kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Borrell Diyarbakır'da

Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Josep Borrell Fontelles, Diyarbakır'a geldi..

İstanbul'dan uçakla Diyarbakır'a gelen Borrell ve beraberindekileri, havaalanında, Vali Yardımcısı Vahdettin Özkan karşıladı. Borrell ve beraberindekiler, Urfakapı semtindeki tarihi Diyarbakır surlarını gezdikten sonra Vali Efkan Ala'yı ziyaret etti.

Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Josep Borrell Fontelles, ''Türkiye-AB ilişkilerinin kritik bir evresinde bu şehre geliyor olmamız, siyasi açıdan önemlidir'' dedi. Borrell ve beraberindekiler, Vali Efkan Ala'dan sonra Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'i makamında ziyaret etti.
Baydemir, Borrell ile üzerinde İngilizce, Türkçe ve Kürtçe, ''Diyarbakır surları 12 metre yüksekliğinde, AB'ye de 12 gün kaldı. İkisinin toplamı 17 Aralık'' yazılı afişin altında görüştü.

Borrell, ''Diyarbakır surlarının yüksekliği ile 17 Aralık'ı eşitleyen denklemin çok hoşuna gittiğini'' belirterek, şöyle konuştu: ''17 Aralık için ne kadar metre gerekiyorsa, biz o kadar metreyi esas alırız. Surları kendi gözlerimle görme şansım oldu. Biraz daha zaman tanınırsa, AB'nin yardımıyla bu surlar belki de buranın en önemli tarihi eserlerine dönüşeceklerdir. Bir AP Başkanı'nın böylesi önemli bir dönemde, Türkiye-AB ilişkilerinin kritik bir evresinde bu şehre geliyor olması, siyasi açıdan önem taşımaktadır. Avrupa Parlamentosu'nun bugün buradaki varlığı, AB'nin kültürlere, bireylerin kültürel ve dilsel özelliklerine verdiği önemin göstergesidir. Daha fazla barış, daha fazla ekonomik kalkınma ve hem Türkiye hem de AB için kültürel kimliklerin korunmasına gösterdiği önemin bir işaretidir.''

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ise Türkiye'de demokratikleşme sürecinde önemli adımlar atıldığını söyledi. Uygulamada karşılaşılan güçlüklerin, müzakere takviminin başlamasıyla aşılabileceği konusunda inançlı olduğunu ifade eden Baydemir, ''Bizler ve hükümetin yapması gerekenler var. Kritik birkaç noktada hepimizin ortak çaba göstermesi gerekir'' dedi.

Baydemir daha sonra Borrell'e üzerinde ''Josep Borrell Fontelles'' yazılı Diyarbakır surlarının maketi ile kilim ve Diyarbakır'ı tanıtan CD hediye etti.
Baydemir, Borrell'e ''Umarım aramızdaki ilişki bu Diyarbakır surları kadar güçlü ve sağlam olur'' dedi. Borrell de Baydemir'e AB entegrasyonunun tarihini anlatan 4 adet madalyon hediye ederek, ''Ümit ediyorum ki bundan sonrakiler de Türkiye'nin entegrasyonunu anlatır'' dedi ve Kürtçe teşekkür etti.


BASIN SÖZCÜSÜ'NÜN AÇIKLAMASI

Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Josep Borrell'in Basın Sözcüsü Jacques Nancy, Borrell'in Diyarbakır temaslarıyla ilgili dün şu açıklamalarda bulunmuştu: ''Avrupa Parlamentosu'nun Başkanı Borrell, Diyarbakır'a gidiyor, çünkü AB'de Türkiye'nin güneydoğusu ile ilgili anlayış eksiklikleri ve bazı yanlış anlamalar olduğunu düşünüyor. Bu nedenle Borrell, durumu kendi gözleriyle görmek istedi. Bunu yapıyor, çünkü, daha sonra gördüklerini Parlamentoya ve Avrupalılara anlatmak istiyor."

Nancy, zaten oraya giden ilk kişinin Borrell olmayacağını, AB'nin genişlemeden sorumlu eski üyesi Verheugen'in de birkaç ay önce oraya
gittiğini, bazı AP parlamenterlerinin de Diyarbakır'ı ziyaret ettiğini belirtmişti. Bu açıklamalarının dün Borrell'e yapılan protestoyla ilgili olup olmadığı sorusuna ise Nancy, ''Diyarbakır'a neden gittiğini açıklamak istedik. Bu şekilde Diyarbakır'a neden gittiğinin gerçek nedenlerini sunabileceğimizi düşündük. Gördüğümüz kadarıyla bazı yanlış anlamalar var. Bazı yanlış anlamalar oluşmuş'' diye konuşmuştu.
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Tarihi ziyaret
 'Yaptıklarımdan utanıyorum'
 Liderler güçlü olursa Türkiye aleyhindeki görüşler kolay...
 Sultanlar sergisi sinemanın sultanı Şoray'ı ağırladı
 AB'den ayrılık ciddi sorun çıkarır
 Türk ekonomisi her sonucu kaldırır
 Hollanda Merkel'e 'Hayır' cevabı verdi
 Şehirler yenilenecek
 Verem aşısı yetmedi
 Demirel: Biz ne yapmamışız!
 Reiki: Bir dokun bin enerji al
 Sahte Furkan kızdırdı
ERDAL ŞAFAK
Putin'in gezisi
8 Aralık 1991'de, Rusya, Ukrayna ve...
MEHMET BARLAS
Çetin Altan istedi diye 1951'e geri döndüm...
Çetin...
NEBİL ÖZGENTÜRK
Perde hiç kapanmasın!
Aşağıda okuyacağınız yazıyı, dün...
HINCAL ULUÇ
Armağan bu kadar mı güzel olur?..
Bana yollanan kolinin...
UMUR TALU
Hasta okulu
Dünkü Sabah'ta Esra Tüzün'ün...
Irak'ta ikinci işkence vakası
ABD askerlerinin gözaltına aldığı Iraklılar'a darp uyguladığını...
Komşu dava açıyor
Oliver Stone'un filminde Büyük İskender'in eşcinsel yansıtılmasına...
Ankara'nın ağır abisi: 3-1
Ankara'nın ağır abisi: 3-1
G.Birliği'ni Orhan, Hakan ve Necati'nin golleriyle deviren G.Saray,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu