kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Atina 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Eraslan Özkaya
Gereğini yapacak Kurul kararı Başkan'ı koruyor
Neşter'den Çakıcı'ya kronoloji

Gereğini düşünün

Telefon bantları ve polis takip kayıtları "Çakıcı için hiçbir şey yapmadım" diyen Yargıtay Başkanı’nı sıkıntıya soktu.

Gündeme düşen "Çakıcı diyalogları" Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya'yı kritik noktaya getirdi. Gelişmeler Çakıcı ile ilgili Yargıtay kararını basından duyduğunu söyleyen Özkaya'yı doğrulamıyor.

Diyaloglar "başkan aracı oldu" diyor
Yayımlanan ve Özkaya'nın Çakıcı'nın adamlarıyla yaptığı belirlenen görüşmelerin bantları, Yargıtay Başkanı'nın "Karar kesinleşti, postaya da verildi ya da verilmek üzere" deyip bilgi verdiğini ortaya koyuyor.

Cumhurbaşkanı Sezer ne yapacak?
6 Eylül'de yeni adli yıl Cumhurbaşkanı'nın da katılacağı bir törenle Özkaya tarafından böyle bir iklimde açılacak. Kamuoyu kendisi de yüksek yargıç olan Sezer'in, yüksek yargının saygınlığına gölge düşüren bu sürece etkin müdahalesini bekliyor.


Gereğini yapacak Kurul kararı Başkan'ı koruyor

Emniyet aksini söylüyor ama, "Ben bir şey yapmadım" diyen Yargıtay Başkanı Özkaya ve Genel Sekreter Yardımcısı, skandal ortaya çıkmadan alınan Yargıtay kararı ile korunuyorlar.

Yargıtay Başkanı'nın adli yılı açış konuşmasında 'komplo var' demesi bekleniyor
Yargıtay Başkanı Özkaya, MİT'in sorduğunu ama kendisinin konuya karışmadığını iddia etti. Özkaya, hakkındaki iddialara yanıtı, yeni adli yılı açış konuşmasında vermeye hazırlanıyor Kendisine komplo kurulduğunu söyleyeceği belirtilen Özkaya, bir yandan da emekliliğe hazırlanıyor. 1. Başkanlar Kurulu'nun ise hakkında soruşturmaya onay vermeyeceği belirtiliyor Nedeni, Kurul'un Neşter-2 operasyonu ile ilgili aldığı "izinsiz dinlemelerin yasal delil sayılmayacağı" yönündeki karar. Karar, hem Özkaya'nın, hem de Yalçınkaya'nın yargılanmasını engelleyecek

Yargıtay-MİT-Çakıcı üçgeninde emniyet birimleri tarafından yapılan telefon dinleme kayıtlarının basına yansımasından sonra kamuoyunun dikkati, 6 Eylül'de yargı yılını açacak olan Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya'ya çevrildi. Alaattin Çakıcı davasını takip eden müteahhit Hakkı Süha Şen ve üst düzey MİT görevlisi Kaşif Kozinoğlu'na kolaylık sağlamadığını iddia eden, ancak Emniyet'teki telefon kayıtlarının aksini söylemesi nedeniyle zor duruma düşen Yargıtay Başkanı, buna karşın, yakın zaman önce kendi eliyle imzaladığı bir karar sayesinde muhtemelen soruşturma dışı kalacak.

ÇAKICI'YI KURTARMAK
Özkaya'nın Yargıtay-MİT-Çakıcı skandalına karışması, Bodrum yakınlarındaki 90 metrekarelik yazlık evinin inşaatını Çakıcı'yla bağlantılı müteahhit Hakkı Süha Şen'e vermesiyle başladı. Özkaya, Şen'i Yargıtay Genel Sekreter Yardımcısı Ercan Yalçınkaya aracılığıyla tanıdığını söyledi. Çakıcı davasını takip eden Şen, birçok kez Özkaya ve Yalçınkaya'ya davanın gidişatını sordu, Özkaya'nın MİT Dış Operasyonlar Daire Başkan Yardımcısı Kaşif Kozinoğlu ile tanışmasına önayak oldu. Çakıcı'nın 5 Mayıs'ta Antalya'dan yurtdışına kaçmasıyla ilgili olarak Şen ve Çakıcı'nın adamlarının telefonlarını dinlemeye alan emniyet istihbarat birimleri, Şen'le defalarca konuşan Özkaya ve Yalçınkaya'yı da telefon takibine aldı.

