kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Zina TCK dışı

CHP ve AKP Türk Ceza Kanunu yasa tasarısı değişikliği için anlaştı. CHP Genel Başkanı Baykal ile bir araya gelen Abdullah Gül TCK tasarısı ile ilgili olarak mutabakata varıldığını açıklayarak işbirliğinin süreceğini söyledi..

AKP'nin gerek yurt içi muhalefet gerekse AB'den gelen tepkiler üzerine "Zina suçu" ile ilgili tasarıyı geri çekmesi üzerine tarafların TCK tasarısındaki değişiklikler için ortak çalışmaya başlayacakları bildirildi.

GÜL: HER İKİ PARTİ GRUBU DA KONUYA SAMİMİ YAKLAŞIYOR.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, AK Parti ve CHP gruplarının Türk Ceza Kanunu (TCK) Tasarısı'na samimi yaklaştıklarını ve bir çok konuda mutabakata vardıklarını belirterek, bu işbirliğinin diğer yasalarda da süreceğini söyledi.

TBMM'de CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile bir araya gelen Gül, görüşmenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Meclis'ten bir reform yasası geçireceklerini belirtti.

Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in konuyla ilgili çok yoğun bir çalışma yaptığını vurgulayan Gül, TCK Tasarısı'nı ''reform niteliğinde yasa'' olarak tanımladı. Çağdaş ve özgürlükçülüğü ilke edinen, bireyin hak ve özgürlüklerini öne çıkaran yeni bir Ceza Kanunu çıkardıklarını anlatan Gül, temel yasaları çıkarırken Meclis'te bir uzlaşma, iktidar ve muhalefet arasında yakın istişare olması ve temel yasaları birlikte çıkarmanın her zaman öncelikleri olduğunu vurguladı.

TCK Tasarısı üzerinde de böyle bir çalışma içinde olduklarını dile getiren Gül, şunları kaydetti: ''Arkadaşlarımız bir çok konuda mutabakata vardılar. Şüphesiz ki iyileştirme sürecektir. Bu konulara her iki grup da gayet samimi olarak yaklaşmaktadır. Bunlar tartışılacaktır. Bu süreç içinde ne gerekiyorsa yapılacaktır. Bütün amacımız, Türkiye'ye, Türk halkına, milletimize daha özgür, daha çağdaş, bireyin hak ve özgürlüklerini daha çok öne çıkartan bir ceza yasasını getirmektir. Bu konuda iktidar ve muhalefet arasındaki işbirliği eminim ki halkımız tarafından da büyük bir mutlulukla karşılanacaktır. Çalışmalarımız bu yönde devam edecektir.''

Gül, konuya gösterdiği duyarlılık ve her iki grubun birlikte çalışmasına verdikleri önemden dolayı CHP Lideri Baykal'a teşekkür ederek, bu istişarenin devam edeceğini, diğer temel yasalarda da bu işbirliğinin süreceğini söyledi.

BAYKAL: GELİNEN NOKTADAN MUTLULUK DUYUYORUM

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Türk Ceza Kanunu Tasarısı'nın görüşmelerinde iki partinin grup yöneticilerinin ortak imzası olmayan hiçbir önergenin Genel Kurul'a getirilmeyeceğini söyledi.

Baykal, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek ile TBMM'de yaptığı ve yaklaşık 20 dakika süren görüşmenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu. Deniz Baykal, Türk Ceza Kanunu Tasarısı'nın görüşmelerinin bugün olağanüstü toplanan TBMM'de başlandığını ve 1 yıldır hazırlıkları süren tasarının; AB gündemi de dikkate alınarak hızla TBMM'den geçirileceğini söyledi.

Komisyondan geçen tasarı sonrasında toplumun çeşitli kesimlerinden tepkiler geldiğini ve bunun yeni ihtiyaçları ortaya çıkardığını belirten Baykal, bu ihtiyaçların her iki partinin yöneticileri tarafından değerlendirildiğini ve bir anlayış birliğinin oluşturulmaya çalışıldığını kaydetti.

Yaptıkları görüşme sonrasında bu değişiklik önergelerinin ayrı ayrı değil, her iki partinin grup yöneticilerinin imzası ile verilmesi konusunda uzlaşmaya vardıklarını anlatan Baykal, bu sonuca ulaşılmasından büyük mutluluk duyduğunu belirtti.

Baykal, TCK Tasarısı'ndaki değişiklik önergeleri konusunda iki parti yöneticilerinin çalışmalarını sürdüreceğini ve yeni ihtiyaçların ortaya çıkması durumunda da konunun parti yöneticileri tarafından yeniden değerlendirileceğini kaydetti.

''TÜRKİYE'NİN ARZU ETTİĞİ TABLO...''

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, bir gazetecinin zina ile ilgili sorusuna, ''Alışkanlıklarımızdan vazgeçsek çok iyi olur. Biz çok önemli bir konuyu konuşuyoruz. Parlamento'nun eseri olan bir temel yasayı, çok samimi, çok ciddi, çok büyük gayret sonucu belli bir noktaya getirdik'' dedi.

İki siyasi parti grubunun da daha özgürlükçü bir yasayı meydana getirmeyi amaçladığını anlatan Çiçek, toplumun ihtiyacı ve beklentisi olan, hak ve özgürlükleri teminat altına alan yasayı ortaya koymak istediklerini vurguladı.

''Yasanın birinci maddesinin birinci cümlesi de (kişi hak ve özgürlükleri) diye başlar. Bu noktada bir mutabakatımız var'' diyen Çiçek, böylesi bir temel yasada gözden kaçan, ''şöyle olsa daha iyi olurdu'' denilen bazı hususlar olduğunu, bunların ortak çalışması sonucu belli noktaya getirildiğini, ortak önergelerle Genel Kurul'da tasarı metnine dercedileceğini bildirdi. Çiçek, ''şöyle olsaydı daha iyi olurdu'' denilenleri de değerlendireceklerini bildirdi.

Yanında Baykal ve Gül olan Çiçek, ''Şu tablo, Türkiye'nin arzu ettiği tablodur. Bu tablonunu kalıcı olmasına gelin siz de yardımcı olun. Başka türlü sorularla veya konuyu başka çerçeveye çekerek bu güzel görüntüyü ortadan kaldırmayın'' dedi. Baykal, Gül ve Çiçek, gazetecilerin zina ile ilgili ısrarlı sorularını ise yanıtsız bıraktı.

TCK TASARISI GÖRÜŞMELERİ BAŞLADI

TBMM Genel Kurulu, Türk Ceza Kanunu (TCK) tasarısını görüşmek üzere olağanüstü toplandı. Genel Kurul'da 346 maddelik tasarı üzerindeki görüşmelere başlandı. TBMM Başkan vekili Nevzat Pakdil, saat 15.00'de Genel Kurul'u açtı. Elektronik cihazla yapılan yoklamada toplantı yeter sayısı bulunması üzerine, AK Parti grup başkan vekilleri ve 202 milletvekilinin Meclis'in olağanüstü toplanmasına ilişkin önergeleri ile buna dayanarak TBMM Başkanlığının yaptığı toplantı çağrı metinleri okundu. Ardından, TBMM Danışma Kurulu'nun Meclis'in fazla çalışmasına ilişkin önerisi okunarak oya sunuldu.

Genel Kurul'un kabul ettiği Danışma Kurulu önerisine göre, Meclis bugün saat 22.00'ye kadar mesai yapacak. TBMM Genel Kurulu, yarın, perşembe, cuma, cumartesi ve pazar günleri de sabah saat 11.00-13.00 ve 14.00-22.00 saatleri arasında çalışacak. Tasarı üzerindeki görüşmelerin tamamlanmaması halinde ise Genel Kurul, 20 Eylül Pazartesi günü de saat 11.00'de toplanarak görüşmeler bitene kadar çalışmalarını sürdürecek.
Genel Kurul'da daha sonra komisyon ve hükümet temsilcilerinin yerini almasının ardından TCK tasarısı üzerindeki görüşmelere başlandı. Tasarı üzerindeki ilk sözü CHP Grubu adına Niğde Milletvekili Orhan Eraslan aldı.

AK Parti ve CHP gruplarının büyük çoğunlukla hazır bulunduğu TCK tasarısı üzerindeki görüşmeleri izlemek üzere, Türkiye'nin çeşitli yerlerinden gelen 7 kadın platformu ve 80 kadın örgütü de dinleyici locasında yerini aldı.
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Gül'e göre de 'Kritik eşik' aşıldı
 AKP ve CHP düşünce özgürlüğünde uzlaştı
 Hedef 600 bin kızı okula başlatmak
 CHP: Başbakan AB ile cemaatler arasında kaldı
 Zina için üç alternatif var
 'Karadenizli kadınlar inim inim inliyorlar'
 Bakan Çiçek'ten AB'ye: Sözünde durmamak da çağdaşlık değildir
 DİSK'ten 12 Eylül'e karşı 24 yıl sonra suç duyurusu
 Sezer'in beş gazeteci dostu
 AKP ilçe başkanı öldürüldü
 Minik Babacan sünnet oldu
ERDAL ŞAFAK
Meclis'in işi çok zor
Tatilini yarıda kesen Meclis Genel...
MEHMET BARLAS
Şıpın işi ceza kanunu yapılmadı, yapılamaz
Anayasalar en...
MAHMUT ÖVÜR
MHP'deki durgunluğun nedeni, seçim şoku
Üçlü koalisyonun...
MUHARREM SARIKAYA
Siyaset de başlangıç yaparken
TBMM, Türk Ceza Kanunu...
YAVUZ DONAT
Meclis toplanırken
On gün önce Çin'e gittiğimiz sırada...
İkinci kardeş de vuruldu
İzmir'de "Sinemacılar Kralı" olarak tanınan ve geçtiğimiz şubat...
Otomobil için öldürdü
Mercedes otomobilini satın almak bahanesiyle buluştuğu emekli...
Avrupa'nın yarısı bu nüfusa yetişemiyor
Avrupa'nın yarısı bu nüfusa yetişemiyor
Bir çok Avrupa ülkesinin nüfusundan daha fazla öğrenci, dün eğitim...
Böyle giderse Irak'ta işbirliğimiz sona erer
Böyle giderse Irak'ta işbirliğimiz sona erer
Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Telafer'deki...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.