kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Dürüstlüğün dozunu ayarla eski sevgilini yenisine anlatma
Dürüstlüğün dozunu ayarla eski sevgilini yenisine anlatma
'Bütün erkekler aldatır' sözü kocaman bir yalan mı
Depresif kişiler sekse aşırı bağımlı olabiliyor

Dürüstlüğün dozunu ayarla eski sevgilini yenisine anlatma

Dürüst olmak önemli ama söz konusu ikili ilişkiler olunca, işin bir de farklı yönü var. Uzmanlar, eski sevgililerle yaşananların detaylı olarak yeni sevgiliye ya da eşe anlatılmasını doğru bulmuyor. Çünkü bu durum, güzel giden bir birlikteliği zaman içinde kâbusa çevirebiliyor.

Hayatta yaptığımız küçük hatalar bazen tüm yaşamımızı etkileyebilir. Pskiyatrist Özkan Pektaş kendisine gelen Bayan C. adını verdiğimiz hastasının evlilik öncesi yaşadığı ilişkisinin, evliliği üzerinde nasıl bir travma yarattığını seans notlarıyla anlatıyor. Dr. Pektaş, aynı zamanda uyarıyor: "Dürüstlük adına eski ilişkilerinizi eşinizle detaylı olarak paylaşmayın."

1. Seans: Kendini suçladı Bayan C Oturur oturmaz yere bakarak konuşmaya başladı. "Ben çok günahkâr bir kadınım. Devamlı yanlışlar yapan, kendini kötülüklere sürükleyen, doğruları bulamayan, lanetli birisiyim. Beni kurtarın lütfen. Çocuklarıma doğru anne, kocama iyi bir kadın olayım lütfen". Baştan aşağı gri giyinmişti. Bluzu bol ve hava sıcak olmasına karşın uzun kolluydu, eteği bileklerine değmek üzereydi. "Ne tip bir günah işlediğinizi düşünüyorsunuz?" diye sordum. "Ben eşimden önce bir kez nişanlandım. O sorun olmadı. Ancak ondan önce iki yıllık birlikteliğim oldu, hiç hak etmeyen bir adama bağlandım. Onunla ilişkim evliliğim boyunca peşimi bırakmadı" dedi. "İlişkiniz sürüyor mu?" diye sordum. "Hayır, evlenmeden çok önce bitmişti. On - on beş yıldır kendisini hiç görmüyorum. Ben on yıllık evliyim. İki çocuğum var ama onunla yaşadıklarım beni günahlara boğdu" dedi. "Eşiniz bunu yeni mi öğrendi?" diye sordum. "Hayır" yanıtını verdi, evlenmeden çok önce birbirlerine daha önceki ilişkilerini sormuşlardı. O sırada dürüst olmayı düşündüğü için iki yıl süren bu ilişkisini anlatmıştı. Psikiyatriste gelip suçlarını anlatmasını Bay C istemişti.

Psikiyatrist notu: Eşi Bayan C üzerinde bu olayın depresyona neden olmasını sağlamıştı. Eşinin ezici baskısı, on yıl içinde giderek artan bir tempoda devam ettiği için ciddi bir depresyonun yaşanmasına neden olmuştu. Bir hakem arayışı nedeniyle, eşini psikiyatriste getirip, 'senin büyük sorunların var' duygusunu vermek istiyordu. Evliliklerinde olmayan bir aldatma sendromu yaratmıştı. Yaşadıklarının suç olmadığını, ancak bunu eşine söylemeden terapilere devam etmesini tavsiye ettim. Antidepresan (depresyon ilacı) verip, görüşmelerin devam etmesi gerektiğini söyledim.

2. Seans: Daha sakindi Üç hafta sonra geldiğinde antidepresanlar nedeniyle daha sakindi. "Eşim benim evlendiğimde bakire olmadığımı geçen yıl aileme de anlattı. Onlar da beni suçladılar" diye başladı yaşadıklarını anlatmaya. Çocukları bilmiyordu, ancak Bayan C onların öğrenmesinden çok korkuyordu. "Yaşadığınız ilişkinin detaylarını eşiniz nasıl öğrendi?" diye sordum. "Birbirimize her şeyi anlatırken o çok soru sordu. Bu kadar büyük sorun olacağını hiç düşünmeden anlattım" dedi. "Yaşadıklarınızın neden hata olduğunu düşünüyorsunuz?" diye sordum. "Çünkü ben evli bir kadınım" yanıtını verdi. Daha önce yaşadığı ilişkiyi zina olarak algılıyordu. "Eşim zaman zaman bu olaya katlanamıyor, o zaman bana saldırıyor" dedi. Şiddetin boyutu giderek artıyordu. Sonunda yüzünde ve vücudunda büyük darbeler oluşunca, eşi artık doktora gitmesi gerektiğini söyleyerek, bu suçtan arınmasını istemişti. Yaşadıklarının hata olmadığını, evliliği öncesi yaşanmış şeylerin bugüne taşınmasının eşinin psikolojik sorunlarından kaynaklandığını söyledim. Yaşadıklarını pek çok kadının yaşadığını, ancak hepsinde böyle sonuçların ortaya çıkmadığını söyledim. Antidepresanlara devam etmesini istedim. Bu sırada gelecek seansta eşiyle konuşmam gerektiğini, bu seansta konuşulanların aramızda kalmasını istedim.

3. Seans: Hayal kırıklığı Eşi terapiyi kabul etmedi.

4. Seans: Boşanma kararı Bayan C antidepresanların etkisiyle daha sağlıklı düşünmeye başladı. Eşinden boşanmaya karar verdi.

Esra TÜZÜN

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Topkapı'dan oryantal Kür'den yazarlık dersi
 Herkes ahlak sorgusu yapacak
 Nasıl bir kız arkadaşsınız?
 Bak şu poz verene
 'Kurtlar İmparatorluğu'ndan eğitime 12 milyarlık katkı
 Türk kadını bakımı değil görüntüyü önemsiyor
 Biz Evleniyoruz'un Emre'si gözaltında
 Ben manken değilim bana manken demeyin
 Alışveriş, bir stres kovucu halini almışsa...
 Osmanlı ve görücüye çıkıyor
 Üniversitelilere Welcome Party
 Mantı Festivali başlıyor
 Ajanda
 Çocuklara özel ücretsiz gösterim
 Sonbaharı aydınlatıp kışı ısıtıyor
 Ünlülerin ayakkabıcısı
 Neyir yeniden aramızda
 Gözlükler görücüye çıktı
 Bu Geceki Nöbetçi Eczaneler
 İstanbul Sinema Rehberi
 Okul öncesi eğitimde Şafak Yuva farkı
HAKAN & UTKU
Beşiktaş'ın ilacı bizde!
Taraftar her gün Akaretler'deki...
AYŞE TÜTER
Lezzet Güneş
Yaz omleti
Sosisleri 1 çorba kaşığı...
Çocuğunuz sürekli sızlanıyorsa...
Çocuğunuz sürekli sızlanıyorsa...
Çocuğunuzun sızlanmasının sebeplerini çözemeyebilirsiniz, ama bu...
Anne karnındayken bebeğinizin saçları...
Anne karnındayken bebeğinizin saçları...
Bebeklerin saçları, anne karnındayken çıkmaya başlar. Özellikle bebek...
Votkalı defile
Votkalı defile
Bir votka markasının lansmanı için yapılan defilede Enci Teker, ilk...
Erdoğan da korsancı çıktı!
Erdoğan da korsancı çıktı!
Korsan yayınla mücadele edenlerin en başında gelen sanatçı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.