kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
VERHEUGEN UYARMIŞTI :AB Komiseri Verheugen, Türkiye'deki temaslarının ardından önceki gün CNN Türk'te yayınlanan 'Manşet' programında, bir insan hakları temsilcisinin 'işkencenin sistematik olduğu' bilgisi verdiğini, çok ciddi bulduğu, araştırtacağını belirterek,
İşkence suçlusu firari polise 'iyi hal' indirimi
İşte Verheugen'e verilen rapor: İlk 6 ayda 692 işkence
Emniyet'in rakamı: 3 yılda 66 polis işkence cezası aldı
Verheugen Uyarmıştı

İşkence suçlusu firari polise 'iyi hal' indirimi

ABD'nin Dışişleri Bakanı Gül'e mektup yazarak dikkat çektiği işkence davası tarihe geçecek bir kararla bitti 6 yıldır gıyabi tutuklama kararı ile aranan, ancak bulunamayan polis, dün son duruşmaya yazılı ifade gönderdi İşkence suçundan mahkum edilen polis memuruna mahkeme hiç görmediği halde iyi hal indirimi uyguladı.

Ankara 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi, AB raporlarında, "Türkiye'de işkencenin varlığının ve işkence suçuna yeterli ceza verilmeyişinin tipik örneği" olarak geçen, ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell'ın bile Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'e mektup yazarak dikkat çektiği Birtan Altınbaş davasında 'tipik' bir karar verdi. Mahkeme, 6 yıldır kaçan ve karar duruşmasında 'yazılı ifade' gönderen polise "iyihal indirimi" uygulayıp davayı sonuçlandırdı. Türk ve dünya kamuoyunun yakından bildiği dava, Hacettepe Üniversitesi öğrencisi Birtan Altınbaş'ın 1991 gözaltında gördüğü işkence sonucu ölümü üzerine açıldı. Sanık polislerden Ahmet Baştan ve Naip Kılıç, 1998 yılından bu yana gıyabi tutuklu olarak 'işkence' suçlamasıyla aranıyordu. Zamanaşımı tehlikesi nedeniyle ABD ve AB'nin dikkat çektiği davada, dün karar duruşması yapıldı. 6 yıldır haklarında gıyabi tutuklama kararı verilerek aranan ve bulunamayan polisler Baştan ile Kılıç, dünkü duruşmaya yazılı ifade gönderdiler, suçsuz olduklarını, Altınbaş'ın sorgusuna katılmadıklarını söylediler.

İNDİRİM ÖDÜLÜ
Mahkeme kısa bir aradan sonra, suç tarihinde Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'nde görevli olan polis Ahmet Baştan'ı, "Birtan Altınbaş'ın gözaltında ölümüne sebep olma" suçundan 8 yıl hapis cezasına mahkum etti. Ardından, davanın birçok sanığı olduğu için Altınbaş'ın "faili belli olmayacak şekilde öldürüldüğü" gerekçesiyle, cezayı önce 5 yıl 4 aya indirdi, sonra TCK'nın "iyihal" öngören 59'uncu maddesine göre de 6'da 1 oranında daha indirip yaptı. Sonuç olarak 6 yıldır aranan, ancak son duruşmada yazılı ifade gönderen Baştan, 4 yıl 5 ay 10 gün hapis cezasına mahkum oldu. Baştan hakkındaki gıyabi tutukluluk kararını da, ifade verdiği için kaldıran mahkeme, diğer sanık Naip Kılıç'ı ise Altınbaş'ı sorgulayan ekipte olduğu tesbit edilemediği gerekçesiyle, delil yetersizliğinden beraat ettirdi.

14 YILDIR SÜREN DAVA
İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'nun yine İçişleri Bakanı olduğu 1991 yılında yaşanan olay üzerine açılan ve 14 yıldır süren davayla ilgili zamanaşımı süresi 2006 yılının Ocak ayına kadar. Temyiz yolu izlenirse, yani Yargıtay davayı 16 ayda bitiremezse zamanaşımı başlayacak ve Baştan cezaevine girmekten kurtulacak. Birtan Altınbaş'ın ailesinin avukatları bu nedenle sanık polis memuru Baştan'ın tutuklanmasını isteyeceklerini belirttiler.

ZAMANAŞIMI DOLUYOR
Yıllardır süren ve son olarak ABD Dışişleri Bakanı Colin Powel'ın Abdullah Gül'e gönderdiği mektuba damgasını vuran Birtan Altınbaş davası 10 sanıkla başlamıştı. Sanıklar arasında, DSP-MHP-ANAP koalisyonunun Devlet Bakanı Faruk Bal'ın danışmanı olan polis İbrahim Dedeoğlu da bulunuyor. Dedeoğlu ile polis memurları Sadi Çaylı, Süleyman Sinkil ve Hasan Cahit Orhan da, "Altınbaş'ın gözaltında ölümüne sebep olma" suçundan 4 yıl 5 ay 10'ar gün hapse mahkum olmuşlar, dün aynı cezaya mahkum olan Baştan ile beraat eden Kılıç ise bulunamadığı için dosyaları ayrılmıştı. Altınbaş ailesinin avukatları, dünkü duruşmada, Baştan ve Kılıç'ın 'bulunamaması' nedeniyle, mahkemeden ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunulmasını talep ettiler. Ancak mahkeme talebi reddetti, "bu başvuruyu kendilerinin yapmasını" istedi.

Göksel ÇAĞLAV / ANKARA

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 ABD Telafer için uyarıldı
 El Kaideli Habib Aktaş öldürüldü
 TEMA 'dan 'ağaç tarlası'
 Nadya zehir saçıyor!
 Kendi okullarını kendileri onardı
 Eğitim yardımı kuyruğu
 Rus çocukları için özel okul
 Toplum Merkezi umut oldu
 Servisler bu yıl zamlı!
 Tüm alkışlar taksiciler için
NEBİL ÖZGENTÜRK
'Hazin' bir aydan kalan!
Her defasında şaşar kalırım..
REFİK DURBAŞ
Olimpiyat Stadı yoluna çözüm
Yıllardır bitirilemeyen ...
Yeşil ışık yandı, tarih yok
Verheugen'in ziyaretiyle Türkiye, AB gündeminde... Diplomatlar ve...
Türk profesör suda yürüyen robot geliştirdi
Amerika'da yaşayan Türk bilimadamı Metin Sitti mucize bir buluşa imza...
Korkuyorlar
Korkuyorlar
Fenerbahçe'nin Şampiyonlar Ligi'ndeki İngiliz rakibi, internetten...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.