kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İncirlik formülü şoförleri kurtarır
MGK ve askerlerle ufuk turu
'Abizaid farklı bir güvence vermedi'
Irak'ta sınırlar peşmergeye emanet

Irak'ta kilit ülke siz olacaksınız

Ortadoğu'daki ABD Merkez Komutanı Abizaid Ankara ziyaretini SABAH'a özetledi: Diyalog için buradayım.

Ankara temaslarını SABAH'a değerlendiren Amerikalı General, Türkiye'nin Irak ve öteki Ortadoğu ülkeleri için kilit öneme sahip olduğunu söyledi. "İncirlik'in lojistik amaçla kullanılması şoförlerinizin hayatını kurtarır" diyen Abizaid Kerkük için sabır istedi.

İncirlik formülü şoförleri kurtarır

Afganistan'dan Ortadoğu'ya kadar uzanan ABD Merkez Kuvvet Komutanlığı'nın başındaki Orgeneral John Abizaid, Ankara temaslarıyla ilgili SABAH'ın sorularını yanıtladı.

John Abizaid, sabah kahvesini yudumlamaya başladıktan sonra Suriye ve Irak'ta başlayıp Afganistan'la biten röportajın üç yerinde aynı lafı yineledi: "İletişim kanallarını açık tutalım." Afganistan'dan Ortadoğu'ya kadar uzanan geniş bir coğrafyadaki ABD Merkez Kuvvet Komutanlığı'nın (CENTCOM) başında bulunan Orgeneral John Abizaid, Irak seçimleri öncesinde yaptığı kritik Ankara gezisini "Herhangi bir taleple gelmedim. Türkiye ile diyalog için buradayım" diye özetliyor. Bu, ilk bakışta içi boş gelen cümle, aslında hem Ankara, hem de Washington açısından gezinin asıl hedefi. Abizaid'i buraya getiren güç, 1 Mart tezkeresiyle örselenen, Ankara'nın CENTCOM'la resmi bir bağı olmaması nedeniyle iyice zayıflayan Türk-Amerikan askeri diyaloğunu yeniden tesis etmek isteği. Lübnan asıllı (ve iyi Arapça konuşan) komutan açıkça itiraf ediyor: "Bildiğiniz gibi bir süredir Türkiye ve CENTCOM arasındaki irtibat hatları olması gerektiği kadar açık değildi. Türkiye coğrafi olarak benim bölgemin dışında. Ama Türkiye çok önemli ve ne söylediği Irak için hayati."

SÜNNİLER İÇİN ÖNLEM
Resmi temasların en önemli başlığı, Irak seçimleri ve buna bağlı olarak oradaki direniş ve şiddetin yayılmasıydı. Abizaid'e göre, "Sünni Arap bölgelerinde seçimi engellemek amacıyla halka yönelik bir sindirme kampanyası var. Baasçılar ve Zarkavi'nin adamlarından geliyor. Sünni Arapların çoğu seçimlere katılmak ve Irak'ın geleceğinde söz sahibi olmak istiyor. Türkiye ve Arap ülkelerinin de bu yönde telkinlerini memnuniyetle karşılıyoruz. (Dışişleri Bakanı Gül bu hafta çok güzel konuştu." Peki ya Sünniler seçimlere istendiği ölçüde katılmazsa? ABD'li komutan, "muhtemel" diye tanımladığı bu senaryo karşısında daha çok Sünni Arap'ın Meclis'e girmesinin sağlanacağını söylüyor. "Sünni bölgelerde daha az seçmen sandığa gidebilir. Irak'taki 18 eyaletten 14'ünde seçim atmosferi iyi. 4 eyalette ise şiddet var. Sünniler Irak'ın geleceği için şart. Irak ancak bir arada kalırsa ilerleyebilir. Bunu herkes biliyor." İncirlik konusunda yeni bir talep getirmediğini belirten Abizaid, daha önce ABD tarafından dile getirilen İncirlik'te Lojistik Merkezi kurulması konusuyla ilgili "Hükümetten Habur'daki yığılmayı önlemek amacıyla bu konuyu değerlendirmesini istedik" dedi. Halen Almanya'da bulunan 48 F16'nın İncirlik'te konuşlandırılması veya üssün "operasyonel amaçlı" kullanımı gibi geçmişte ABD'nin dile getirdiği talepler, artık Washington'un gündeminde değil. Buna karşın ABD tarafı birkaç aydır Irak'a "saldırı amaçlı olmayan" malzeme akışını İncirlik'te kurulacak yeni bir kargo nakil merkezinden yürütmek istiyor. Halen Irak'ta bulunan 160 bin ABD askerinin yiyecek, içecek ve benzeri ihtiyaçlarından büyük bir bölümü, Türkiye üzerinden kamyonlarla karşılanıyor. Abizaid'e göre yeni bir lojistik merkezi sayesinde kamyon taşımacılığının hava yoluna kaydırılması, Türk şoförlerine yönelik saldırıları da azaltabilir.

KERKÜK ZOR BİR SİYASİ SORUN
Türk-Amerikan ilişkisinin en kırılgan noktalarından biri olan Kerkük gündeme gelince, Abizaid Ankara'nın duymak istediği bir üslupla konuşuyor: "Kerkük kuşkusuz zor bir siyasi sorun. Kimse bunu zorla çözmeye kimse kalkışmamalı. Saddam rejimi politikalarının Kürt-Arap ve Türkmenler'i içeren karmaşık sorunlar yarattığı biliniyor. Ama çözümü pazarlıktır. Kerkük tıpkı Bağdat, Basra, Musul gibi bir Irak şehridir ve Irak geçici hükümeti bunu sabırla halledebilir." Abizaid Kuzey Irak konusunda şöyle devam ediyor: "Türk kamuoyu Irak'ta hiçbir zaman bağımsız bir Kürt devletine izin vermediğimizi bilmeli. Irak'ın tek parça ve bütün olarak yeniden kurulmasını istiyoruz. Seçimler ne Sünni, ne Şii, ne Kürt ne de bir başka grubun seçimi olacak. Iraklıların seçimi olacak. Onlar da daha iyi bir gelecek hak ediyor ve Iraklılara başarılı olma fırsatı verene kadar orada kalacağız."

TÜRKİYE KİLİT ÖNEMDE
Son sözleri ise ilk başladığı noktaya dönüş: "Iraklılar kuzeye bakıp Türkiye'yi örnek alıyorlar. Irak'ın geleceği için Türkiye'nin ortaya koyduğu örnek kilit öneme sahip. ABD terörizme karşı küresel bir savaş yürütüyor ve Türkiye ile birlikte hareket etmek zorunda olduğumuz ortada. Zaman zaman takdiksel düzeyde farklılık yaşansa da stratejik düzeyde aynı çizgideyiz."

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Türk baba ve iki oğlu şüpheli yangında öldü
 Okullarda 45 kelime yasak
 Viyadük Alarmı
 Okullarda yarı yıl tatili yarın başlıyor
 Modernizasyon projesi durmadı
 Rusya'dan bir Kıbrıs jesti daha
 Bir yargısız infaz iddiası daha
 Çanakkale'de sular çekildi
 Bir yatakta 10 çocuk tedavi edilir mi?
 Cinayeti psikiyatrist çözdü
 Yeni metro hatları için geri sayım...
 THY için zor dava
 Sis TEM'de kabus oldu
 'Tacizci' genci babası getirdi
ERDAL ŞAFAK
İzmir'in hüzünlü kavakları
Türkiye'nin aydınlık...
ALİ KIRCA
USA-nami!
Terk edilmiş bir hayalet kent görünümündeki...
ÖMER LÜTFİ METE
Vizyon mu, angarya mı?
Ankara'da dün görünürde birbirini...
UMUR TALU
Madem öyle, işte böyle
Bence haklı. ABD Merkez Kuvvetler...
En büyük dayanağım din
ABD Başkanı Bush, inançları hakkında ilk kez bu kadar açık konuştu:...
ABD'de 'TEMA' yok mu!
ABD'nin Kaliforniya eyaletinde şiddetli yağışların tetiklediği toprak...
Über Allex: 4-1
Über Allex: 4-1
Fenerbahçe özel maçta Werder'i dağıttı. 2 gol atıp 1 de asist yapan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu