kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Türkiye İtalya'dan daha laik bir ülke'


AB Parlamentosu üyesi Emma Bonino: Türkiye bizden çok daha ileride. Özel statü önerileri gerçekçi değil. Avrupa kadın hakları konusunda çok da ileri sayılmaz....

İlerleme Raporu'nun açıklanmasına sayılı günler kala, Avrupa'daki Türkiye tartışmaları alevlendi. Bu tartışmalara AB Bağımsız Türkiye Komisyonu üyelerinden, İtalyan Radikal Partisi ve AB Parlamento üyesi Emma Bonino da katıldı. Bonino, AB'de yer alacak bir Türkiye'nin Avrupa'nın lehine olacağına inanananlardan. Türkiye'nin üyeliğine karşı olanları, Giscard d'Estaing çizgisini savunanları ve Vatikan'ı eleştiren Bonino son derece açık konuştu: Türkiye'yi Avrupa'da istememelerinin tek nedeni Müslüman olması.... İşte Türkiye'nin AB'ye tam üye olması gerektiğini savunan ve Türkiye'nin Suriye, İran, Irak gibi ülkelerle ne demokratik ne de özgürlükler açısından bir tutulamayacağını savunan Bonino'nun Roma muhabirimiz Yasemin Taşkın'a yaptığı açıklamalar:

MAFYAYI BİZ GÖTÜRDÜK
AB ile "partnership"lik gibi bir ilişki biçimi gerçekçi değil. Barcelona politikası Türkiye'ye uygulanamaz. Türkiye'yi Suriye, Libya ile aynı kefeye koyamazsınız. Aynı kriterler ve araçlar farklı ülkeler için uygulanamaz. Bu Türkiye ile dalga geçmek olur. Sen 40 yıldır Türkiye'yi Avrupa içinde her türlü organizasyona al sonra da şimdi sen Suriye, İsrail, Libya ile“AVUSTURYA VE ALMANYA SİZE KARŞI” İTALYA’DA son cumhurbaşkanlığı seçiminde aday gösterilen ilk kadın politikacı Bonino (solda), Roma muhabirimiz Yasemin Taşkın’la görüşmesinde “Yıllardır Türkiye’nin AB’ye girmesini savunuyorum. Türkiye’ye aleyhtarı iki ülke var. Avusturya ve Almanya. Yani göçmenlerin en yoğun olduğu ülkeler” dedi.aynı gruptasın de. Olacak şey değil. Bahanelerle fikir değiştirmek doğru değil.

Avrupa da, medya da fanatiklerin peşinde koşuyor. Fanatik İslam imajı kuvvetlendirilmeye çalışılıyor. Ilımlı İslam pek çok ülkede sivil toplumun verdiği mücadeleler görmezden geliniyor. Engizisyonun Avrupa'dan çıktığı, Giordano Bruno'nun burada yakıldığı çok çabuk unutuldu. Amerika'ya mafyayı biz İtalyanlar götürdük. Avrupa gücünü farklılıklardan almalı. Unutmasınlar İsa, Avrupa'da değil Ortadoğu'da doğdu.

TÜRKİYE BİZDEN ÖNDE
Türkiye, İtalya'dan daha laik bir ülke. Kendimize bir çeki düzen vermemiz gerekiyor. İtalya'da seçmenler ile inananlar karıştırılıyor. Vatikan'ın fikri, dini bir Avrupa. Ancak bu kurucuların düşüncesi değildi.

Türkiye'de halk Avrupa projesine öyle sıcak bakıyor ki. Bu heyecan insanın içini ısıtıyor. Türkiye ziyaretimde bir taksicinin sözleri beni çok etkiledi. Taksici "Avrupa'da bir oğlum var. Ancak ben göç etmeden Avrupa vatandaşı olmak istiyorum" dedi. Türkiye'nin AB'ye girişi elbette yeni problemler getirecek. Ancak bu problemleri yönetmek sırt çevirmekten daha iyi bir çözüm.

Türk kadınlarının sahip olduğu hakların,
Arap dünyasıyla kıyası bile yapılamaz. Kürtaj, tüp bebek konularında da Türkiye bizden çok önde. Avrupa da kadın hakları açısından çok da ileri sayılmaz. Malta'da hâlâ boşanmak yasak. İrlanda, İspanya, Polonya gibi ülkelerde kürtaj yasal değil.

TARİHİ AN GELDİĞİNDE...
Benim ülkemde 70'li yıllara kadar "namus cinayeti" diye bir şey vardı. Cezalar sembolikti. Bu, AB üyesi iken değişti.

Türklerin serbest dolaşım hakkına sahip olmasıyla işçi akını olacağı savları da yanlış. Bu 2020'den önce zor. 2.7 milyon gibi bir akış olacağı tahmin ediliyor. Bu da 500 milyonluk bir nüfusta 0.5 gibi cüzzi bir oranı temsil ediyor. Göçmenler konusunda dramatik bir yaklaşım var. Bu haçlı ruhundan kurtulmak lazım.

Türkiye, Ortadoğu'da Müslüman ülkelere demokrasi açısından örnek olabilir. Rejimlerini demokratik bir sisteme doğru yönlendirmek isteyen bütün Araplar'ın dilinde Türkiye örneği var. İslam Konferansı Örgütü Genel Sekreteri'nin bir Türk olması rastlantı değil. Bu yüzden tam 50 yıldan sonra tarihi an geldiğinde bahaneler uydurulmamalı.
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Telafer'e geri dönüş başladı
 '41 yıllık gurur'a torpil şaibesi
 Bir de Dışişleri'ni deneyecek
 Irak'ta 100 yabancı rehin
 Yunanistan'da "ana dilde ibadet" başlıyor
 İngiltere'de tilki avı kavgası
ERDAL ŞAFAK
Irak'ta küresel savaş
Irak'taki kan gölü ve kaosun...
ALİ KIRCA
Son ders!
Uzatmadan söyleyelim: Filistin sorunu çözülmüş...
SOLİ ÖZEL
Benzerlerin çatışması
Eski diplomatlardan Bülent Nuri...
Pragmatik Hooijdong: 1-0
Pragmatik Hooijdong: 1-0
İlk 10 dakika uyuyan F.Bahçe, Tuncay'ın direkte patlayan şutuyla...
Van Hooijdonk coştu bir kere
Van Hooijdonk coştu bir kere
35'lik yıldız, milli maçta Çekler'e attığı 2 golün ardından dün gece...
Zana'ya 'yeşil' ışık yandı
Zana'ya 'yeşil' ışık yandı
Yurtdışına çıkış yasağı kalkacak ve Leyla Zana yeşil pasaport ile...
Türk genci ortadan terk
OECD’nin yayımladığı son eğitim raporu Türkiye’nin, 15-19 yaş...
Trafik canavarları ve magandalar yandı
TCK Tasarısı'nda yapılan düzenleme ile alkollü veya kırmızı ışıkta...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.