kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
BAŞBAKAN ERDOĞAN LİDERLERE AB ZİRVESİ ÖNCESİ MESAJ YOLLADI:
Tam üyelik dışında seçenek olamaz
46'ncı dakikada kural değişikliği olmaz

Tam üyelik dışında seçenek olamaz

Fransa, İngiltere ve İspanya'nın önde gelen gazetelerine konuşan Başbakan, tam üyelik ve net tarih önerilmesi gerektiğini söyledi.

Geri sayım sürüyor... Belçika'nın başkenti Brüksel'de yapılacak Avrupa Birliği liderler zirvesi (16-17 Aralık) öncesi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 3 büyük Avrupa ülkesinin 3 önemli gazetesine konuştu... Fransız Le Monde, İtalyan La Stampa ve İngiliz Financial Times gazetelerine konuşan Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyelik süreci ve Kıbrıs konularındaki soruları yanıtladı:

LE MONDE: Türkiye, AB ile tam üyelik müzakerelerini başlatmak için Rum kesimini tanımaya yönelik bir talebi kabul etmeyecektir. Kıbrıs'ta barışçıl bir çözüm için elinden geleni yapan taraf olarak bize "Rum tarafını tanıyıp tanımayacağımıza yönelik" soru sorulmasını adil bulmuyoruz. Sadece BM bizden Rum kesimini tanımamızı isteyebilir. Bu konunun AB ile ilgisi yok. Bunu 17 Aralık'tan önce tartışmak istemiyoruz. Kıbrıs konusu 17 Aralık öncesi ortaya atılamaz. AB Güney Kıbrıs'ı üyeliğe kabul ederek hata yaptı. Tam üyelik yerine başka seçenekler sunulmasını kabul etmeyeceğiz. AB Brüksel zirvesinden çıkacak kararda Türkiye'ye net bir tarih ve tam üyelik önerilmesi gerekiyor. Müzakerelere başlama tarihi bu zirvede kararlaştırılmalı. Kararın başka bir zirveye bırakılmasını kabul edilmeyecek. İmtiyazlı ortaklığı kabul etmemiz söz konusu değil. Eğer AB Hıristiyan kulübü değilse Türk halkının Müslüman karakteri üyelik için sorun olmamalı. Türkiye AGİT, NATO, Avrupa Konseyi ve OECD gibi uluslararası örgütlere üye. İslam ve demokrasiyi bağdaştıran Türkiye medeniyetler çatışmasını önlemede de son derece önemli bir rol oynuyor.

FINANCIAL TIMES: AB'nın yeni şartlar koyması kabul edilemez. Maç başladı. Maçın ortasında kuralları değiştiremezsiniz. 16-17 Aralık zirvesinde Türkiye'ye tam üyelik sunulmalı. Müzakerelerin başlatılması için net bir tarih verilmeli. Katılım için başka bir şart getirilmemeli. AB'nin Türkiye kararını Güney Kıbrıs'la ilişkilerin bağdaştıırlması yönündeki tehditleri kabul etmeyeceğiz. BM barış planının Kıbrıslı Türkler tarafından kabul edilmesine karşın Rumlarca kabul edilmemiş olmasına rağmen Türkiye'nin daha fazlasını yapmasını beklemek biraz haksızlık. Kıbrıs sorununa BM'de çözüm bulunacağına inanıyoruz. Bu sorunun 17 Aralık'ta masaya konmasını istemiyoruz. Zirveden çıkacak sonuçtan eminiz. AB'nin yeni şartlar koymak için ne gibi bir bahanesi var. Herhangi yeni şartların konulması mevzu bahis olamaz. Türkiye'nin uluslararası teşkilatlara üye olmasından dolayı AB'ye katılımı da herhangi bir sorun doğurmaz.

LA STAMPA: Avrupa yeni koşullar ileri süremez. Avrupa bu konudaki koşullarını 1999 Helsinki'de belirlemiştir. Biz bu koşulların tümünü yerine getirdik. Şimdi başka koşulların eklenmeye kalkışılması kabul edilemez. Net ve açık bir karar bekliyorum. Bu da Türkiye ile müzakerelerin başlatılmasıdır. AB'ye giriş için gerekli tüm kriterleri yerine getirdiğimizde müzakerelerin başlatılması için bu yıl sonunda nihai karar alınacağı söylenmişti. Şimdi o an gelmiş bulunmaktadır. Bu konuda artık erteleme söz konusu olamaz. Yeni koşullar ileri sürülemez. Müzakerelerin neler olacağını daha sora görürüz. Müzakereler yıllarca sürecek ve çeki düzen verilmesi gerekn 31 bölüm içerecek. Ama müzakerelr ayrı şeydir, oyun esnasında kural değişikliği yapmak ayrı şeydir. Biz mevcut kurallar dahilinde oynamak istiyoruz. Helsinki'de aday ülke statüsünde olduğumuz tanınmıştı. Neye aday? Tam üyeliğe aaday. İmtiyazlı ortaklıktan söz edilmemişti. Tam üyeliğe kabul edilen diğer adaylar konusunda da bu türden şeylerden asla bahsedilmemişti. AB'ye üye olmakla Kıbrıs'ı tanımak 2 ayrı şeydir. Kıbrıs ancak BM aracılığıyla tanınabilir. Türkiye 41 yıldır bekliyor. Tüm koşulları yerine getirdik.
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 NATO gündemi AB olacak
 3 din aynı bahçede
 'AB'nin Türkiye'ye ihtiyacı var'
 'İmtiyazlı ortaklık" rafa kalktı
 'Tarih verileceğine ve müzakere başlayacağına inanıyorum'
 150 avukattan yargısız uyarısı
 CHP'li Topuz: Sahtekârlarla yan yana oturmak eza
 Arınç'tan polisler için torpil itirafı
 Edelman'a 6 hafta gecikmeli randevu
 CHP önergesi salıya
 İnfaz Kanunu Tasarısı'nda Öcalan için çifte önlem
YAVUZ DONAT
Tecrübe konuşuyor
Deniz Baykal, hükümete açık açık...
Usta kapkaççı İstanbul'a gider
Göç çocukları ilk işlerine Diyarbakır'da başlıyor. Biraz palazlanınca...
'Sanki o evleniyor'
Eski eşi Hamit Türk Semra Hanım için, "Sanki o evleniyor" derken,...
YTL ikramiyeli ilk piyango biletleri satışta
YTL ikramiyeli ilk piyango biletleri satışta
Milli Piyango İdaresi, 15 milyon YTL büyük ikramiyeli yılbaşı özel...
Simavi Ailesi'nin hayatı 'roman' oldu
Simavi Ailesi'nin hayatı 'roman' oldu
Yaklaşık 60 yıl medya tarihine damgasını vuran Sedat Simavi ile...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu