kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Omer Lutfi Mete @ SABAH
 

Kızıl Danny ve pembe Türk

Son yıllarda siyaseti ve uluslararası ilişkileri az çok takip eden Türklerin en sevimli buldukları Avrupalı herhalde Yeşiller'in lideri Daniel Cohn-Bendit olsa gerek.. Bizdeki mutlak AB karşıtları için bile 'Kızıl Danny'nin düşünülebilecek en masum Avrupalı olduğu söylenebilir..
AB'nin Türkiye ile ne yapmak istediği konusunda hakiki bilgi yetersizliğinden ve Brüksel'in iç kararsızlıklarından ötürü, karşıt değil kuşkucu olanlar için de Danny hiç değilse ehven-i şerdir..
Neden 'kötünün en az kötü olanı' diyorum? Beyanatlarına ve genel yaklaşımına bakınca, Avrupalı siyasetçiden beklenebilecek en düşük iki yüzlülük katsayısını yansıtıyor da ondan.. Fakat bazen o da Türkiye'de AB karşıtlarını mutlu etmekten ve AB'nin niyetleri konusunda samimi kuşkular taşıyanları daha da şüpheci hale getirmekten geri durmuyor. Bu bıçkın Avrupalı diyor ki:
- Türkiye'nin AB'ye girmesi için İstanbul'un değil de Diyarbakır'ın Avrupa ölçütlerinde yaşaması gerekir..
Bu sözün, bölücülük konusunda hassas çevrelerde nasıl tepki doğuracağını tahmin etmek zor değil.
Tabii ki Kızıl Danny'nin burada artniyetli olduğuna hükmedecek değilim. Ancak AB konusunda kuşkucu olanlar bu sözler üzerine bir kere daha yutkunurken, Türkiye'nin birliğe girmesine kesin biçimde karşı çıkanlar da 'işte gördünüz mü' deme fırsatı buluyorlar..
Şahsen ben de Kürtlere özel bir önyargım olmadığı halde bunu sorguluyorum.. Daha da önemlisi; bölücülüğün münafıklar kadar karşıtların gaflet ve hatta ahmaklığı ile de beslendiğine inanan biri olarak 'Diyarbakır' vurgusundan rahatsızlık duyuyorum.
Bir kere Avrupalı bir aydına böyle ilkel bir ayırımcılık ne kadar yakışıyor?
Burada Türkiye'nin içinden bir başka devlet ve bir başka başkent doğurma hülyalarından daha evrensel bir ayrımcılık dalaleti var:
Niye sadece Diyarbakır da mesela Erzurum veya Rize değil.. Gerçi oralar bile Kürt ırkçılarının haritalarında Türkiye'nin değil ya!!!
Yüksek Avrupa değerleri (!) ile bu ayrım nasıl örtüşüyor?
Sayıca az olan filanca farklı kültür (?!) çevresinden gelenleri hiç anmayıp sadece daha kalabalık olanlara vurgu yapmak.. Kaldı ki şu 'farklı kültür' terimini herkesçe benimsenecek kullanışlı bir çerçeveye kavuşturmak değil Avrupalı'nın, uzaylının bile idrakini aşar.. Uluslararası dolaşım hakkı kazanmış pek çok başka terim gibi..
Bu alanda AB'nin sağlam bir ölçütü varsa, ona göre, mesela Sünni bir Türkmen'le Sünni bir Kürt, dil dışında hangi kültür farklarıyla birbirlerinden ayrılırlar? Doğum gelenekleri mi farklı, ibadetleri mi, cenaze merasimleri mi; yüzyıllardır kullandıkları çalgı aletleri mi?.
Tabii ki Kızıl Danny; 'Diyarbakır vurgusu' yapışında kasıt aramanın en zor olduğu Avrupalı gibi görünür.. Tam tersi olsa bile onu nasıl yargılayabiliriz ki?. Bu ülkenin başbakanı AB yolunu Diyarbakır'dan başlatırsa bıçkın bir Avrupalı'nın böyle konuşmasından doğal ne olabilir?
Şüphe yok ki bu ve benzeri tuhaflıklar, haksızlıklar ve hatta insafsızlıklar karşısında Türkiye'nin arayacağı baş sanık bizzat kendisidir:
- Ben ne yaptım da böyle oldu; Kürt ile Kürt olmayan arasında uçurum doğdu. Ben kötü tanınırken nasıl oldu da PKK Batı'da böylesine güçlü bir Kürt lobisi yarattı?.. Nasıl oldu da ben genellikle hiçlik duygusuna esir nesiller yetiştirdim?.. Nasıl becerdim de ülkenin yönetim çarkını bile daima kendi kültürüne hor bakan, adam yerine konmak için Batılının iltifatı uğruna kendini inkâr eden 'aferin aptalları' ile doldurdum?

***

Yeşiller'in İstanbul programında Fener Rum Patriği Bartholomeos'un 'Konstantinopol Patriği ve Ekümenik Patrik' olarak tanımlanması ile ilgili soruya Kızıl Danny 'Bilmiyorum, ben yazmadım, yazana sorun' diyor ve en azından ortada bir 'sorun' olduğunu kavrıyor, kabul ediyor. Oysa Türkiye kökenli Avrupa Parlamentosu üyesi Cem Özdemir aynı soru karşısında zırvalıyor:
- Bu ifade Patrikhane'nin resmi sitesinden alındı. Türkler olarak bizim Avrupa'da nasıl din özgürlüğümüz var ise Türkiye'deki gayrimüslimlere de aynı hakların tanınması gerekir!!
Sizce hangisi Türk'e daha uzak; Danny mi, Özdemir mi?
Takma akılla ancak bu kadar Avrupalı olunduğu için Özdemir 'Ekümenik' sıfatını din özgürlüğü ilkesi ile örtüştürebilme dehasına sıçrayabiliyor.. Fakat nereden bilsin ki; Ekümenik Patrik'in Avrupa'daki karşılığı din özgürlüğü değil olsa olsa 'Sembolik ama bağımsız İslami Hilafet Devleti'dir.. Sayın Özdemir nihayet ortalama Avrupalı'dan fazla Avrupalı olmuş 'kökten entegre' bir Türk (!?) örneği! Bu bilinç, onun anavatanını yönetenlerin kaçta kaçında var ki onda olacak?

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Ramazan balayı mı, çöl ayı mı?   / 19-10-2004
 Güvenlikçinin güvene ihaneti   / 18-10-2004
 Kimlik mızıkacılığı   / 15-10-2004
 Türkiye'yi Sonderschule' leştirmek   / 14-10-2004
 Paşaya hürmet, maşaya lanet!   / 12-10-2004
 Yağmalığın adı devlet   / 11-10-2004
 Kimin gurur tablosu?   / 08-10-2004
 'Yatalak egemenlik' ve 'uygarlık tedavisi'   / 07-10-2004
 Zihinsel vaftiz   / 05-10-2004
 'Ön müzakereler' ve 'art gerçekler'   / 04-10-2004
ERDAL ŞAFAK
Bir kriz öyküsü
Kuzey Kıbrıs'ta aylardır süren ahlak...
ÖMER LÜTFİ METE
Kızıl Danny ve pembe Türk
Son yıllarda siyaseti ve...
UMUR TALU
Zurnanın deliği
Avrupa iyi güzel de, AKP, bugünün...
ERGUN BABAHAN
Avrupa sancısı
Türkiye'nin son dönemde yaşadığı...
Yallah sandık başına
ABD vatandaşı Müslümanlar, 11 Eylül saldırıları sonrası maruz...
Ocak ayında erken seçim
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde hükümetin beklenen istifası dün...
Fatura Daum'a
Fatura Daum'a
SABAH yazarları Şampiyonlar Ligi'nde Lyon yenilgisiyle 2. turu zora...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.