kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Wallpaper'dan 2004'ün en iyileri
Wallpaper'dan 2004'ün en iyileri

Dünya çapında en iyi tasarım dergilerinden biri olarak kabul edilen Wallpaper, yeni yılın ilk sayısında 2004'ün farklı alanlardaki en iyi tasarım ve tasarımcılarına yer vermiş. Örneğin 2004'ün en iyi otomobili Maserati'nin Quattroporte adlı modeli, en iyi moda koleksiyonu ise Jil Sander'ın 2004 sonbaharkış koleksiyonu.

Yeni yıla girmeye hazırlandığımız bu son haftalarda, birçok farklı dergi ve kurum tarafından geçtiğimiz yılın çıkışları, yenilikleri ve bunların içinden en iyileri seçiliyor. Öncelikle şunu söylemeliyim ki tasarım ülkemizde halen dar bir açıdan değerlendiriliyor. Oysa dünyada tasarımın, tasarımcının açılımı çok daha geniş ve kapsamlı. En bilinen ve en iyi tasarım dergilerinden biri olan Wallpaper, ocak sayısında 2004 yılı tasarım ödüllerine, birçok farklı alanda tasarımın en iyilerine yer vermiş. En iyi otelden en orijinal tasarıma, en iyi seyahat kitinden en iyi cep telefonuna kadar birçok 'en iyiler' derginin sayfalarında yer almış. Dergiyi karıştırırken en iyi genç tasarımcıların toplu fotoğrafında iki genç Türk tasarımcıyı görünce mutlu oldum. Seyhan Özdemir ve Sefer Çağlar 'Balkabağı' isimli tasarımlarıyla listedeler... Seyhan ve Sefer'in 'Galata'da Autoban212' diye bir tasarım ofisleri var. Diğer birçok tasarımlarını www.autoban212.com adresinden takip etmek mümkün.

2004'ÜN EN İYİSİ MASERATİ
Birçok farklı alanda, farklı açılardan değerlendirilerek seçilmiş birçok 'en iyiler'den bazılarının sizlerin de ilgisini çekeceğini düşündüm. Önceliği İtalyan otomobil markası Maserati'ye vermek istedim. Maserati'nin Quattroporte adlı modeli iç ve dış tasarım, konfor ve güvenlik açısından 2004'ün en iyi arabası seçilmiş. Eğer araba merakınız var ise yılın en iyi arabası için www.maseratiquattroporte.com adresine göz atabilirsiniz. Bir diğer en iyi ise değişik bir seçim ve en iyi kabin (soyunma odası). Yani mağazalarda gidip kıyafetleri denediğimiz bölümler... Yves Saint

Laurent'nin Kaliforniya'daki Rodeo Drive mağazasındaki bu kabin, Tom Ford ve mimar William Sofield'ın eseri.

AMBALAJLAR ÇOK ŞIK
*
En iyi koku ise, Comme Des Garcons'nun '2 MAN'i. Comme Des Garcons'nun doğal, anti-fashion dünyasından çıkan sentetik, maskülen kokusu çok ilginç, basit grafik tasarımlı şişesi ise çok şık. En iyi güzellik ürünü ise Körner Skincare. Hint yağları, Meksika ve Arjantin mineralleri, Avusturalya yağmur ormanlarının bitkileri Paris'te birleşiyor ve ürünler çok sade, zarif ambalajlarla ile sunuluyor.

* Stefan Diez tarafından tasarlanan 'Friday' isimli sandalye ise, en iyi mobilya tasarımı... Sanırım ahşap olan bu tasarımın Türkçe anlamıyla 'Cuma' diye adlandırılmasındaki en büyük sebep 'Cuma' kelimesinin özellikle çalışan insanlarda uyandırdığı rahatlama ve dinlenme duyguları olsa gerek. Ürün, İtalyan firma Promosedia's Caiazza Memorial Challenge'dan çıkmış.

* En iyi otel Tokyo'daki Claska, en iyi spa Milano'da ki Bulgari oteli, en iyi yeni public bina Zaha Hadid tarafından tasarlanan Rosenthal Center. Ve daha birçok örnek...

* En iyi domestik tasarım ise Norbert Wangen'ın Boffi için tasarladığı "K2". Bu ürün, sürgülü üst kısmı açıldığında lavabosu ortaya çıkan bir mutfak tezgahı. Ama bu küpün içinde, fırın, bulaşık makinesi hatta buzdolabı için bile yer var. Ayrıca üst sürgülü kısım kapatıldığında, masa veya bar gibi de kullanılabiliyor. Çok pratik, şık ve özellikle evde yer ekonomisi bakımından çok akıllıca... Dergide yer alan bu ve diğer markalar, işlevselliği, estetiği, amaçları, sonuçları, farklılığı bakımından değerlendirilip tasarım adına en iyiler olarak seçilmiş. Farklı vizyonlarla değerlendirilip, seçilebilecek dünyada daha birçok iyi vardır. Ama bence de iyi tasarım ve tasarımcı, bütün bu ortak gerekleri cevaplayabilendir. İyi haftalar...

* Birçok tasarımcının büyük spor markaları ile ortaklaşa çalışmaları, son zamanlarda çok gündemde. Bu büyük markalar, ürünlerini yenilemek, farklılaştırmak, dikkat çekici kılmak için estetiği ve yenilikleri ön planda tutarak, amacına uygun ürünler için tasarımcılarla işbirliğini tercih ediyor. 2004 yılında ise Adidas'ın 'Adidas1' spor ayakkabısı en iyi spor ayakkabı, daha doğrusu "en zeki ayakkabı" seçildi. Bunun nedeni ise topuğuna yerleştirilmiş bir sensör sayesinde koşumuzu daha sağlıklı yapabiliyor olmamız.

Dilek Hanif’in

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Irak, 5 vakte kadar üç devlete ayrılacak
 Vandi iki CD'lik albümle dönüyor
 Cosmopolitan Bride yenilendi
 Önce ışığını kaybetti şimdi perdelerini kapatıyor
 Sezen'le rakibiz ama aramızda sorun yok
 Karton kutuda ithal şarap
 Zeynep dördüncü kez birinci oldu
 Uzaklarda yaşamak
AYŞE ÖZYILMAZEL
Semra Hanım Sinem'e pek kinli Ata hâlâ aşık, bense çok...
HAKAN & UTKU
İstiklal Akarsu'dan Nostradamus'un kayıtdışı...
Doç. Dr. BENGİ SEMERCİ
Semra Hanım'ın haykıran bakışı
Evdekilerin hayret ve...
AYŞE TÜTER
Lezzet Güneşi
Yaprak dolması

Kıyma, pirinç,...
Türkiye'de her 5 kişiden 4'ü bel ağrısından şikayetçi
Türkiye'de her 5 kişiden 4'ü bel ağrısından şikayetçi
Türkiye'de her beş kişiden dördünün çeşitli sebeplerle beli ağrıyor.
Gece hayatını vurdu!
Gece hayatını vurdu!
Üç aydır Türkiye'yi ekran başına kilitleyen yarışma programı...
DJ'in gafleti!
DJ'in gafleti!
Kraliyet Ailesi'nin davetlisi olarak eşi ve çocuklarıyla Umre...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.