kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ahmet Cakar @ SABAH
 

Ve Tanrı Mutlu Çelik'i yarattı...

Telegol'de yaklaşık 1.5 saat Mutlu Çelik'i izledim. Mersin'deki hakem seminerinde olaylı bir şekilde hakemliği bırakmış, seminerin ortasında ayağa kalkıp Futbol Federasyonu Başkanı, MHK ve yabancı konukların önünde "Bırakın bu masalları. Ben hakemliği bıraktım" deyip aktif yaşantısına son noktayı koymuştu.
Aynı gece, aynı Mutlu Çelik Star Spor Müdürü Serhat Ulueren'in karşısındaydı ve bağırıyordu: "Bu Futbol Federasyonu Başkanı seçimle değil, atamayla geldi." Devam ediyordu: "Bülent Yavuz'u yıkmak için Sabri Çelik ile iki sene beraber hareket ettik. Sabri, kalıbının adamı değildir. Alacağı maaş uğruna beni sattı."
Türk hakem camiasını hiç tanımayan, Mutlu Çelik'i hiç bilmeyen kişi "Vallahi bu hakemin hakkını yemişler. Böylesine delikanlı olmaz. Yazık bu çocuğa" deyiverir. Ama maalesef öyle bir ülkede yaşıyoruz ki, kimin eli kimin cebinde belli değil. Çocuklarımıza, torunlarımıza öylesine kötü bir gelecek hazırlıyoruz ki, bizlere çok küfür edecekler. Mutlu Çelik konuşmasında açık açık belirtiyor. "Birkaç defa taraflı maç yönettim." Peki Mutlu; hakem taraflı maç yönetebilir mi? Hakem kişisel kaprisleri uğruna, kendisine yapılan teklifleri cezalandırmak pahasına bir takımın hakkını yiyebilir mi?
Mutlu Çelik, Türkiye'nin en tartışmalı hakemlerinden biridir. Sakın yanlış anlaşılmasın. Kötüdür, kötü yola düşmüştür demiyorum. Ama hakemlik yaptığı sürece Türk spor kamuoyunun kendisine en az güven duyduğu kişi odur. Bunun ne Haluk Ulusoy ile yakın ilişkisinin alakası var, ne de başka bir şeyle... Tamamı ile Çelik'in futbol kamuoyundaki tavır ve davranışları.
Fakat bir konuda çok haklı. Mutlu açık açık şunu diyor: "Eğer ben yetersizsem, ki MHK öyle diyor, bu yetersizliğin ne olduğunu açıklasınlar."

Mutlu da yerden göğe haklı

MHK politik bir üslupla yetersiz bulduğu Mutlu Çelik'e aslında "Güvenmiyoruz" demek istiyor. Tıpkı Bülent Uzun ve Çetin Sarıgül gibi.
Mutlu Çelik haklı olarak sorularını sürdürüyor: "Madem bana güvenmiyorsunuz, benim güvensizliğimi sağlayacak yıllarda Atama Komisyonu Başkanı bugünkü MHK Başkanı Sabri Çelik idi. Beni geçen MHK döneminde maçlara gönderirken güveniyorlardı da, yeni federasyonla birlikte ne değişti de kellemi istediniz?" Mutlu, burada yerden göğe kadar haklı.
Kabahat kimde? Tabii ki MHK'de. "Yetersiz" ne demek? Türkiye ne kaybettiyse bundan kaybetti. Yani eyyamcı açıklamalardan. Açık açık söylersin: "Bak kardeşim Mutlu! Sen şaibelisin. Seninle ilgili dedikodular var. Ve biz seni Türk hakemliğinden uzaklaştırmak istiyoruz."
Ama yine bir sorun ortaya çıkıyor. Mutlu da haklı olarak diyecek ki, "Ben niye şaibeliyim? Nerede belgesi?" MHK de diyecek ki, "Kardeşim bu işlerin belgesi mi olur?" Ve işte Mutlu o anda altın vuruşunu yapacak: "Ey Sabri Çelik! Ben şaibeliysem, sen de şaibelisin. Çünkü şaibe yarattığımı iddia ettiğiniz maçlara beni siz atadınız. Demek ki, şaibe varsa başta sen ve geçen MHK bu işe ortaksınız."
Nereden bakarsanız bakın, vıcık vıcık pislik var. Mutlu, kozları eline geçirdi, Sabri'yi sıkıştırıyor. Sabri konuşamıyor. Bir Allah'ın kulu da çıkıp Mutlu'ya cevap veremiyor. Ve Türkiye, yani futbolu çok iyi bilmeyen o büyük çoğunluk "Tanrı Mutlu Çelik'i yarattı" diyor. "Bu adam, hakkı yenmiş bir namus abidesi" diyor.

Amatör ligde maç vermem
Gelelim işin aslına... Yıllardır söylüyorduk: "Mutlu Çelik, belki iyi hakem. Ama şayet ben bir gün Türk hakemliğinin patronu olsa idim, Mutlu Çelik'e amatör kümede bile hakemlik yaptırmazdım. Mutlu'yu tanırım. İnsan olarak da severim. Hakemliğini de beğenirim. Ama tekrarlıyorum. Benim olduğum yerde Mutlu Çelik'e hakemlik yaptırmam."
Zamanında Mutlu Çelik ile her gün görüşen Sabri Çelik, ondan medet uman Sabri Çelik, şimdi Mutlu Çelik'in yaylım ateşine hedef oluyor. Buradan da ne çıkıyor? Demek ki hakemlerle fazla sıkı fıkı olmaya gelmez, hakemlerle kulis yapılmaz. Hep söyledim: MHK ve hakem ilişkileri tıpkı Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki gibi sert bir hiyerarşi içinde olmalıdır.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Konuşun beyler!   / 05-01-2005
 Asıl kavga Fulya Projesi!   / 29-12-2004
 Oscar gecesi   / 19-12-2004
 Tek başına Mondragon!   / 18-12-2004
 Yine eyyam hem de buram buram!..   / 15-12-2004
 Hakem kararları   / 13-12-2004
 Bayrak Fener'de!   / 09-12-2004
 Derbiyi hangi hakem yönetir?   / 08-12-2004
 Tümer resitali   / 06-12-2004
 Sırat köprüsünde maç   / 05-12-2004
REHA MUHTAR
Alay etme fena yaparım
İspanyol Mister yine Beşiktaş'ı...
KAZIM KANAT
Carew ve Cihan
İki konuda Del Bosque hiç arayışta...
HASAN SAYDAM
Sevmediğim bir konu
Atyarışı konusunda bırakın...
AHMET ÇAKAR
Ve Tanrı Mutlu Çelik'i yarattı...
Telegol'de yaklaşık...
Putin Kıbrıs'ta arabulucu
Putin Kıbrıs'ta arabulucu
Başbakan Erdoğan'la görüşen Rusya Devlet Başkanı Putin, KKTC'ye...
Şüpheli komşunun esrarengiz intiharı
Şüpheli komşunun esrarengiz intiharı
Sarıyer'de yedi kişinin katledilmesinde yeni gelişme... Katliamın...
Kendine 'ordu' kiraladı
Kendine 'ordu' kiraladı
Üç yıl önce eşiyle İngiltere'ye taşınan ama hayranlarının...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu