kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Savas Ay @ SABAH
Tel:
0212 354 40 22
Fax:
0212 274 83 81
 
Gel de sevme bu ülkeyi ve insanını
Ramazan hatırası

Gel de sevme bu ülkeyi ve insanını

Amanın yandık bittik eridik filan derken bir haber geliyor bir yerden insanın yüreği yağ bağlıyor. Bu ülkeye, bu ülke insanına olan sevgisi saygısı hayranlığı bir anda gaza geliyor, katmerleşiyor. İşte bizim çocuklardan, Merkez Haber Ajansı'nın iki cevval muhabirinden Özlem Yurtçu ve İlhan Demircioğlu'ndan gelen haber de andığım tarzda. Gelip anlattılar kıvançla. Ben de dinledim, sevdim, sevindim. Hadi paylaşalım siz de sevinin..

İmece usulü üniversite
Beldenin sırtlarında bulunan ormanlık alanın av turizmine de açılması nedeniyle öğretim görevlileri, öğrencilerle birlikte bu bölgede sürek avı yapmayı planlıyor. Yaşadıkları yerde doğal hayatla iç içe olma şansını pek fazla yakalayamayan gençler, bu sayede turizmin öteki yüzü olan avcılığı da uygulamalı öğrenmiş olacak.
Ordu'nun Mesudiye ilçesine bağlı Yeşilce beldesi halkı, tüm Türkiye'ye örnek olacak bir dayanışmayla kendi imkânlarıyla 1 trilyon liraya yakın para toplayarak 'ilkokul dahi olmayan' köylerine üniversite getirmeyi başardılar. Yeşilce Yöresi Eğitim ve Kültür Derneği aracılığıyla tüm Türkiye'deki hemşehrilerinden para toplayarak eğitime yatırım yapan Yeşilceliler, Samsun 19 Mayıs Üniversitesi'ne bağlı Mesudiye Meslek Yüksek Okulu'nun Turizm ve Otelcilik Programı'nı geçtiğimiz öğretim yılı beldelerine kazandırdılar. 25 öğrencisiyle kış mevsiminde nüfusu bine düşen belde halkına adeta neşe kaynağı olan yüksek okulda, İstanbul, Samsun, Ordu, Sinop hatta Muğla dahil Türkiye'nin pek çok yerinden okumak için beldeye gelen 'jöleli saçlı, dövmeli' gençler, Bakanlar Kurulu kararıyla iki yıl önce turizm bölgesi ilan edilen yörede geleceğin turizmcileri olmak için ter döküyor.

Okulun her şeyi tam

Öğrenciler, uygulamalı derslerde de sıkıntı çekmiyor. Çünkü köyde bulunan 25 yatak kapasiteli Yeşilce İmece Vakfı Oteli'nde mesleklerine dair pratik yapma şansı da buluyorlar.
Okulun 200 metre yakınında bulunan 96 yatak kapasiteli yurtta kalan öğrenciler, sosyal faaliyet alanları dışında hiçbir eksiklerinin olmadığını ve hayatlarından son derece memnun olduklarını ifade ediyor. 8 derslikli yüksek okulda, uygulama oteli dışında bilgisayar laboratuvarı, basketbol sahası, kütüphane ve kültür merkezi de yer alıyor. 19 Mayıs Üniversitesi Mesudiye Meslek Yüksek Okulu Müdür Yard. Doç. Dr. Baki Aksu, öğrencilerin köy ortamında bulunmalarına rağmen uyum problemi yaşamadıklarını belirterek "13 öğretim görevlisi kadromuz var. Altyapı anlamında ufak tefek şeyler dışında eksiğimiz yok. Hocalarımızla öğrencilerimiz arkadaş gibi. Neredeyse gece gündüz birlikte vakit geçiriyorlar" diye konuşuyor.

