında eşi ve kızını kaybeden baba, 9 yıllık hukuk...
12 yıldır sürdürdüğü mücadeleyi kaybetti
Fazla kiloları nedeniyle Uşak'ın Eşme ilçesinden tedavi olmak...
Ne camiye ne kiliseye yaranabildik
Ne camiye ne kiliseye yaranabildik
Hıristiyan dünyasının Türkiye'de kilise yapılması konusunda inanılmaz...
Demirel'in ajan suçlaması partimi çok rahatsız etti
Demirel'in ajan suçlaması partimi çok rahatsız etti
Hiç kimse ne Ecevit'in ne de Demirel'in böyle reaksiyon vereceğini...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.