kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Putin'in tavrı Denktaş'ı ürküttü
AB'nin çözüm arayışı hayal

Putin'in tavrı Denktaş'ı ürküttü

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ''BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın planını destekledikleri'' yönündeki açıklamasına ilişkin, ''Putin'in şimdi Annan Planı'nı destekleme yönüne gitmesi, bizi biraz ürkütmüştür. Çünkü Annan Planı, ortadan kalkmış bir plandır'' dedi.

Türkiye'deki temaslarını tamamlayan KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş, ülkesine hareketinden önce Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde , Rusya Devlet Başkanı Putin'in BM Genel Sekreteri Annan ile yaptığı telefon görüşmesindeki ''KKTC'ye uygulanan ambargolar adil değildir'' ve ''Annan Planı'nı destekliyoruz'' şeklindeki sözlerini değerlendirdi.

Türkiye ile Rusya'nın yakınlaşması ve ilişkilerin daha da güzel olmasının büyük bir kazanç olduğunu vurgulayan Denktaş, ''Tek kutuplu dünyada işlerin nereye vardığını hepimiz görüyoruz'' diye konuştu. Putin'in ''İki taraf anlaşarak bir neticeye varsınlar. Kıbrıs birleşsin, ayrı olmasın'' şeklinde geçmişte sözleri bulunduğunu kaydeden Denktaş, şunları söyledi:

''Bu doğrudur. Şimdi Annan Planı'nı destekleme yönüne gitmesi, bizi biraz ürkütmüştür. Çünkü Annan Planı, ortadan kalkmış bir plandır. Bunun içeriği ile ilgili aslında iki tarafın da rezervleri vardır. Kabul etmedikleri şeyler vardır. Türkler açısından bu bir yıkım planıdır. Halkımızın yarısını göçmen yapacak bir plandır. Bütün kazançlarımızı sulandıran ve Türkiye'yi Ada'dan söküp atan, Avrupa Birliği'ni (AB) stratejik açıdan Kıbrıs'a getiren, İngiliz üsleri ile Amerikalıları Kıbrıs'ta bırakan, dolayısıyla Rusya'nın pek hoşuna gitmeyecek bir netice getiren plandır.

Onun için ümit ederim ki, 'Annan Planı' demek suretiyle 'Annan Planı içeriğine bakarak nelerde anlaşabilirler' demiş olsun diyorum. Çünkü Annan Planı'nı tekrar masaya getirmek, Rumlar'ın lehine daha da yontmak demektir. Ben böyle değerlendiriyorum.''

'KİMİN ÜZERİNDEN...'

KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş, Putin'in ''KKTC'ye uygulanan ambargolar adil değildir'' şeklindeki sözlerine ilişkin de şunları kaydetti:

''Ambargoların kalkması, izolasyonun kalkması, bütün bunlar doğaldır. Bunlar üzerine ısrar etmek gayet güzel şeylerdir. Ancak 'kimin üzerinden ambargoların kalkmasını istiyor' meselesi önemlidir. Rum'un gördüğü gibi 'Türk cemaatçiğinin' üzerindeki ambargolar kalksın meselesi mi? Yoksa devletini kurmuş olan bağımsız Türk halkının üzerinden ambargolar kalksın meselesi mi?' Bunlara çok dikkat etmek lazımdır.

Diğer yandan Rusya, vetosunu çekeceğini söylemiştir. Genel Sekreter'in raporunun açıklanmasından... Bu raporun içerisinde bizim aleyhimize olan çok şey var. Lehimize olan da var, ama ümit ederim ki Türkiye bu rapor açıklandığında rezervlerini çok güçlü bir şekilde koyacaktır. Bunlardan bir tanesi, sanki Annan Planı ile ilgili referandum. Kıbrıs Türkleri'ne tek bir soru sormuş; 'bağımsızlık ister misiniz, egemenlik ister misiniz' ve onlar da 'istemediğini söylemiş'gibi bir tefsir yapılmaktadır. Bu tefsiri raporuna koymuşlardır Genel Sekreter'in. Buna bizim büyük itirazımız var. Bu büyük haksızlıktır ve çok büyük ayıptır bence. Onun için bizim egemenliğimiz ve bağımsızlığımız ile ilgili konularda biz ne kadar hassas isek, Türkiye de o kadar hassastır diye düşünüyorum. Ve ümit ederim ki bu konulara rezerv koyarlar.''

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Mustafa Sarıgül, Samsun'da
 Azınlıklar müesseselerinin işleri valilikten takip edilecek
 Baykal: 'Dokunulmazlığım kaldırılsın'
 'Sıra size de gelecek'
 CHP YDK yarın toplanacak
 CHP'ye yeni bir yönetim tarzı gerek
 Güneş: Henüz adaylığa karar vermedim
 MİT yöneticileri için soruşturma izni istendi
 Zana'ya 9 bin Euro tazminat
 5 bakandan çocuklar için ortak çalışma
 Baykal için kavga ettiler
 Yılmaz 16 Şubat, Aydın 24 Şubat'ta Yüce Divan'da
 Erdoğan bir aylık maaşını bağışladı
MUHARREM SARIKAYA
Putin fazlasını verdi...
Rusya Federasyonu Devlet...
YAVUZ DONAT
CHP kötü öksürüyor
Yalova-Pendik hızlı feribotu, Marmara...
Enkazdan sağ çıktı
Üç yaşındaki M. trafik kazasında hurda haline gelen araçtan mucize...
Hafta sonu kar yağışıyla geliyor
Bugün ve yarın kış güneşinin tadını çıkarmaya bakın Marmara'da...
Putin Kıbrıs'ta arabulucu
Putin Kıbrıs'ta arabulucu
Başbakan Erdoğan'la görüşen Rusya Devlet Başkanı Putin, KKTC'ye...
Şüpheli komşunun esrarengiz intiharı
Şüpheli komşunun esrarengiz intiharı
Sarıyer'de yedi kişinin katledilmesinde yeni gelişme... Katliamın...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu