kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Soli Ozel @ SABAH
 

Benzerlerin çatışması

Eski diplomatlardan Bülent Nuri Esen'in Türkiye'yi iyi özetleyen bir sözü var. Esen'e göre "Türkiye, içgüdüsel dostları ve müttefikleri olmayan bir yalnız kurttur". Ülkenin dış ve güvenlik politikalarına yön verenlerin de başlangıç varsayımı budur. Batılı olmayı istemesine rağmen Türkiye'nin Batı ile ilişkilerinde hep bir güvensizlik havası, hatta karşı tarafın Türkiye'nin kötülüğünü istediği inancı hakimdir. Bu nedenle elli yıllık müttefiklerin Türkiye'yi aslında bölmek istediği inancı hayli güçlüdür.
Türkiye kamuoyunun da bu düsturu benimsediği anlaşılıyor. German Marshall Fund adlı kuruluş tarafından yapılan "Transatlantik Trendler 2004" başlıklı araştırmanın sonuçları bu konuda benzer bir tespitte bulunuyor. Türkiye'de yaşayanlar genelde ülkenin sorunlarını kendi başına çözmesinden yana. Yani ABD'de eleştirdiklerini kendileri için uygun buluyorlar. Barışın sağlanması için en uygun yöntemin güç kullanmak olduğunu söyleyenler Amerika'da yüzde 54, Avrupa'da yüzde 28 iken bu oran Türkiye'de yüzde 59.
Buradan çıkan sonuç ise Türkiye'de kamuoyunun dış politika ve güvenlik konularındaki reflekslerinin tek taraflı hareket tarzını benimsemeye uygun oluşu. Bu bakımdan Türkiye, işbirliği esasına dayalı AB'nin reflekslerinden çok tek taraflı siyaset izleyen ABD'ye yakın. Ancak araştırmanın yapıldığı diğer 9 Avrupa ülkesinde ABD'ye duyulan yakınlık 100 üzerinden 55 çıkarken, Türkiye'de 28 çıkıyor. Türkiye kamuoyunun ABD'yi en azından şu sıralarda pek sevdiği söylenemez.
2003 yılında yapılan Pew adlı kuruluşun küresel araştırması da böyle bir sonuca varıyordu. 1999/2000 yıllarında (yani Kosova müdahalesinden sonra) ABD hakkında olumlu görüşe sahip olanlar yüzde 52 iken, 2003 Mayıs ayında bu oran yüzde 15'ti. Telafer'deki son olayların ışığında dikkat edilmesi gereken bir gösterge de Türkiye'de ABD'nin bir askeri tehdit olarak algılanması. Pew araştırmasında kamuoyunun yüzde 36'sı ABD'nin olası bir askeri tehdit oluşturmasından biraz çekiniyor, yüzde 35'i ise ciddi kaygı duyuyordu.

Yalnız kurt ve kartal

Telafer'de yaşananlar ABD'nin niyetleri konusunda Türk kamuoyunda var olan kuşkuları depreştirdi. 1 Mart tezkeresinin reddi, Süleymaniye'de Türk askerlerinin başına çuval geçirilmesiyle derinleşen güven bunalımı da zaten sürüyor. ABD aylardır söz verdiği halde PKK'ya karşı harekat gerçekleştirmedi. Osman Öcalan'ın Musul'daki varlığına ses çıkarmaması Ankara'da kaygı uyandırıyor. İşgal kuvvetleri Kerkük'teki demografik değişiklikler karşısında sessiz ve hareketsiz kalan, Türkmenler'i Türkiye'nin ısrarlarına rağmen pek kollamayan bir siyaset güdüyor. Tüm bunlar da ABD'nin asıl amacının bir Kürt devleti kurdurmak olduğu yönündeki yaygın kanıyı ve Amerikan düşmanlığını da körüklüyor.
Bu bağlamda ABD'nin gerçekleştirdiği harekat sırasında, yaşananlarla ilgili sağlıklı haber alınamayan dönemde bazıları da yanlış bilgilendirmeyle ortalığı bulandırdı. ABD'nin Telafer'e Kürtler'i yerleştireceği haberleri yayıldı, soykırım yaşandığı iddia edildi. Bu girişimin arkasında muhtemelen Türkiye'yi sıcak bir müdahaleye sürükleyerek AB sürecini baltalama amacı vardı. Yani yalnız kurtun yalnızlığının sürmesini isteyenler de puslu havayı kullanmaya çalıştı.
Irak'taki durumun vehameti giderek daha açık ortaya çıkıyor. Iraklı Kürtler'in gerçekçilikten uzak hesapları ve gelecek ay yapılacak nüfus sayımının gerginliği göz önüne alınırsa, yalnız kurt ve yalnız kartalın birbirileriyle daha iyi geçinmelerinde yarar var.

***

Okurların Roş Aşana bayramını kutlarım.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Eylülle gelen   / 12-09-2004
 Gereksiz sapmalar   / 09-09-2004
 Ahlak, ilkeler ve siyaset   / 05-09-2004
 Nükleer İran   / 02-09-2004
 Siyasi boşluk   / 29-08-2004
 Arap dünyasının krizi   / 26-08-2004
 Furların diyarındaki cehennem   / 22-08-2004
 Dökülen sırlar   / 19-08-2004
 Necef ve sonrası   / 15-08-2004
 Tekneyi sallamak   / 12-08-2004
ERDAL ŞAFAK
Irak'ta küresel savaş
Irak'taki kan gölü ve kaosun...
ALİ KIRCA
Son ders!
Uzatmadan söyleyelim: Filistin sorunu çözülmüş...
SOLİ ÖZEL
Benzerlerin çatışması
Eski diplomatlardan Bülent Nuri...
Pragmatik Hooijdong: 1-0
Pragmatik Hooijdong: 1-0
İlk 10 dakika uyuyan F.Bahçe, Tuncay'ın direkte patlayan şutuyla...
Van Hooijdonk coştu bir kere
Van Hooijdonk coştu bir kere
35'lik yıldız, milli maçta Çekler'e attığı 2 golün ardından dün gece...
Zana'ya 'yeşil' ışık yandı
Zana'ya 'yeşil' ışık yandı
Yurtdışına çıkış yasağı kalkacak ve Leyla Zana yeşil pasaport ile...
Türk genci ortadan terk
OECD’nin yayımladığı son eğitim raporu Türkiye’nin, 15-19 yaş...
Trafik canavarları ve magandalar yandı
TCK Tasarısı'nda yapılan düzenleme ile alkollü veya kırmızı ışıkta...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.