kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Doç. Dr. Özgen Doğan, kalp sağlığı için en önemli şartın egzersiz ve sağlıklı beslenme olduğunu söylüyor.
Kıvamını tuttur kolesterolü durdur
Kötüsünden korkma, iyi kolesterolünü yükselt
Soya Sütü Ve Kara Dut Kolesterolü Düşürür

Türk erkeği Clinton gibi

Ünlü kardiyolog Özgen Doğan uyardı: Clinton'ı sürpriz by-pass'a götüren kolesterol Türkler için büyük tehdit.

Eski ABD Başkanı Bill Clinton'ın 4 kalp damarının başarıyla değiştirildiği hastanenin kardiyoloğu olan Doç. Dr. Özgen Doğan "Son üç yılda kolesterolün anayasası değişti" dedi ve şunları anlattı:

Kolesterolde ailedeki risk faktörü önemli
"Bilinen kolesterol oran ve rakamları artık önem taşımıyor. Rakamlar risk gruplarına göre yeniden belirlendi. İyi kolesterol 40'tan azsa mutlaka tedavi şart. Ailede kalp ve şeker riski varsa kötü kolesterol 70'i aşmamalı."

Az egzersiz bol sigara Türkler'i riskli yapıyor
"Türkler'de iyi kolesterolün genetik olarak düşük olduğu inanışı var. Bu yanlış. Toplum olarak az egzersiz yapıp bol sigara içtiğimiz ve kötü beslendiğimiz için iyi kolesterol düşüyor.


Kıvamını tuttur kolesterolü durdur

Kalp ve damar rahatsızlıklarının tetikçisi kolesterolün de artık yeni anayasası var. İyisi, kötüsü ve çirkiniyle, 'Amma çeşidi varmış bunun' dedirten kolesterolün yeni hesaplanma oranlarını ve kolesterolle savaşı ünlü kardiyolog Özgen Doğan anlattı.

Son yıllarda kalp ve kalp sağlığıyla ilgili tüm araştırmalarda kolesterole ayrı bir paragraf açıldı. 'İyi kolesterol', 'kötü kolesterol', 'oranı uygun kolesterol', 'çirkin kolesterol' gibi yepyeni kavramlar girdi sağlık literatürüne... Kolesterolün kalp rahatsızlıkları ile damar tıkanıklığının başta gelen sebeplerinden olduğu ezelden beri bilinirdi de kolesterol denen 'vücut üretiminin' bir anayasası olduğunu yeni öğrendik. Kalp ve damar sağlığıyla ilgili uzmanlardan biri olan Doç Dr. Özgen Doğan'a göre kolesterolün de bir anayasası vardı. Ama bu anayasa yeniden düzenlenmişti. Bill Clinton'ın kalp ameliyatını olduğu New York'taki Columbia Üniversitesi Presbyterian Hastanesi'nin de kardiyoloğu olan Doç. Dr. Doğan, değişen dünyamızda değişen kolesterol anayasasının ilkelerini anlattı.

DAHA NELER ÖĞRENECEĞİZ?
"Yetişkinlerde Kolesterolün Teşhisi, Değerlendirmesi ve Tedavisi" adlı bilimsel makalenin yayınlanmasının ardından klasik kolesterol rakamlarının geçerliliğini yitirdiğini söyleyen Dr. Doğan'a 'Daha neler öğreneceğiz' deyip mikrofon tuttuk:

* Kolesterol bilgilerinde en büyük değişiklik hangi konuda oldu?
Klasik yöntemde toplam kolesterol oranlarına bakılır. Toplam kolesterol, kötü kolesterol, iyi kolesterol ve trigliserid'in (çirkin kolesterol) 5'te 1'inin toplanmasıyla hesaplanır. İyi kolesterol ne kadar yüksek olursa o kadar iyidir ama bu yöntemde iyi kolesterolün yüksek olması, oranın yüksek olmasını sağlayacağı için yanlışlıkla kolesterol tedavisine başlanabilir. Klasik yöntemlerden bir diğeri ise kolesterol oranlarıdır. İyi kolesterolle kötü kolesterolün oranına bakılır. Bu hesaplama yönteminde kötü ve iyi kolesterolünüz çok yüksek ise oran normal çıkar oysa sizin aslında kötü kolesterolünüzü düşürmeniz gereklidir. Kötü kolesterolünüz de iyi kolesterolünüz düşükse yine oran normal çıkar. Oysa bu durumda da iyi kolesterolünüzü yükseltmeniz gereklidir. Aslında biz kolesterolsüz yaşayamayız. İyisi var kötüsü var bir de çirkini var. Önemli olan bunları dengede tutabilmek.

* İyi kolesterolün tedavisi gerekiyor mu?
Yeni tavsiyeler iyi kolesterolün de tedavi edilmesi gerekliliğini ortaya koyuyor. Eskiden sadece kötü kolesterole bakıyorduk oysa artık iyi kolesterolün en az 40'ın üzerinde olması gerekiyor. Bu oran 40'ın altındaysa mutlaka tedavi gerekiyor. Türkler'de genetik olarak iyi kolesterolün düşük olduğu yönünde bir inanış var ama bu mümkün değil. Toplum olarak az egzersiz yapıp bol sigara tükettiğimiz için iyi kolesterol oranı düşüyor. İyi kolesterolü artırmak için bol bol egzersiz yapmak gerekiyor, deniz ürünleri ağırlıklı beslenme modeli uygulamak, üzüm yemek gibi yaşam tarzı benimsenmesi çok önemli.

* Yeni kolesterol oranları neler?
Riski yüksek grupta olanlar ki bunlara daha önce kalp krizi geçirenler ve şeker hastaları dahildir; o zaman kötü kolesterol 70'in altında olmalı. Eğer orta yüksek riskli grupta iseniz kötü kolesterolünüz 100'ün altında olmalı. Orta ve düşük riskli grupta ise kötü kolesterolünüz 130'un altında olmalı. Bu gruplarda olup olmadığınızı ise doktor kontrolüyle öğrenebilirsiniz.
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Sabotaj kokuyor!
 AB Komiseri 'korktu'
 Aynı gün doğup aynı gün şehit düştüler
 'Temiz kalpli' Clinton yakında koşuya bile çıkar
 Çakıcı, çok konuşan avukatını işten attı
 Caretta kurtarma kursu
 Kadıköy'de engellilere ücretsiz taksi hizmette
 Bayrampaşa Ataköy olacak
ERDAL ŞAFAK
İlaç yetmez ameliyat şart
Kamuoyunun Verheugen'in...
MEHMET BARLAS
Çokeşlilik erkeklere göre zina değildir
Biz burada zina...
UMUR TALU
Hayal bu ya!
Önceki gün Brüksel'de, Avrupa'ya Türkiye'yi...
'Siz de Ladin'le masaya oturun
Rusya lideri Putin, okul baskını için kamuya açık soruşturma...
İşte ölüm okulu
Kuzey Osetya'nın Beslan kentindeki bir okulu basıp binden fazla...
Sana canım desem galibiyet istesem
Sana canım desem galibiyet istesem
Bugüne kadarki 5 maçta da yendiğimiz Yunanistan ile 21.45'teki...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.