BAŞKANIM KARAR NASIL?
Bu konuşmalardan bir bölümü Yargıtay 1.Ercan YalçınkayaCeza Dairesi'ndeki Çakıcı davasının gidişatıyla ilgiliydi. Emniyet kaynaklarından basına sızan bilgiler, Özkaya'nın Çakıcı davasıyla ilgili olarak toplam 20 kez Şen ve Kozinoğlu'yla görüştüğü yolunda. Kayıtlara göre, Şen'le Özkaya arasında geçen konuşmaların bir bölümü şöyle:
Şen: Başkanım karar nasıl?
Özkaya: Çıkmış ama istediğiniz gibi değil.
Şen: Ne aşamada?
Özkaya: Postaya verilmiş veya verilmek üzere.
Şen: Karar düzeltme mümkün mü?
Özkaya: Bu aşamadan sonra mümkün değil.

EMNİYET TESPİT ETTİ
Bu konuşmanın yapıldığı günlerde Çakıcı'nın adamlarının MİT'çi Kozinoğlu'yla da telefon trafiğine girdiği ve Çakıcı davasının ertelenmesi için ricada bulunduğu, yine Emniyet'in telefon dinlemesiyle tespit edildi. Dün SABAH'ta yayınlanan telefon kayıtlarına göre, karar sonrasında hayal kırıklığına uğrayan Çakıcı cephesi Kozinoğlu'na "Ağabeyime kolpa (argoda 'kandırma') yaptınız" diye sitem ediyordu. Fakat emniyet birimlerinin elinde olan bu ve benzeri diyaloglar, Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya ve Yargıtay Genel Sekreter Yardımcısı Ercan Yalçınkaya hakkında soruşturma açılması için delil teşkil etmiyor. Çünkü, Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu'nun bir süre önce aldığı karar, bunu engelliyor.

NEŞTER'E KORUMA
Mafya-Yargıtay bağlantısını ortaya çıkaran benzer bir soruşturma olan Neşter 2 operasyonu kapsamında yapılan telefon dinlemelerini gündemine alan Yargıtay 1. Başkanlar Kurulu, 29 Haziran'da içtihat niteliğinde kritik bir karara imza attı. Buna göre, Yargıtay'da dosya takip ettiği iddia edilen iki Yargıtay üyesiyle ilgili telefon kayıtları, dinleme yapılmadan önce savcılıktan izin alınmadığı gerekçesiyle delil kabul edilemezdi. Yargıtay'ın mahremiyet ve haberleşme özgürlüğü gerekçesiyle savunduğu bu tartışmalı karar, bir süre önce kamuoyunun gündemine bomba gibi düşen skandala adları karışan Özkaya ve Yalçınkaya için de kurtuluş yolu oldu.
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Barolar Birliği Başkanı kefil
 Erdoğan yurtdışı gezisi ve uçakla seyahati sınırladı
 Sel bitti kavgası sürüyor
 Yehova Şahitleri ibadet yeri istedi
MEHMET BARLAS
Sorunları çözmek mi, uyutmak mı daha doğrudur?
Kavga...
YAVUZ DONAT
İçişleri Bakanı: Herkes yargıya güvensin
Bakanlar...
Her takımın büyücüsü var
* Nedir Şükrü Saracoğlu Stadı'ndaki büyü olayı?
Öncelikle,...
Ölme sırası bana geldi
Uçuruma yuvarlanan arabada anne ve babası ölen 8 yaşındaki Yusuf...
Türk rehine: Gencim ölmek istemiyorum
Türk rehine: Gencim ölmek istemiyorum
Irak'ta öldürülen şöfor Murat Yüce'nin yanında bulunan tercüman...
İstanbulköy'e hoşgeldiniz!
İstanbulköy'e hoşgeldiniz!
Jandarma Genel Komutanlığı’nın raporuna göre İstanbul hızla "köykent"...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.