kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Atina 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
YİNE GÜNDEME GELDİLER Çeçen milisler, Rus ordusu ile girdikleri çatışmalarda ölünce, onların dul eşleri, Çeçen direnişçileri için intihar eylemi konumuna geldi. Çeçen kadın intihar eylemcileri, kamuoyunda ilk kez 2002 yılında Moskova tiyatro baskınında tanınmışlardı. Bu olayın ardından bir çok intihar eyleminde yer alan ‘Kara Dullar’, ‘ikiz uçak kazası’ ile bir kez daha gündeme geldi.
Kara Dullar uçaktaydı
Milislerin dul eşleri intihar eylemcisi oldu
El Kaide bağlantılı El İslambuli üstlendi

Yine Kara Dullar

Moskova'daki tiyatro baskınında sahneye çıkan "Kara Dullar" 89 yolcuya mezar olan iki uçağın düşürülmesinde de baş roldeydi.

Rusya'da salı gecesi yere çakılan iki uçağın bombalı saldırı sonucu düştüğü kesinleşti. Uçakların enkazında Çeçenler'in önceki saldırılarda kullandığı heksogen tipi bir madde bulundu.
Her iki uçakta da Çeçen soyadlı birer kadın yolcu olduğu, ikisinin de cenazesinin alınmadığı ortaya çıktı. Kanıtlar "Kara Dullar"ı gösteriyor.


Kara Dullar uçaktaydı

Rusya, salı günü yere çakılan iki yolcu uçağı kazasının ardında Çeçen kadın intihar eylemcileri olduğunu öne sürdü 'KARA Dullar' olarak bilinen eylemciler, 2002'de Moskova'da 30 kişinin ölümüyle sonuçlanan tiyatro baskınıyla tanınmışlardı.

Rusya'da, sadece birkaç dakika arayla tam 89 kişiye mezar olan 2 uçağın düşürülmesinin ardındaki sis perdesini aralamak için çalışmalar sürüyor. Salı günü yaşanan faciadan sonra, uzun süre olayın "teknik bir arıza ya da insan hatası" olabileceği yolunda açıklama yapan yetkililer, dün ilk kez "terör" kelimesini telaffuz etmeye başladı. Rus Gizli Servisi (FSB) yetkilileri Itar-Tass haber ajansına yaptığı açıklamalarda, ilk önce "Tupelov-154 tipi uçağın enkazında" patlayıcı parçalarına rastladıklarını açıkladı, ardından da olayın "Çeçen kadın intihar eylemcilerinin" yani 'Kara Dullar'ın işi olduğuna dair açıklamaları geldi.

KARA DULLARIN İLK EYLEMİ DEĞİL
Bu olay Çeçenistan'da savaşta yakınlarını kaybeden ve Kara Dullar olarak adlandırılan kadınların yer aldığı ilk eylem değildi. Çeçen kadın eylemciler, 2002 yılında başkent Moskova'da yaşanan tiyatro baskınında tam800 kişinin rehin alınması olayında ilk defa kamuoyunda geniş yer almıştı. 2 gün süren rehin alma eylemi, 32 Çeçen'in ve 10 Rus'un öldüğü kurtarma operasyonu ile bitmişti. Salı günü, Moskova'nın Domodedova Havaalanı'ndan 40 dakika arayla Sibir Havayollarına ait Tupelov- 134 ve Volga-Aviaexpress Havayollarına ait Tupelov-154 tipi 2 uçak kalktı. Her 2 uçakla da "3 dakika" arayla irtibat kesildi. Tupelov-134 Tula bölgesine, Tupelov-154 ise Rostov bölgesine dakika farkıyla çakıldı. Dış basın bu paralalliklere, yarın Çeçenistan'da yapılcak başkanlık seçimlerini de ekleyerek olayı daha ilk günden "terör saldırısı" olarak duyurdu. Fakat uçak enkazında ve karakutularda yapılan ilk incelemelerin ardından FSB ve diğer üst düzey Rus yetkililer, terör kelimesini ağızlarına almdı. Görgü tanıklarının "uçakların havadayken infilak ettiklerini gördüklerine" dair ifadeleri de Rus yetkililerin bu tavrında birRusya, salı günü Moskovca’dan 40 dakika arayla kalkıp bir kaç dakika arayla yere çakılan ve 89 kişinin ölümüyle sonuçlanan uçak kazalarıyla sarsılmıştı.değişiklik sağlayamadı. Ancak Rus üst düzey yetkililerinin bu tavrını, "Sibir Havayolları'nın, "43 yolculu Tupelov-134 yolcu uçağının pilotu uçağın yere çakılmasından sadece dakikalar önce kaçırılma uyarısında bulundu" açıklaması değiştirdi. Ardından da enkazda patlayıcı bulunduğu açıklaması geldi.

MOSKOVA AĞIZ DEĞİŞTİRDİ
Nihayet dün Moskova, olayın "kadın intihar eylemcisi" tarafından yapıldığını kamuoyuna duyurmaya başladı. FSB, "2 uçakta da, iki Çeçen kadın bulunduğunu ve her ikisinin de uçağın kuyruk bölümünde oturduğunu" açıkladı. Yetkililer, "Her iki kadının da pasaport kayıtlarına rastlanılmadığını, ayrıca olayda yakınları ölenlerin tümünün cesetleri almaya gelmesine rağmen her 2 kadının da cesedine sahip çıkılmadığını" belirtti. Rus medyası da Tupelov-134'te bulunan Çeçen kadının Grozny'de oturduğunu, 1977 yılında doğduğunu ve uçağın kalkmasından sadece bir saat önce bilet aldığını yazdı. Yetkililerayrıca bulunan patlayıcının içinde 'Heksojen (TNT'nin geliştirilmiş türü)' isimli bir kimyasal maddenin bulunduğunu bu maddenin "1999 yılında Çeçen militanlar tarafından düzenlenen ve 200 kişinin ölmesine sebep olan saldırıda da kullanıldığını" belirtti.

BOMBALI YELEKLE BİNMİŞLER
Amerikan CBS televizyonu haber sitesi, "Olayın arkasında kadın Çeçen intihar saldırganı olduğunu ve saldırıyı bombalı yelekle" gerçekleştirdiğini belirtti. CBS ayrıca bu yeleğin özel arama yapılmadan, sadece havaalanı detektörleri tarafından fark edilmesinin imkansız olduğunu vurguladı. Rus Kommersant gazetesi ise bombalı yelek iddialarını doğrulayarak, "Havaalanındaki güvenlik önlemleri yeterli değil. Eylemcilerin, yeleklerinin içine küçük miktarda patlayıcı koyarak uçağa rahatlıkla binmeleri zor değil" yorumunu yaptı. Moskova'nın olayla ilgili Çeçen kadın milisleri suçlamasının ardından Çeçen lider Aslan Maşadov'un sözcüsü bir açıklama yaparak iddiaları reddetti.



DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Mehdi Ordusu 'zafere kaçtı'
 Durumu yanlış hesapladık
 "Komşuda" kritik Türkiye zirvesi
 Chirac: AB üyeliği için acele edilmemeli
 Hatemi'den Ankara'ya ilk resmi ziyaret
 "Darbeci" Thatcher kaçma planı yapmış
 Almanya Başbakanı'na tokat atmaya 4 ay ceza
 Pinochet'nin başını talk show programı yaktı!
 Soyunmayan 'Bush' olsun!
 Köprüyü çaldılar
 Kalkma kalktıkça sıra sana gelecek
ERDAL ŞAFAK
Aslan ile kuzu öyküsü
Güzelyurt'ta bir mağarada Mamas...
ALİ KIRCA
Saate karşı yarış!
Zaman hızla geçiyordu üç yıl önce...
Yaşından büyük
Yaşından büyük
48 kiloda dünya şampiyonu Rus Kazakov'a ringi dar eden ve 26-20 galip...
Tek savaşçı Polatçı
Tek savaşçı Polatçı
Serbest stilde mindere çıkan 4 sporcumuzdan Çubukçu, Doğan ve...
Avrupa Birliği uğruna TCK'da uzlaşma adımı
Avrupa Birliği uğruna TCK'da uzlaşma adımı
AK Parti kurmaylarıyla birlikte Baykal'ı ziyaret eden Adalet Bakanı...
Raylara baktı treni kurtardı
150 yolcusuyla Afyon-İzmir seferini yapan tren, makinistinin...
İki Türk daha öldürüldü
El Cezire, iki Türk rehinenin vurulduğunu duyurdu. Ancak öldürülen...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.