kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Gül'e göre de 'Kritik eşik' aşıldı

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, AKP grup toplantısında yaptığı konuşmada Türkiye - AB süreci, zina yasa tasarısı ve Irak'taki son durum ile ilgili olarak önemli açıklamalarda bulundu. Gül, AB konusunda Türkiye için kritik eşiğin aşıldığını vurguladı.

AKP Grup toplantısında TBMM olağanüstü görüşmesi öncesinde konuştu. Gül, 348 maddelik TCK yasa tasarısı değişikliği ile ilgili olarak Zina konusunun ön plana çıkarıldığını ancak bunun daha olmadığını ve vekillerce şekillendirilebileceğini söyledi.

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, TBMM olağanüstü toplantısı öncesinde AKP Grup toplantısında yaptığı konuşmada çok önemli konulara değindi.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, AKP grup toplantısında yaptığı konuşmada Türkiye - AB süreci, zina yasa tasarısı ve Irak'taki son durum ile ilgili olarak önemli açıklamalarda bulundu. Gül, son sözün artık AB'de olduğunu Türkiye için kritik eşiğin aşıldığını vurguladı için artık tarihi dönemecin aşılacağı günlerin geldiğine dikkati çekti. Gül, Zina yasa tasarısı ile ilgili olarak daha ortada olmayan bir yasa tasarısı için spekülasyon yapıldığını söyledi. Gül: "Bu konuyla ilgili olarak Milletvekili arkadaşlar inançları doğrultusunda hareket edecek ve o yönde bir karar alınacak" dedi.


Abdullah Gül şöyle konuştu:

"TBMM geçen dönem yoğun ve uzun bir dönem geçirdi. Çok ciddi kararlar çıkarttı. Bugünkü toplantımız AB süreci ile ilgilidir. AB süreci 1963 yılında başladı. 1999'da Helsinki'de Türkiye'nin adaylık sürecinin başlamasının anons edilmesi ve Kopenhag'daki zirve çok önemli dönemeçler olmuştur. Türkiye ile müzakerelere başlama kararı alınmıştır ancak bunun ne zaman olacağı söz konusu idi bunun ne zaman olacağı 2002 yılının sonunda karar kılınmıştı. Sayın Başbakan bunu defalarca açıkladı. Kopenhag kriterleri aslında Ankara kriterleri idi. Türkiye gibi büyük bir ülke, büyük medeniyetler kurmuş, insan haklarına o günkü şartlarla diğer medeniyetlerle kıyaslanamayacak değer veren ülkenin bunun önüne getirilmemesi gerekiyordu. O açıdan AK Parti hükümeti olaya farklı açıdan yaklaşıyor. Bunlar gerçek reformlar olacak. Değerli arkadaşlar bu grup bu işin liderliğini yaptı. 2 Sene içinde bazı kişilerin rüyalarında göremeyeceği kanunları çıkarttı. Biz bu süreçte işi kitabına uydurmak amacıyla hareket etmiyoruz. Kritik eşik dediğimiz nokta aşılmıştır. Bunu sadece biz değil AB'nin önde gelen yetkilileri söylüyor. AB Bağımsız Türkiye Komisyonu raporu da Türkiye'de çok köklü reformlar yapıldığına işaret edilmiştir. Daha sonra AB Genişlemeden Sorumlu Komiser Verheugen'de Türkiye'nin çok büyük aşamalar kaydettiğine işaret etmiştir. Geriye sadece alınması gereken siyasi karar olan görüşmelere hemen başlanmasıdır. Biz AB'den objektif bir rapor çıkacağına inanıyoruz. Bu rapor açıklandıktan sonra siyasi bir karar alınacaktır Aralık'ta. Biz bu kararında objektif olacağına inanıyoruz. Bazı tartışmalar yaşanmakta yakın geçmişte, Türkiye'nin Müslüman ülke olduğu, çok büyük bir ülke olduğuna dair. Türkiye yeni büyümüş bir ülke değil ki. Türki Cumhuriyetlerle birleşip ortaya çıkmış büyük bir devlet değil ki! Türkiye yeni Müslüman olmuş bir ülke değil ki. Ayrıca ekonomik olarak da büyük bir ülke Türkiye. AB'nin kendi içindeki demokratik ortamda farklı sesler elbette çıkacak.

Zina tasarısı ile ilgili

Gül, gündemde olan yasa tasarısı değişikliği ve Zina tasarısı ile ilgili olarak çarpıcı açıklamalarda bulundu:

"Bu arada bizi üzen 348 maddelik yasa değişikliği geçerken daha ortada metni olmayan bir yasa tasarısı ile ilgili olarak spekülasyonların yapılmasıdır. Zina yasası konusunda yapılan tartışmalar Türkiye'nin görünümünü farklı göstermektedir. Halbuki bu konu TBMM'ye geldiğinde milletvekilleri inançları doğrultusunda hareket edecektir. Türkiye'de hiçbir siyasi partinin teşebbüs edemediği riskleri göze alarak reformları gerçekleştirdik. Bunu dünya gözü açık bir şekilde taktir ederek Türkiye'yi izlemekte ve taktir etmektedir.

O süre içinde hiçbir şart ve engel söz konusu olmayacaktır. Türkiye açık ve samimi bir şekilde AB'ye yaklaşmıştır. Aynısını AB'den önyargısız bir şekilde beklemektedir."


Irak'taki gelişmeler

Gül son günlerde Tel Afer'deki çatışmalar ve Türk şoförlerinin öldürülmesi ile ilgili olarak Irak konusuna değindi. Irak'a dair şunları söyledi:

"Türkiye'nin istediği Irak'ta demokratik ve Irak halkı tarafından seçilmiş bir hükümetin en kısa sürede yönetime gelmesidir. Türkiye Irak halkının acısının bir an önce dinmesini istiyor ve ülkenin istikrara kavuşmasını istemektedir. Türkiye bu süreçte her zaman Irak'ın yanında olacaktır.

Ancak ne yazık ki bazı vatandaşlarımız Irak'ta katledilmiştir. buradan Irak'taki bazı sözü gecen liderlere, yetkililere, aşiret liderlerine sesleniyorum: Türkiye'nin dostluğunu kazanmak çok önemlidir. Bu konuda herkese görev düşmektedir.

Tel Afer'deki konuyu hassasiyetle ilgilenmekteyiz çünkü orada bulunanlar bizim akrabalarımızdır. Bunlar Irak'ın iç işlerine karışmakla ilgili meseleler değildir. Bizim bütün amacımız konunun bir an önce hallolmasıdır. Kaygılarımızı ABD ile en üst düzeyde paylaştık ve yardımlarımız devam edecek."
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Zina TCK dışı
 AKP ve CHP düşünce özgürlüğünde uzlaştı
 Hedef 600 bin kızı okula başlatmak
 CHP: Başbakan AB ile cemaatler arasında kaldı
 Zina için üç alternatif var
 'Karadenizli kadınlar inim inim inliyorlar'
 Bakan Çiçek'ten AB'ye: Sözünde durmamak da çağdaşlık değildir
 DİSK'ten 12 Eylül'e karşı 24 yıl sonra suç duyurusu
 Sezer'in beş gazeteci dostu
 AKP ilçe başkanı öldürüldü
 Minik Babacan sünnet oldu
ERDAL ŞAFAK
Meclis'in işi çok zor
Tatilini yarıda kesen Meclis Genel...
MEHMET BARLAS
Şıpın işi ceza kanunu yapılmadı, yapılamaz
Anayasalar en...
MAHMUT ÖVÜR
MHP'deki durgunluğun nedeni, seçim şoku
Üçlü koalisyonun...
MUHARREM SARIKAYA
Siyaset de başlangıç yaparken
TBMM, Türk Ceza Kanunu...
YAVUZ DONAT
Meclis toplanırken
On gün önce Çin'e gittiğimiz sırada...
İkinci kardeş de vuruldu
İzmir'de "Sinemacılar Kralı" olarak tanınan ve geçtiğimiz şubat...
Otomobil için öldürdü
Mercedes otomobilini satın almak bahanesiyle buluştuğu emekli...
Avrupa'nın yarısı bu nüfusa yetişemiyor
Avrupa'nın yarısı bu nüfusa yetişemiyor
Bir çok Avrupa ülkesinin nüfusundan daha fazla öğrenci, dün eğitim...
Böyle giderse Irak'ta işbirliğimiz sona erer
Böyle giderse Irak'ta işbirliğimiz sona erer
Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Telafer'deki...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.