kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Korkunç şüphe

Çevre Bakanı Pepe İskenderun'daki ölüm gemisini İspanya'nın batırdığını ima etti.

İskenderun Limanı'nda dört yıldır bekletilen uçucu kül yüklü geminin batışıyla ilgili ilginç iddia. Çevre Bakanı Pepe "MV Ulla'yı İspanya mı batırdı" sorusuna "Vicdanen böyle olabileceğini düşünüyorum. Teknik sonuçları bekleyeceğiz" diye cevap verdi.

Sabotaj kokuyor!

4 yıldır İspanya'ya iadesi için uğraşılan geminin batması yetkilileri harekete geçirdi Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, olayda sabotaj kuşkusu duyduğunu belirtti.

İskenderun Körfezi'nde 4 yıldır İspanya'ya iade için bekletilen MV Ulla adlı geminin zehirli atık yükü ile birlikte batması yetkilileri harekete geçirdi. Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, olayda sabotaj kuşkusu duyduğunu belirtti. 2 bin 200 ton krom altı ağır metal taşıyan MV Ulla'nın Cezayir'e sokulmadığı için İskenderun Körfezi'ne gelerek demir attığını ifade eden Pepe, bu işlemlerin uluslararası sözleşmeler çerçevesinde gerçekleştiğini belirtti. Kendileri ilgilenene kadar İskenderun'daki geminin kaldırılmasıyla ilgili işlerin biraz yavaş gittiğini söyleyen Pepe, göreve geldikten bir ay sonra işleri hızlandırdıklarını belirterek, "İspanyol hükümetiyle protokol imzalayarak geminin üzerindeki, bölgeden uzaklaştırılmasını zorlaştıran hacizi kaldırdık. Geminin İspanya'ya hareket etmesine birkaç gün kala böyle bir olayla karşılaştık'' dedi. Batan geminin yol açacağı zararlar ve buna karşılık alınacak önlemlerle ilgili gerekli çalışmaların sürdüğünü belirten Pepe, şöyle devam etti: "Vicdani kanaatim; bu olayda bir sabotaj ihtimali olabilir. Çünkü 4 yıldır bekliyordu. Tam İspanya'ya gidecekken bu gemi neden batıyor? Herkesin kafasında 'acaba gemi battı mı, batırıldı mı' diye soru işaretleri var. ''

ACENTE, BAKANLIĞI SUÇLUYOR
Gemiye hizmet veren acentenin sahibi ise Çevre Bakanlığı'nı suçladı. Mavi Deniz Gemi Acentesi sahibi Cemil Mavi, "Türk makamları 3 yıl süreyle uyudu. Tüm uyarılarıma rağmen görevlerini yapmadılar. Gemideki atıkların, Basel Anlaşması'na göre 30 gün içinde İspanya'ya iade edilmesi gerekiyordu. Ancak Çevre Bakanlığı bu maddeyi göz ardı ederek gemiyi mahkemeye verdi. Bunun üzerine geminin dışarı çıkması engellendi. Ben de Mayıs 2003'te TCK'nın 116. maddesine göre, acentelik hizmetlerimden doğan alacağımı tahsil edebilmek için gemiye haciz koydurdum. Üstelik 400 bin dolar olan alacağımı 200 bin dolar üzerinden işleme soktum" dedi. Mavi, İspanya hükümetinin, "Siz Basel anlaşmasını ihlal ettiniz. Bize gemiyi 30 gün içinde göndermeniz gerekirdi. Şimdi ne haliniz varsa görün" diye bir tavır takındığını da sözlerine ekledi.

HATAY VALİLİĞİ: SABOTAJ DEĞİL
Bu arada, batığın çevresinde güvenlik şeridi oluşturuldu. Yetkililer, 65 metrelik yarıçap içinde canlılar için tehlike ihtimali olduğu, bu nedenle geminin 200 metre yakınına kimsenin girmemesi ve ölü balıkların yenmemesi uyarısında bulundu. Gemi çevresinde avlanma da yasaklandı. Gemideki söz konusu atığın dağılması halinde 308 bin ton suyun kirleneceği tahmin ediliyor. Hatay Vali Vekili Cafer Odabaş, "Kesinlikle sabotaj ihtimali yok. Sürekli gözetim altındaydı. Suyun içinde 4 yıl neyi bırakırsanız çürür" dedi.

'TAM İSPANYA'YA GİDECEKKEN BATTI'
Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, kendileri ilgilenene kadar geminin kaldırılmasıyla ilgili işlerin biraz yavaş gittiğini, İspanyol hükümetiyle protokol imzalayarak geminin üzerindeki haczi kaldırdıklarını, böylece geminin İspanya'ya dönmesinin yolunu açtıklarını söylüyor. Pepe, dört yıldır İskenderun Limanı'nda bekletilen geminin tam gönderilmek üzereyken batmasına, "Vicdani kanaatim, bu olayda bir sabotaj ihtimali olabileceği" yorumunu yapıyor.

Cemil TAKTAK / MERKEZ

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 AB Komiseri 'korktu'
 Aynı gün doğup aynı gün şehit düştüler
 'Temiz kalpli' Clinton yakında koşuya bile çıkar
 Kıvamını tuttur kolesterolü durdur
 Çakıcı, çok konuşan avukatını işten attı
 Caretta kurtarma kursu
 Kadıköy'de engellilere ücretsiz taksi hizmette
 Bayrampaşa Ataköy olacak
ERDAL ŞAFAK
İlaç yetmez ameliyat şart
Kamuoyunun Verheugen'in...
MEHMET BARLAS
Çokeşlilik erkeklere göre zina değildir
Biz burada zina...
UMUR TALU
Hayal bu ya!
Önceki gün Brüksel'de, Avrupa'ya Türkiye'yi...
'Siz de Ladin'le masaya oturun
Rusya lideri Putin, okul baskını için kamuya açık soruşturma...
İşte ölüm okulu
Kuzey Osetya'nın Beslan kentindeki bir okulu basıp binden fazla...
Sana canım desem galibiyet istesem
Sana canım desem galibiyet istesem
Bugüne kadarki 5 maçta da yendiğimiz Yunanistan ile 21.45'teki...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.