kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Unakıtan: SPK kendi işine baksın

Maliye Bakanı Unakıtan, "SPK kendi işine baksın, vergileri hesaplamak bana ait SPK'ya değil. İki de bir çıkıp da vergiler şu olmalı bu olmalı diye herkes ahkam kesmesin" dedi..

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Doğan Cansızlar'ın 'menkul kıymet iratlarında vergi oranın yüzde 5 olması gerektiği' yönündeki önerisine karşılık, ''SPK kendi işine baksın, vergileri hesaplamak bana ait SPK'ya değil. İki de bir çıkıp da vergiler şu olmalı bu olmalı diye herkes ahkam kesmesin'' dedi.

Maliye Bakanı Unakıtan, ilk İş Geliştirme Merkezi'nin Tarsus'ta açılışı nedeniyle bölgeye giden gazetecilerin, yeni vergi düzenlemeleri ve özelleştirmeye ilişkin sorularını yanıtladı.

Yeni vergi düzenlemelerinin göstermelik olduğu yönündeki eleştirilerin hatırlatılması üzerine Unakıtan, ''Bana göre haksız yorumlar yapıyorlar, şimdiye kadar Maliye'de bu denli toptan vergi indirimi ne zaman yapılmış? Ne zaman bir toptan paket indirimi yapabilme güvenini bulabilmiş? Bu ilk defa oluyor'' diye konuştu.

Türkiye'nin, 'bütçesi hassas' bir ülke olduğunu, dolayısıyla vergi konusunda yeni politikalar açıklarken, çok iyi hesap yapılması gerektiğini söyleyen Unakıtan, eğer bunlar doğru hesap edilmezse neticelerinin ağır olabileceğini, bunun için adımlarının yaptıkları
hesaplana göre attıklarını söyledi.

''2006 yılında kurumlar ve gelir vergisi oranlarının ne olacağına'' ilişkin soruya da Unakıtan, ''2006 gelmeden önce otururuz,2005 sonunda rakamlara bakarız kararımızı veririz'' dedi.

'BENİM CEBİMDEN KİMSE EFELİK YAPMASIN'

Maliye Bakanlığı'nın 'harman değişikliği' nedeniyle sigara firmalarıyla yaptığı görüşmelerin hatırlatılması üzerine Unakıtan, ''Asgari hat meselesi, kurmuş olduğumuz sisteme devam edeceğiz ama benim cebinden kimse efelik yapmasın diyorum'' diye konuştu.

''Geriye yönelik vergi isteğinden vazgeçiyor musunuz?'' sorusuna Bakan Unakıtan, ''vazgeçme falan değil. Ben, hesabımı en ince noktaya kadar yaparım ve hesabı sonunda tuttururum, enine boyuna denk getiririm'' yanıtını verdi.

Gelir idaresinin yeniden yapılandırılması kanun taslağının, Devlet Bakanı ve Başbakan yardımcısı Abdüllatif Şener'de olduğu hatırlatılarak, ''Şener'in imzayı atmamasından, eski maliye bakanı olmasının etkisin var mı?'' şeklindeki soru üzerine şöyle konuştu:

''Olabilir, neden olmasın o da tatmin olacak, varsa fikirlerini söyleyecek. Belki vakit bulamadı, belki de söyleyeceği, oturup konuşmamız gereken hususular var. Ama biz tek parti hükümetiyiz. Çok fazla derdimiz yok bir problem olmaz.''

'ÖZELLEŞTİRMEDE YÜZÜM GÜLDÜ'

Araç muayene istasyonlarının satışında ortaya çıkan 613.5 milyon dolarlık rakamın, 17 Aralık'ta getirdiği olumlu etkiye bağlayan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, ihale öncesinde toplam 300 milyon dolar gelebileceğini, ''400 milyon dolar olursa fevkalade olur'' diye düşündüklerini belirti ve ''Bu sefer yüzüm güldü'' değerlendirmesinde bulundu.

Tüpraş ve Tekel, ihalesine ilişkin olarak da Unakıtan, ''Onlardan da iyi netice bekliyoruz. Tekelde de sonucu merak edilen özelleştirilmelerden biri olacak'' diye konuştu.

''Tekel, bu kez satılabilir mi?'' şeklindeki soruya karşılık Unakıtan ''tahmin ediyorum bu kez satılır'' yanıtını verdi. Unakıtan, özelleştirmede 2005 yılı programını açıklamak için 2004 yılı sonuçlarının görüp bekleyeceklerini kaydetti.

Bu yıl gerçekleştirilen özelleştirmelerde, 2 milyar dolarlık rakamın geçildiğinin hatırlatılması üzerine Maliye Bakanı, ''2 milyar doları geçti fakat ben kasama giren paraya bakarım, 1 milyar 360 milyon dolar nakit kasama girmiş oluyor. Daldaki kuşa değil cepteki kuşa bakarım'' dedi.

MİLLİ PİYANGO'NUN ÖZELLEŞTİRMESİNDE KANUNA İHTİYAÇ VAR

2005 yılında gündeme gelecek özelleştirmelerden birinin Milli Piyango olduğunu hatırlatan Unakıtan, burada kanuna ihtiyaç bulunduğunu kaydetti.

Aslında kanun hazır olduğunu, ancak meclis gündeminin yoğunluğunun nedeniyle gündeme gelmediğini anlatan Unakıtan, yeni yılda TBMM'ye ilk getirilecek kanunlardan bir tanesinin de Milli Piyango'ya ilişkin kanun olacağını söyledi.

ENERJİ ÖZELLEŞTİRMELERİ

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın üzerinde en fazla çalıştığı konulardan birinin de, enerji özelleştirmeleri olduğunu anlatan Unakıtan, çalışmaların enerji stratejisine uygun gittiğini söyledi.

''Enerji özelleştirmelerine 2005 yılı Mart aylarına çıkılabilir mi?'' şeklindeki soru üzerine Unakıtan, ''tahmin ediliyor, çıkacağız. Mart demeyelim ilk ayları gibi çıkacağız'' cevabını verdi.

Özellikle büyük özelleştirmelerde gelen yargı kararlarının hatırlatılarak, ''Bundan sonraki özelleştirmelerde bunların dikkate alınıp alınmayacağı'' sorusu üzerine Unakıtan, özelleştirme sonrasında sıkıntı çıkmaması için yargının verdiği kararları dikkate almak zorunda olduklarını kaydetti.

Unakıtan, enerji özelleştirmeleri için Danıştay'dan görüş sorduklarını kaydetti. ''Tüpraş konusunda da görüş, soracak mısınız?''sorusu üzerine Unakıtan, şu yanıtı verdi:

''Hayır, orada verilen kararlar belli. Kararlardan birisi niye açık arttırma yapmadınız, Halbuki özelleştirme kanuna göre biz sonunda açık arttırmayı yapabiliriz de yapmaya biliriz de. Bize verilmiş olan bir hak. Biz orada yapmayacağımızı iki tarafa da bildirdik. Ama ona rağmen, kamu menfaati dediğimiz tabir çok şekilde tefsir edildiği için yargı böyle karar verdi. Buna saygı duyuyoruz.''

'OTURDUĞUMUZ YERDE KİMSE GELMİYOR'

Tataristan Özerk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı'nın 'Tüpraş'a tekrar talip olacakları' yönündeki sözlerinin hatırlatması üzerine, Unakıtan ''ben memnun olurum. Ne kadar çok müşteri gelirse o kadar memnun olurum'' dedi.

İptal edilen Tüpraş ihalesinde 'Tatneft- Zorlu grubunun 30 milyon dolarlık civarında zararı olduğunun açıkladığı ve burada bir tazmin yoluna gidilip gidilmeyeceğinin'' hatırlatılması üzerine Maliye Bakanı Unakıtan, 'Ne yapıyorlar bilmiyorum tabii. Burası hukuk devleti, herkes hukuki haklarını arar. Ama bizim böyle bir tazmin yükümlülüğümüzün olduğunu zannetmiyorum'' dedi.

Telekom için yurtdışında yapılan ''Road Show'lara (tanıtım) ilişkin soruya Unakıtan, büyük özelleştirmelerde potansiyel alıcıların belli olduğunu, mühim olanın bunların ilgisini çekmek olduğunu kaydetti.

Başka ülkelerin de yabancı yatırımcıların ilgisini çekmeye çalıştığını ifade eden Unakıtan ''bizim de onlara karşı boş durmamamız lazım. Onun için road show'a gidiyoruz. Oturduğumuz yerden kimse gelmiyor. Aktif pazarlama bunu gerektiriyor'' dedi.
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Eurodan yeni rekor
 Soros, G.Kore'yi karıştırdı
 Aydın'ın malvarlığına tedbir konuldu
 İstanbulspor'da teklifler alınıyor
 Fakirin yemeği simitte indirim biraz zor olur!
 Milli gelir 2005'te 5 bin 800 $ olacak
 Öğrenciye KDV müjdesi
 Hiçbir babayiğit daha iyi sonuçla dönemezdi
 Yaşlılar AB'nin gelirini 5 bin dolar düşürecek
 6 ABD'li dev fon ilk kez Türk piyasalarına girdi
 Fener locasında ortak oldular
 12 milyon kişiye teşvik piyangosu
 Bilirkişi: İmar'daki eylemler önceden planlı ve organize
 Serdengeçti: Artık kolay kazanma dönemi bitti
 TMSF, 5.7 trilyonluk Turkcell hissesi satacak
 İlk özel Telekom'da kontör 50 bin lira oldu
 İnci Holding'in kurucusu vefat etti
 Cenajans, Avrupa'ya ilan çıkarması yaptı
 Emlak Vergisi, 2005'te % 5.6 oranında artacak
 Sosyal güvenlikte yük artıyor daha fazla vergi kesilecek
 Borsa ve eurobondlar rekor kırdı
 Koç kârını 192 trilyona çıkardı
İLKER SARIER
"O" kafalar!
Başlıktaki sözün telif hakkı tecrübeli...
YAVUZ SEMERCİ
Yüzde 100 başarı AB yolunu tıkardı!
AKP, Brüksel...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Borsadan 6. büyük çıkışa devam
Mali piyasalarda 2001...
ŞELALE KADAK
Bir gelenek bozulmadı!
"Sevgili Şelale...
Sahte bilete suçüstü
Zeytinburnu'nda bir matbaada piyasaya sürülmek üzere hazırlanmış 504...
'Dev' olduğunu bir kez daha kanıtladı
Türkiye Haluk'u 12 dev adamdan biri olarak tanıdı. Sonra kayboldu...
Genelkurmay'a 'toplu mezar' için soru listesi
Genelkurmay'a 'toplu mezar' için soru listesi
Meclis İnsan Hakları Komisyonu 1993'te Kulp'ta kaybolan 11 kişiye ait...
Kurtlar 40 yıl sonra neden dağdan indi?
Kurtlar 40 yıl sonra neden dağdan indi?
Hakkari milletvekilleri bu soruya çarpıcı teorilerle yanıt veriyor:...
IMKB
E: 24,430 D:% -0.08
DOLAR
S: 1,378,000 D:% -1.15
EURO
S: 1,855,000 D:% -0.48
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu