kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Omer Lutfi Mete @ SABAH
 

Yalancı dürüstlüğün temelleri

Erdoğan ve Baykal'ın yolsuzluk üstüne birbirlerini, -yalnız siyasetçinin hazmedebileceği tarzda- suçladıkları günün ertesinde Vatan gazetesi şaşırtıcı derecede muhalif bir haber yayınladı:
- Ulaştırma Bakanlığı yeni bir skandala daha imza attı. Bakanlığın, Türkiye'nin en karlı limanları arasında yer alan İzmir Limanı'ndaki konteyner yükleme boşaltma ve nakliye işleriyle ilgili tüm hizmetleri, ihalesiz biçimde sözleşme yoluyla eski AKP üyesi Rahmi Genç'in ortağı bulunduğu Reha Denizcilik ve RADEM Lojistik adlı şirketlere devrettiği ortaya çıktı. Yıllık 70 milyon dolarlık işi ihalesiz olarak alan bu şirketlerden RADEM, TCDD ile sözleşme imzaladığı tarih olan 14 Temmuz 2004'te kuruldu. Reha Denizcilik'in ise sözleşme tarihi olan 15 Temmuz 2004'ten 2 gün önce 13 Temmuz 2004'te kurulduğu ortaya çıktı....
Ayrıntıya gerek yok. Haber doğruysa bu giriş cümleleri kafi. Elbette tüm yolsuzluk haberleri gibi bunun da yalan olmasını dilerim. Yalan olması, -memleket için iyi olduğuna göre- Vatan için de iyidir. Lakin toplumdaki yaygın ruh hali tam tersi! Yeni bir kirlenmişliği öğrenince neredeyse 'Oh ne iyi, o da yolsuzluğa bulaşmış' diye seviniyoruz.
Aslında bu ruh hali, maalesef boğazına kadar hırsızlığa gömülü bir halkın kendini iyi hissetmek için geliştirdiği bağışıklık.. En basitinden en karmaşığına doğru türlü yöntemlerle bu ülkenin çoğu yoksulu da çalıyor.. Karunlaşmış çoğu zengini de.. Kimi bir torba çimento çalıyor, kimi çimento fabrikası..
Hırsızlığın siyah ve beyaz soyadları var: İthal ettiği mamul ve yarı mamule yüz kuruş öderken elli kuruşluk ihracat yaparak, kamu aleyhine hem dışalımdanhem dış satımdan kazananların vurgunu kahramanlık olur, başkasının harcadığı paranın fişiyle vergi iadesi alan memurunki ise evrakta sahtecilik..
Sayılı istisnalar dışında herkesin hak edilmemiş kazanımlara kolayca el açtığı bir ülkede yolsuzluk haberleri ve yolsuzlukla mücadele gösterileri, aslında hırsızlığın gelişmesinde önemli etkenlerden biri. Bu gevezelikler yolsuzluğu yadırganır olmaktan çıkarıp çok daha kolaylaştırdı.
Bugün geldiğimiz nokta ise, yolsuzluk yapanı değil yapmayanı yadırgamak.. Artık bir siyasetçi, bürokrat veya işadamı yolsuzluğa bulaşmamışsa 'beceriksiz, saf, sünepe' gibi yaftalarla anılır.
Bir partiliye 'seninkiler de hırsız' dediğin zaman 'hayır asla olamaz' diye savunma yapmak da kalmadı. Partili, 'canım seninki de hırsızdı' deyip geçer. Peki ya bunu diyen adamın bizzat hırsızlık yapandan farkı ne? Ayrıca hırsızlık yapmadığı ne malum? Başarılı olup da hırsızlığı dillere düşmüş siyasetçi için kirli toplumun geliştirdiği şeytani bir af yasası da var:
- Efendim çalıyor ama Allah var, yapıyor.
Bir büyük şehrin böyle şeytani bir gerekçeyle ikinci veya üçüncü defa aynı kişiyi seçebildiği yerde zaten hırsızlık fiilen meşru olmuş değil midir? Hele, en üst düzey yargı adamları ile koca koca askerlerin pisliğe bulaştığına ilişkin birçoğumuzun hep bildiğimiz -ama kanıtlamaktan aciz olduğumuz- iddialar mahkemeye intikal edince hırsızlar kavmi çok rahatlamıştır:
- Oh be çalmayan yokmuş!
Bir toplum bu aşamaya gelmişse mesele yasa ve masa ile birkaç adımda çözülecek boyutu çoktan aşmıştır. Hırsızlığı tasfiye iradesi yoksa yolsuzluk katlanarak sürecektir.
Bu tasfiyenin sihirli anahtarı dokunulmazlığı kaldırmak değil! Yargının bizdeki kadar yıprandığı toplumda dokunulmazlığın kaldırılması, gerekli ama yeterli değildir. Kaldı ki, böyle bir toplumda dokunulmazlığı kaldırmak bizatihi yolsuzluk örtme yöntemi haline dahi getirilebilir. Ancak yine de gereklidir; çünkü Meclis çoğunluğunun yeterli kanıt olmadan yolsuzluk iddiası ile hasmını Yüce Divan'a göndererek 'yasama erki'ni 'yargıdan önceki siyasi infaz' kurumu haline dönüştürmesi, hem utanç verici bir demokratik terbiyesizlik; hem de fiilen 'hırsız aklama' mekanizmasıdır.
Asıl 'hırsızlığı tasfiye iradesi', en önce siyasetçiyi mali açıdan sırtlanan kişi, kuruluş ve kümelerin harcadıkları paraları 'kayıt dışı ekonomi'nin parçası olmaktan çıkarmaya çalışmak, açıklanamayan servetleri düğün takılarına bağlama kepazeliğini fiilen bitirmektir! Partisini diktatörce yöneten bir liderin demokratlık gösteri ve söylemlerinin gerçek değeri nasıl sıfır ise; yolsuzlukla mücadele etmekten dem vurup 'hırsızlığı tasfiye iradesi'nin alfabesi olan 'siyasetin maliyetini şeffaflaştırma' savaşı vermeyenlerin dürüstlük sınavından aldığı not da sıfırdır.
Böyle bir savaşı kazanmak dünyanın en zor işidir ama onu göze almayanın siyasete girmesi, 'yolsuzluk lağımında yıldız olma' hevesi dışında hangi ülkü ile açıklanabilir ki?

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 'Avrupa İslamlaşacak mı'   / 10-01-2005
 Norveç'te Şükür'lük tartışma   / 07-01-2005
 'Kirlenmek güzeldir'   / 06-01-2005
 Hakiki devrim kültürde   / 04-01-2005
 KKTC işinde haklı var mı?   / 03-01-2005
 AB ve PKK benzetmeleri   / 31-12-2004
 Yangının boyutlarını görmek..   / 30-12-2004
 Ey şanlı TC, devletsen yalanla!   / 28-12-2004
 Müslüman Noel'inde künefe   / 27-12-2004
 Serdengeçti, sırdan geçti   / 24-12-2004
ERDAL ŞAFAK
Kontra-Kongra
1980'lerde El Salvador'da...
ÖMER LÜTFİ METE
Yalancı dürüstlüğün temelleri
Erdoğan ve Baykal'ın...
UMUR TALU
Gerçek şu ki!
Birilerinden, bu arada bazı sorularla sizi...
Büyük cihad başlıyor
Yeni Filistin lideri Abbas 'küçük cihad' dediği silahlı çatışmanın...
Bush, Ortadoğu sorununu okuyor!
ABD Başkanı George W. Bush için "entelektüel olmadığı"...
36 şutta 1 gol: 5-6
36 şutta 1 gol: 5-6
G.Saray Efes Cup'ta Sp. Moskova'ya penaltılarla yenildi. Cimbom,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu