kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Talabani'den ılımlı açıklamalar
Talabani'den ılımlı açıklamalar
Talabani: ''Meclisin dörtte birini alırız''

Talabani'den ılımlı açıklamalar

Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği (IKYB) lideri Celal Talabani, 'Kerkük'ün Kürtler ve Türkmenler arasında bir kardeşlik kenti olacağını' söyledi..

Talabani, Süleymaniye'deki karargahında yaptığı açıklamada, 'Kerkük'ün Irak Kürdistanı'nın bir kenti olduğunu, pek çok belgelerle Osmanlı belgelerinin de bunu söylediğini' kaydetti.

'Kerkük'ün halkların ve kardeşliğin şehri olduğunu savunduklarını' belirten Talabani, 'bunun için çalıştıklarını ve herkesin hakkını beklediğinden fazla almasını istediklerini' söyledi ve şunları kaydetti: ''Kerkük'ün Kürtler ve Türkmenler arasındaki bir kardeşlik kenti olacağına inanıyorum. İnanıyorum ki bunu gelecek de gösterecektir.

Bizim Kerkük için aldığımız model Brüksel modelidir. Demokratik ve barış ortamı bu istediğimiz modele yardımcı olacak. Biz Kürtler inanıyoruz ki; Bu coğrafyada, özellikle Kerkük'te hepimiz kardeşiz. Kerkük'te, Kürt çoğunluğun öbür azınlıklara baskı kurmasını biz de istemiyoruz. Çünkü Kerkük'te yaşayan Kürtler, Türkmenler ve Araplar barış içinde yaşadılar ve hep öyle kalacaklar.''

Talabani, ''geçici konseyde Türkmen haklarını savunduklarını ve Türkmenlerin kültürel haklarını da desteklediklerini'' belirterek, ''Türkmenlerin Irak Ulusal Meclisi'ne katılmasına ve Irak genelinde Türkmen temsilinin en üst düzeyde olmasını da desteklediklerini'' söyledi.

Herkesin kendilerine inanmasını isteyen Talabani, 'Biz herkes için çalışacağız. Ayrım yapmadan' dedi. 'Seçimlere katılımın iyi olduğunu ve bazı yerlerde yüzde 90'ı geçtiğini, halkın özveriyle seçim sandıklarına gittiğine' de değinen Talabani, ''ortaya çıkan sonucun görülmeye değer olduğunu ve katılımın beklediklerinden daha fazla olduğunu'' anlattı.

''Seçilecek milletvekillerinin en önemli görevlerinin geleceğin Irak hükümetini kurmak ve anayasayı hazırlamak olduğunu'' kaydeden Talabani, ''bütün Irak'ta yaşayan halklar için anayasanın çok önemli olduğunu'' belirtti. Talabani, ''Irak'ta yaşayan halkların aynı haklara sahip olduğunu'' ifade ederek, ''seçime katılmayan grup ve partilerin anayasayı hazırlayacak komisyonlara katılmalarını istediklerini'' kaydetti.

''Anayasadan sonra devlet kurumlarının yeniden yapılandırılması için çalışmalara başlanılacağını'' söyleyen Talabani, ''seçim öncesi bazı gruplarla görüşmeler yaptıklarını, ancak bir anlaşmaya varamadıklarını, seçimden sonra, tablonun netleşmesiyle geleceğin hükümeti için görüşmeler yapacaklarını'' anlattı.

TALABANİ: 'OLAYLARIN BİTECEĞİNE İNANIYORUM'

Talabani şöyle devam etti: ''Herkesle görüşeceğiz. Biz Kürtler olarak Şiiler ve Sünniler arasında ortak payda oluşturmak istiyoruz. Hükümet kurmak için sonuç netleştikten sonra çalışmalara başlanacak ve bu görüşmeler herkesle olacak. Olumlu havada geçecek. Allavi hükümeti başarılı bir hükümet. Beklentimiz gelecek hükümetin çok güçlü bir koalisyon hükümeti olması.

Bu hükümetin en önemli görevlerinden biri Irak'taki terörizmi bitirmek. Sünni bölgelerindeki terör olaylarından halk nefret ediyor. Bütün Irak terörü lanetliyor. Beklentimiz seçimden sonra, hükümet kurulduktan sonra bu olayların azalması yönünde. Yakında bu olayların biteceğine inanıyorum. Bunları bitireceğiz.''

TÜRKİYE İLE İLİŞKİLER

Talabani, ''seçimlerin çok olumlu sonuçları olacağını, Irak halkları arasındaki dayanışma ve işbirliğini güçlendireceğini''
söyledi. ''Türkiye Cumhuriyeti ile iyi ilişkileri devamlı olarak istediklerini ve desteklediklerini'' anlatan Talabani, şunları kaydetti:

'Bütün detayıyla siyasi, ekonomik ve her türlü ilişkinin gelişmesini istiyoruz. Türkiye ile ilişkilerin bütün Irak için iyi olmasını istiyoruz. Bu ilişkilerin iyi olacağına inanıyorum. Çünkü iki demokratik ülkenin ilişkileri olacak. Ortak paydalarımız, hedeflerimiz var. Biz Kürtlerin ne istediğini artık herkes anlamış bulunuyor. Saddam'a karşı çıktığımızda Kürtlerin ayrılmak istendiği söylendi. Fakat öyle değil. Biz Irak'tan ayrılmak için bir şey yapmadık. Tam tersi Irak içinde kalmak istedik. Saddam gittikten sonra herkes sandı ki Kürtler bağımsızlığı ilan edecekler. Tam tersi olarak Bağdat'a gittik. Pek çok Iraklı Kürdistan bölgesine gelip yaşamımızı yakından incelediler ve ne kadar demokratik olduğumuzu gördüler. Buradaki demokratik ortamı bütün Irak'a yaymak istediler.''

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Baykal'dan CHP'de 'temizlik kampanyası'
 Erdoğan'dan Irak uyarısı
 Abbas Ankara'da
 Irak'taki herkes akrabamızdır
 Baykal, Sarıgül'ü ihraç sinyali verdi
 'Dikensiz' gül bahçesi
 'Görüntüler hoş değildi'
 AKP Van İl Başkan Yardımcısı öldürüldü
 Kozinoğlu'na geçici yurtdışı görevi
 Yalçınkaya'ya 7 yıl hapis istemiyle dava
 NBC'deki dizi hükümeti kızdırdı
MAHMUT ÖVÜR
Delegelerden yeni kurultay çağrısı
CHP'liler şimdi kendi...
MUHARREM SARIKAYA
Baykal: Tasfiye olmayacak, CHP korunacak
CHP liderliğine...
YAVUZ DONAT
Baykal: 'Gereği yapılacak...'
CHP'nin gündeminde şimdi...
Sözü de kurtaramazdı
Sevgilisine tecavüzden yargılanan Emre Kırtan evlilik sözü verince...
Trilyonluk mirasın sahibi bakıcı yalıda öldürüldü
Arnavutköy'de bakıcı Nizamettin Yılmaz, Fazilet Hanım Yalısı'nda...
Yalnız adam Anelka
Yalnız adam Anelka
Fransa'nın yoksul bir semtinde büyüdü. 17 yaşında birinci ligde...
Zafer katillerin oldu
Zafer katillerin oldu
'Abdi İpekçi suikastinin üzerinden 26 yıl geçti. Yakalanan tek sanık...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu