kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İNŞAATA ARA VERİLMEDİ...  İddianameye göre yolsuzluğu yapanlar dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlunun talimatına rağmen çalışmalarını sürdürmüş.
Yolsuzluğa Kıvrıkoğlu'nun sözü de engel olamamış
Her taşın altından aynı isimler çıkıyor
'Durdurun' talimatı var

Rüşvetin kod adı Money

Genelkurmay Askeri Savcılığı'nın Ali Osman Özmen ve 39 sanık hakkında hazırladığı iddianamede kimlere ne kadar rüşvet verildiği ortaya kondu. Döviz cinsinden verilen rüşvetin kod adının 'money' olduğu belirlendi.


Yolsuzluğa Kıvrıkoğlu'nun sözü de engel olamamış

Askeri savcının iddianamesinde dönemin Genelkurmay Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun 'durdurun' talimatına rağmen yolsuzluğun sürdüğü belirtildi.

Genelkurmay Askeri Savcılığı'nın Ali Osman Özmen ve çoğunluğu askeri personel 39 sanık hakkında hazırladığı iddianamede kimlere ne kadar rüşvet verildiği tek tek ortaya konuldu. Döviz cinsinden verilen rüşvetler 'money' olarak not alındı. Özmen'in, bir emekli albayın eşini Yargıtay üyesi seçtirmek için devreye girdiği bilgisinin de yer aldığı iddianamede, dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun "durdurun" talimatına rağmen yolsuzlukların devam ettiği belirtildi. Askeri savcılığın Özel Kuvvetler Komutanlığı inşaatındaki yolsuzluk iddialarını ortaya koyduğu iddianamede, müteahhit Özmen'in askeri ihalelere girdikten sonra önlenemez bir yükseliş göstermeye başladığını anlatırken şu ifadelere yer verildi: "Özmen'in tarzında hep aynı görüntü mevcuttur. Üst yapıda gösterişli lüks malzemeler kullanarak, sahte faturalarla bedeli şişirilmek suretiyle özel, pahalı imalatlar yapılmakta. Tabi bunu onaylatmak için de personele cömert rüşvetler ve hediyeler verilmesi gerekmektedir."

YARGITAY KULİSİ
Hangi askeri personele ne kadar rüşvet verildiğine ilişkin notların detaylarıyla sıralandığı "rüşvet ajandaları"nda, Özmen'in Yargıtay üyeliği için de devreye girdiğini gösteren şu ifadeler yer aldı: "4 Ocak 1995: Yargıtay üyelik seçimi için Hüseyin Cindemir (Bayındırlık Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürü) aranacak. Albay için daire (ev) bakalım. Albay için paket (altın+gümüş), özel 1.000.000x1000 dolar, 500 milyon". Savcı'nın "cömert" olarak nitelendirdiği rüşvetlerin not edildiği ajandalarla ilgili olarak şöyle denildi: "Rüşvet ajandalarında birçok kişi ve kurumla ilgili iddialar vardır. Bu ajandalarda kimisi doğrudan akçeli ilişkiyi ortaya koyduğu gibi kendisi de 'özel', 'hediye', 'money (para)' gibi rumuzlarla belirtilmiştir." Savcılıktaki bilgilere göre dağıtılan rüşvetlerle ilgili bazı notlar şöyle:

* Orkestra şefinin notları: "Genelkurmay Lojistik Başkanlığı'nda proje subayı olarak görev yapan sanık emekli Yüzbaşı İsmail Özkan. Evine telefon bağlattırıldı. 17 Temmuz 1995'te 100 milyon, 31 Temmuz 1995'te 1 milyar, 5 Ekim 1995'te 500 milyon, 17 Eylül 1999'da 50 bin dolar." İddianamede, Özkan'ın "orkestra şefi gibi görev yaptığı" kaydedildi.

* Bölüm amirine money: Ajandanın 30 Mart 1998 tarihli sayfasında, sanık Emekli İnşaat Mühendisi Albay Recep Yılmaz'a özel otomobil tahsis edileceği belirtiliyor ve "Recep Yılmaz'a (money+para) gönderilecek" ifadesi yer alıyor. Yılmaz, MSB Etüd Proje Şubesi'nde Statik Amiri olarak görev yapıyor. Davet listelerini hazırlıyor.

* Toklu Binbaşı'ya araba ve bin dolar: Ajandaların 4 Aralık 1995 tarihli sayfasında, sanık Zafer Toklu'ya 100 milyon lira para çeki gönderileceği, araba tahsis edileceği belirtiliyor. Ajandada, 22 Haziran 1998'de de "1000 dolar ZT, özeller Zafer Toklu" ifadesi yer alıyor. Toklu, İnşaat Emlak Daire Başkanlığı'nda ihale subayı olarak görev yapıyordu.

* Credit Card 300 milyon: Sanık Mühendis Albay Mustafa Özer için 26 Nisan 1996 tarihli sayfaya, "Mustafa Özer (kredi kartı) 250 milyon" notu düşüldü. Yine Albay Özer için ajandada, 17 Haziran 1999'da, "Mustafa Binbaşı, (credit card 300 milyon)" notu bulundu.

Ersan ATAR /ANKARA

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Bor görücüye çıktı
 Oramiral Erdil sanık sandalyesinde
 'Kıbrıs'ta müzakereler başlasın'
 Rum tarafında Annan Planı tartışması
 Eski bakanlar Yüce Divan'da
 Şehit polisler 'vatan toprağına' döndü
 'Alçakların takipçisiyiz'
 CHP'den tepki: Devletin ihmali var
 Şimdi de Madam Bauer Ata'nın rakısından şikâyet ediyordu
 5 kız öğrenci yurtta intihar etmek istedi
 'Ben terörist değilim'
 Bartholomeos beraat etti
 Doktorlara on-line kontrol geliyor
 Uygur'un kayınpederi villasında öldürüldü
 Muğla'da 5.1'lik deprem korkuttu
ERDAL ŞAFAK
Bütçe ve vergi tartışmaları
Kamuoyu nedense...
ÖMER LÜTFİ METE
Derin timsahın gözyaşları
Dünyaca ünlü Türk bilim adamı...
UMUR TALU
Not etmek
Birinci not, beş insanın canına mal olan bir...
Acıların çocuğuyuz
İkinci dönem görevine resmen 20 Ocak'ta başlayacak Bush'un yeni...
Saldırılar Saddam'ın çağrısı üzerine yapıldı
İngiliz Telegraph gazetesi Irak'ta dün 66 kişinin ölümüne yol açan...
Lucescu sattı
Lucescu sattı
Sinan Engin: Lucescu, Cordoba'yı ve Nouma'yı satmıştı. İddialıyım;...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu