1995'ten bu yana üzerinde çalışılan ve 72 haftada 300 yumurta veren Atabey, ithal tavuklara göre %50 ucuza mal oluyor. Verimli Türk Boğası Anadolu Esmeri'nden sonra şimdi de yüksek yumurta ve et verimine sahip Türk tavuğu Atabey geliştirildi..
Türk tipi damızlık tavuk ırkı geliştirildi. Yeni Türk tavukları ile ithalat kesilecek hatta damızlık ihracatına başlanacak. İthal tavuklara göre yüzde 50 daha ucuza mal edilen Atabey, Atak ve Atak S serisinin yumurta verimleri çok yüksek. Türkiye'de tavukçuluk alanında çalışmalar yapan tek kurum olan Ankara Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü, 1995 yılından beri sürdürdüğü ıslah çalışmalarının meyvesini topluyor. Kanada'dan getirdikleri saf tavuk ırklarından, melezleme yolu ile yerli "Atabey" "Atak", "Atak-S" serisini ortaya çıkaran Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü, "bu şekilde, ebeveyn temininde dışa bağımlılıktan kurtulacağız" diyor. Yumurta tavukçuluğu için geliştirdikleri bu türlerin, bugüne kadar yurt dışından getirilen tavuk ırklarından yüzde 50 daha ucuza mal olduğunu hatırlatan yetkililer, "Bu sayede üreticinin yüzü daha çok gülecek" şeklinde konuşuyor.
YUMURTLAMAYA HAZIR Ankara Tavukçuluk Araştırma Enstitüsünde 1995 yılında başlatılan ıslah çalışmalarının sonlandığını, yumurtacı damızlık Atak, Atabey ve Atak-S"nin üretime hazır olduğunu söyleyen Enstitü Müdürü Cengizhan Mızrak, "Haymana'da kurulan tesislerimizde Türkiye'nin yumurtacı damızlık ihtiyacını karşılayacak kapasiteye ulaşmış durumdayız. Selçuk ve Ankara üniversitelerinde yapılan çalışmalar çok olumlu sonuçlar verdi. Ortaya çıkardığımız bu üç tür, verimlilik bakımından yurt dışından gelen tavuk ırklarını aratmıyor" diye konuştu.
İTHALAT KESİLECEK Türkiye'nin yıllık "yumurtacı" damızlık tavuk ihtiyacının, 500 bin civarında olduğunu vurgulayan Mızrak, bu miktarın tamamının ithal edildiğine değinerek şunları söyledi: "Türkiye'de ıslah edilmiş bir tavuk ırkı olmadığı için bu anlamda tamamen dışarı bağımlıyız. Üretici, damızlık olarak Amerika, İngiltere, Hollanda ve Belçika gibi ülkelerden gelen tavukları kullanıyorduk. Atak, Atabey ve Atak-S, yapılan ıslah çalışmaları sonucu, verimlilik bakımından dışarıdan gelen tavuk ırklarından bir farkı olmadığını ortaya koymuş durumda. Verimliliğin yanı sıra fiyat açısından baktığımızda, yerli damızlığımızın, ithal damızlıklardan yüzde 50 oranında daha ekonomik olduğunu görüyoruz."
HASTA OLMUYORLAR Tavukçuluk Araştırma Enstitüsünde yapılan ıslah çalışmaları sonucu ortaya çıkan ve Türkiye'nin ilk yerli yumurtacı tavuğu olma özelliğini taşıyan Atak, Atabey ve Atak-S'lerin, yaşam gücü bakımından ithal damızlıklardan daha iyi durumda olduğuna değinen Mızrak, "Yerli damızlıkların yaşam gücü daha yüksek olduğu gibi hastalıktan da ari durumdalar. Şu anda hastalık taşıma riskleri yok. Bu nedenle kuş gribi gibi salgın hastalıklar nedeni ile, dışarıdan tavuk alımı durdurulduğunda kendi ırklarımızla krizleri de atlatabileceğiz" dedi.