kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ramallah'ta kanlı gece
Arafat bizim kırmızı hattımızdır

Arafat'ın karargâhındayım. Filistinliler "Ona bir şey olursa her yer kıpkırmızı olur" sloganı atıyor

Ortadoğu yine karıştı. Filistin liderinin yeğenini istihbarat şefi atamasıyla başlayan gerginlik eski bir bakanın vurulmasıyla doruğa çıktı.

Hemen Ramallah'a, Arafat'ın karargâhına gittik. Etraf hınca hınç dolu. Halk ona sloganlarla destek; o da gülümseyerek karşılık veriyor.


***

Ramallah'ta kanlı gece

Filistin halkı Arafat'ın karargâhı önünde "Özgürlük yolunda senin arkandayız" diye slogan atıyor..

"Kurtlar birbirini yerse çoban rahat eder". Filistinliler'in kendi aralarında çatışmaya başlamasına bir İsrailli'nin yorumu buydu. Türk olduğumuzu anlayınca bu yorumuna kızıp kızmadığımı sordu. Çoban lafının hoş olmadığını, Filistinliler'i de kurt ya da koyun gibi görmesinin de doğru olmadığını anlattım ama çok da oralı olmadı eminim. Yine de epey düşündürücü geldi bu söz bana. Bir bakıma İsrail'in yüzünü güldüren olaylardı bunlar. Sanki her iş halloldu da kendi aralarında hem de kanlı hesaplaşmalara oturdu Filistinliler. Bütün bunları düşünerek geldim Kudüs'e. Baş konsolosluğumuzun da yardımıyla Ramallah'a geldiğimde vakit akşam üzeriydi. Diplomatlar yolu diye bir by pass geçişi var. Oradan gittik ve kahredici beklemelerin yasandığı kontrol noktasına takılmadık şükür ki.

ARAFAT'IN KARARGAHI
Televizyonlardan defalarca gördüğüm bu binayı yine de hatalı hayallerle kurmuşum kafamda. Beklediğimden küçük ve harap bir halde. Yıkıntılara dokunmamışlar. Arafat'a ulaşmanın hele de bu günlerde mümkünü yok diyorlar. Başbakanın istifası, Filistin kentlerinde yapılan gösteriler, hapishanenin basılması, bazı binaların kundaklanması derken ne vakti kalmış Arafat'ın ne de sağlam sinirleri. Filistin halkı karargâhın önünde. Kimi "Arafat kırmızı hattır, o zarar görürse bütün topraklar kırmızı olacaktır" pankartı taşıyor. Kalabalıktan zaman zaman, "Tanklardan korkuyor musunuz... Hayır", "Şaron'dan korkuyor musunuz... Hayır" sesleri yükseldi. Batı Şeria sokakları dışında Beytüllahim, Cenin ve Gazze Şeridin'de de binlerce kişi Arafat'a destek gösterisi düzenliyor. Dün... Yaser Arafat'ın ya da kendi sevdiği adıyla Abu Ammarin bir süredir kafasını bile dışarı çıkaramadığı karargâhının adı Mukatta. Ancak gördüm ki Mukatta, mukavvaya dönmüş. Dün sabah Arafat'a destek olarak binlerce kişi kapıya gelecek ve gösteri yapacak dediler gittik. Ancak kalabaklıklar değil bazı din ve siyaset adamları geldi. Kapıda diğer gazetecilerle birlikte 3 saat bekletildik. Sonunda insafa gelip içeri aldılar bizi. Uzun bir masanın başıda oturan Arafat'ın çevresine 25-30 kişi toplanmıştı. Klasik giysileri içindeki general Arafat bütün zorluklara karşın yine de gülümsüyor, espriler yapıyordu. Çekim 3 dakika filan sürdü. Sonra aniden harekete geçen özel korumalar pek de nazik olmayan bir üslupla hepimizi dışarı çıkardı.

BAKANI VURDULAR
Otele geldikten bir süre sonra eski bakanlardan Nebil Amr'in vurulduğunu duyuyorum. Evinde televizyon seyrederken baskına uğramış ve 5 el ateş edilmiş Nebil'e. 3'ü boşa gitmiş ama 2'si bacağına saplanmış. Oranın en büyük sağlık merkezine kaldırmışlar. Hemen fırlayıp gidiyorum. Manzara çok tanıdık. Ünlü biri kaza filan yapınca bizdeki Amerikan Hastanesi'nin önü böyle olur aynen. Nebil 4-5 bin kişilik bir aşiretin lideri. Hem çok seviliyor, hem de büyük bir saygınlığı var. Civar kentler ve kasabalara yayılan tüm aşiret kamyonlar, traktörler, otobüslerle Ramallah'a akın etmek üzere. Bunlar Ramallah'a varıp toplandığında büyük olayların çıkma ihtimali var. Bölgede yıllardır çalışan Filistinli bir gazeteciye neler olur diye sordum. Yanıtı şaşırtıcıydı. Dedi ki "Önce gelip kimin vurduğunu araştırır ve mutlaka bulurlar. Sonra o vuran kişiyi hemen vurup infaz ederler. Arkasından neler olabileceğini de Allah bilir".
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Açlığı bile eşit dağıtmıyorlar
 150'ye karşı 6
 Kadın konseyine kadın "düşmanı" parlamenter
 En çok kazanan top model Milla
 "Kelle avcısı" ABD'yi suçladı
 Zerkavi'den Türkiye tehdidi
 Irak'tan İran'a gözdağı
 Ahıska Türkleri'ne ABD piyangosu
 Hollanda'daki dev tavşan herkesi şaşırttı
 Sarhoş mürettebat uçakta yolcu dövdü
SOLİ ÖZEL
Aralık'a doğru
Türkiye'de kamuoyunda da seçkinler...
Patron kim?
Patron kim?
Levent Bıçakçı ile Mehmet Ali Yılmaz, 214 delegenin oy kullanacağı...
Gönlü Yılmaz'da
Gönlü Yılmaz'da
Aday olmayacağını açıklayan Federasyon Başkanı Haluk Ulusoy, dün...
AB'ye 'İslamcı değilim' dedim
AB'ye 'İslamcı değilim' dedim
Fransız medyasındaki 'İslamcı lider' sıfatını değiştiren Başbakan...
Kızlar daha başarılı
ÖSS'de 1 milyon 362 bin 208 kişi barajı geçmeyi başardı. 977 bin 382...
36 Airbus için imzalar atıldı
THY'nın Fransa'dan alacağı 36 Airbus ile ilgili ön anlaşma Paris'te...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.