Sürek avına da çıkacaklar

Okul yönetimi, öğrenciler arasında bir de anket yaparak onların isteklerine de kulak vermiş. Araştırmaya göre öğrenciler, en çok İngilizce kursu, sinema, sanatsal faaliyetler, tarihi dokusu olan çevrede geziler ve köy halkıyla ortak aktivitelerde bulunmak istiyor.
Okulda Turizm derslerine giren Öğretim Görevlisi Ahmet Murat Aksoy, İngilizce kursu ve mini sinema için çalışmaları sürdürdüklerini, birkaç ay içinde bu faaliyetleri başlatacaklarını söylüyor.
Beldede bulunan vakıf otelinin aslında 7 yıldır hizmet verdiğini söyleyen Aksoy, okul açıldıktan sonra otelde, dernek aracılığıyla toplanan paralar sayesinde 320 milyar lirayı bulan tadilat çalışması yapıldığının altını çiziyor. Aksoy, beldenin sırtlarında bulunan ormanlık alanın av turizmine de açıldığını belirterek "Öğrencilerle birlikte bu bölgede sürek avı yapmayı planlıyoruz. Yaşadıkları yerde doğal hayatla iç içe olma şansını pek fazla yakalayamayan gençlerimiz, bu sayede turizmin öteki yüzü olan avcılığı da uygulamalı öğrenmiş olacak" diyor.

Okur yazarlık oranı yüksek

Türkiye'de okur-yazarlık oranının en yüksek olduğu 5 beldeden biri olan Yeşilce'de, diğer illere göç verilmesi nedeniyle yeterli sayıda öğrenci bulunmadığı için ilköğretim okulunun kapısına kilit vurulmak zorunda kalınmış.
Yeşilce Yöresi Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Kayhan Kaya, Topçam ve Yeşilce'nin turizm bölgesi ilan edilmesiyle birlikte Yeşilceliler'in beldelerine yüksek okul getirebilmek için örnek bir çaba gösterdiğini vurguluyor ve "Devletten bir torba çimento dahi almadan okulumuzu, öğrenci yurdumuzu ve otelimizi yaptık. Yeşilce halkı kefen parasını çıkarıp bu okulun yapımı için bağışladı. Mesudiye dışında yaşayan hemşehrilerimiz de kısa sürede organize olarak bir trilyon lira gibi büyük bir parayı toplayarak eğitimin hizmetine sundular" diyor. Kaya, okul ile yurt arasında kalan Orman İşletme Müdürlüğü'ne ait iki lojman binası ile bir arsayı da dernek olarak satın alıp üniversitenin hizmetine sunmayı planladıklarını, bunun için de yeniden bağış toplama faaliyetlerine başlayacaklarını belirtiyor.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Peki şahit neredeydi sayın hakim bey?..   / 25-10-2004
 Rüzgâr saçlı kızı o gece nasıl tanıdım?..   / 24-10-2004
 İşte foto muhabiri!..   / 23-10-2004
 Babalar ve oğullar   / 22-10-2004
 Bir 23 Nisan'da acılara doğan Bahar bebek...   / 21-10-2004
 Dev adamın savaşı   / 20-10-2004
 Büyü de 'Baba'n sana!..   / 19-10-2004
 İstanbul Cerrahpaşa'da sabaha karşı saat 05.00   / 18-10-2004
 Yaşamdan dakikalar ve ölen biz!..   / 17-10-2004
 Ambulans rezaleti son bulsun   / 16-10-2004
REHA MUHTAR
Yeni TL fiyatları artıracak..
İki yıl önce, Fransa...
MANSUR FORUTAN
Baba sen n'aptın ya?
Bugünlerde gündemimi "aksan" olayı...
MEHMET BARLAS
Prens Charles'la Pera House'da birlikteydik
Dün...
ALİ KIRCA
Bozuk para gibi harcanan hayatlara dair!
Artık her şey...
HINCAL ULUÇ
Kaldırım "Galeri" ile mücadele.. Sıfır!..
"Bir dokun bin...
REFİK DURBAŞ
İmdat, adalet istiyorum!
"MİT, Yargı, Mafya"...
SAVAŞ AY
Gel de sevme bu ülkeyi ve insanını
Amanın yandık bittik...
Bu maçı alıcaz!
Bu maçı alıcaz!
SABAH yazarları Kazım Kanat ve Gürcan Bilgiç, Beşiktaş-F.Bahçe...
El Commandante
El Commandante
Göreve getirildiği günden itibaren eleştiri yağmuruna tutulan Hagi,...
Charles'tan Türkiye'ye AB morali Charles'tan Türkiye'ye AB morali
"Bazılarınız AB üyeliği için yapılacakları zorlu görüyor olabilir.
Fransa'yı ikna ihalesi
Erdoğan, bugün Berlin'de Fransa Cumhurbaşkanı ve Almanya Başbakanı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.