kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Atina 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mehmet Altan @ SABAH
 

Farklı bir genelkurmay başkanı...

Dün SABAH gazetesini elime alıp da manşeti okumaya başlayınca, sevinci ve hüznü aynı anda hissettim. "Tabuları Yıktı" manşeti altında Genelkurmay Başkanı Özkök'ün, "Türkiye sevgisi en çok TSK'da vardır diye bir anlayışa katılmıyorum. TSK da eleştirilebilir" sözleri vardı. Haberi tersten okuyunca, Türkiye'yi yıllarca esir alan "tabu" da açıkça ortaya çıkıyordu:
"Türkiye'yi en çok TSK sever. TSK eleştirilemez." Nihayet, gerçeği "tabulardan" daha önemli bulan, klişelerden korkmayan, cesur ve güvenli bir genelkurmay başkanı. Sadece kendi kurumuna değil, bütün ulusuna saygı gösteren bir anlayışa sahip çıkıyordu. Bu, sevincimin nedeniydi. Ama içimde bir de bir ömür bunu anlatmaya çalışmış ve bu nedenle acı çekmiş insanlar için sızlayan bir hüzün vardı.

***

Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ün, Türkiye için sadece farklı değil, aynı zamanda büyük bir şans olduğunu da düşünüyorum. Eğer böyle bir genelkurmay başkanı olmasa, AB süreci çok daha zorlu geçerdi. Türkiye çok ağır sorunlar yaşayabilirdi.

***

Türk Silahlı Kuvvetleri de diğer devlet kurumları gibi bir kurum... Burada da çalışanlar devletin memurları... Maaşlarını da Türk halkının vergilerinden alıyorlar... Esas meşguliyet konuları da ülke savunması.
Demokrasinin geçerli olduğu rejimlerde olduğu gibi sivil otoriteye itaatkar ve demokrasiye bağlı olmaları gereği var. Bu gerçekleri normal bir ülkede ne söyler, ne de yazarsınız.
Ama bizde durum öyle mi?
Dün Radikal Gazetesi Ankara Temsilcisi Murat Yetkin'in, yeni emekli olan iki kuvvet komutanıyla ilgili, AB üyesi bir ülke okurunun asla karşılaşmayacağı satırlarını bir kez de buraya almakta fayda var:
"O sıralarda Eruygur'un bazı politikacılarla, emekli generalleri aracı koyarak makamında görüşme yaptığı konuşuluyordu. Yalnız Yalman değil, daha çok Eruygur'un, yalnız Ankara'da değil, İstanbul'da bazı işadamı, siyasetçi, gazeteci ve köşe yazarlarına verdiği akşam yemeklerinde siyasi projeler ortaya koyduğu biliniyordu. Bu toplantılarda Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ün AKP hükümetine gerekli direnişi göstermediği gerekçesiyle eleştirildiği, Özkök'ün kulağına da muhtemelen gidiyordu."

***

Radikal Gazetesi Genel Yayın Müdürü İsmet Berkan'ın yazısı da Türkiye'deki çok ciddi bir çarpıklığı ortaya koyuyordu:
"Özellikle bu iki komutanın Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarı döneminde oynadıkları ya da oynamadıkları roller, Cumhuriyet tarihinin en kritik dönemeci kabul edilmesi gereken Avrupa Birliği üyeliği yolundaki Kıbrıs meselesi için yaptıkları ya da yapmadıkları şeyler hep tarih tarafından değerlendirilecek.
Bu iki komutan, görev yaptıkları son iki yıl boyunca ama özellikle on sekiz aydır pek çok tartışmanın odağında yer aldılar, onların arkasında pek çok perde arkası 'bilgisi' biz gazetecilere geldi, pek çok dedikodu yapıldı. Ve elbette bunların pek azı yazıldı."

***

Türkiye'deki rejimin ne olup olmadığını bu satırlar herkese anlatıyor.
Siyaset ile iç içe girmiş kuvvet komutanlarını eleyemeyen bir sistem, bunların basında sözcülüğünü yapan bir medya zihniyeti...
Şimdi Türkiye belki de ilk kez demokrasinin kurallarını işselleştirmiş bir genelkurmay başkanı ile karşılaşıyor. Bunlar daha önce söylenebilmiş olsa Türkiye muhtemelen Birleşmiş Milletler Yaşam Kalitesi Endeksi'nde 173 ülke arasında seksen sekizinci olmaz, askeri yetkililer de demokrasinin "ilke ve prensiplerinden" başkasını telaffuz etmezdi...
Yaşamış olduklarımız için hüzünlensek de şu anda yaşadığımız gelişmeye sevinebilmek de önemli. İlk kez kendi mesleğini siyasetten daha fazla sevip önemseyen, Türk ordusuna çağın teknolojisini ve anlayışını yerleştirmeye uğraşan, askerliği ciddiye alan bir genelkurmay başkanına sahip olmanın sevinci, geçmişin hüznünü yok etmese de epey bastırıyor.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Katı ve sıvı   / 28-08-2004
 Türkiye saydamlaşıyor...   / 23-08-2004
 Mösyö Prost   / 21-08-2004
 Yargıtay ile MİT ne görüşür ki?   / 16-08-2004
 Hukuka aykırıymış   / 14-08-2004
 Maliye Bakanlığı'na bir soru...   / 09-08-2004
 Türkler Fransız gazetesi mi okusun?   / 07-08-2004
 Gerçekten şaşırıyorum...   / 02-08-2004
 Sen daha çok küçüksün bebeğim   / 31-07-2004
 AK Parti, toplum ve devlet   / 26-07-2004
GÜNTAY ŞİMŞEK
Telsim'den isimsiz CepCevap
23 Ağustos tarihli, " ...
MEHMET ALTAN
Farklı bir genelkurmay başkanı...
Dün SABAH gazetesini...
Onlar Beyoğlu mızıkacıları
Karanlık çöker çökmez İstiklal Caddesi'nde yerlerini alıp müzik...
Anne Eczacıbaşı, son yolculuğuna uğurlandı
Eczacıbaşı Topluluğu'nun kurucusu merhum Dr. Nejat Eczacıbaşı'nın...
Halkla beraber...
Halkla beraber...
30 Ağustos bu yıl, halkın katılımıyla kutlanıyor. Çok sayıda sanatçı...
Fahri müfettiş çevirme yapıyor
Bazı fahri trafik müfettişlerinin evrak kontrolü yapıp ceza...
IMKB
E: 19,855 D:% 1.45
DOLAR
S: 1,506,000 D:% -0.20
EURO
S: 1,819,000 D:% -0.22
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.