kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Rice: PKK kabul edilemez
Ortadoğu'da kriz yönetim mekanizması

Rice: PKK kabul edilemez

ABD Dışişleri Bakanı Condollezza Rice, ''El Kaide ve PKK gibi terör örgütlerinin modern dünyada yaptıklarının kabul edilemez olduğunu'' söyledi.

Ankara'daki temaslarını tamamlayan Rice ile Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Esenboğa Havaalanı'nda ortak basın toplantısı düzenlediler.

Rice, Ankara ziyaretini ''memnuniyet verici'' olarak nitelendirdi ve yakın zamanda Türkiye'ye yeniden gelmek için hazırlık yapacağını belirtti.

Türkiye ile ABD'nin ortak çıkarlar ve değerlere dayalı, uzun geçmişe sahip ilişkileri olduğunu ifade eden Rice, Gül ile görüşmesinde öncelikli olarak Irak'taki gelişmeleri ele aldıklarını söyledi.

''Toprak bütünlüğüne sahip, bütün komşularıyla iyi ilişkiler içinde olan, dinsel ve etnik geçmişlerinden bağımsız olarak bütün azınlıkların iyi muamele ve saygı gördükleri bir Irak'' arzu ettiklerini dile getiren Rice, Irak'tan komşularına yönelik terör faaliyetlerine de göz yumulamayacağını kaydetti.

Rice, ''El Kaide ya da PKK gibi terör örgütlerinin yaptıkları, modern dünyada kabul edilemez'' diye konuştu.

Rice, Ankara'nın ABD'nin bölgeyi terörden temizleme konusundaki kararlığından haberdar olduğunu belirtti. Görüşmelerda ayrıca Kıbrıs ve Ortadoğu barış süreci konularını ele aldıklarını kaydeden Rice, her iki konunun da barışçı şekilde çözülmesini arzu ettiklerini belirtti. Rice, Gül'ün bir süre önce Ortadoğu'da temaslarda bulunduğunu hatırlatarak, kendi Ortadoğu gezisi öncesinde Gül'ün görüş ve önerilerini dinlediğini kaydetti.

"ÖNEMLİ OLAN HALA DOST OLDUĞUMUZU HATIRLAYABİLMEK"

ABD Dışişleri Bakanı Condollezza Rice,Türkiye ile ABD arasında son dönemde görüş ayrılıklarının arttığının belirtilmesi üzerine, ''Zaman zaman dostlar arasında farklılıklar olabilir, ama önemli olan hala dost olduğumuzu hatırlayabilmektir'' diye konuştu.

Rice, Türkiye'de ABD karşıtı görüşlerin arttığının belirtilmesi, Türkiye'nin Kerkük ve terör örgütü PKK konusundaki beklentilerinin hatırlatılması ve ABD'nin bu konularda neler yapmayı düşündüğünün sorulması üzerine, ''endişe duyulan konularda birlikte çalışmayı sürdürmeyi planladıklarını'' söyledi.

ABD'nin PKK'yı terör örgütleri listesine aldığını ifade eden Rice,Kerkük'ün ise tüm Iraklıların birbirlerine saygı duyarak birlikte yaşamak istedikleri bir kent olduğunu söyledi. Rice, Türkiye ve ABD'nin, Kerkük'te tüm Iraklıların bir araya gelerek temsil edilebilmeleri yönündeki mesajlarının ortak olduğunu söyledi.

''Zaman zaman dostlar arasında farklılık olabilir, ama önemli olan hala dost olduğumuzu hatırlayabilmektir'' diyen Rice, her iki ülke yöneticilerinin kendi kamuoylarına karşı sorumlulukları bulunduğunu kaydetti.

''Hem kendimize hem halklarımıza ortak tarihimizi, birlikte başardıklarımızı, ortak zengin geleceğimizi ve gelecekteki önemli fırsatları hatırlatmamız gerekir'' diyen Rice, görüş ayrılığı olan konular üzerindeki görüşmelerin sürmesinin ve Türkiye-ABD ilişkilerinin olumlu yönleri üzerinde durulmasının önemli olduğunu belirtti.

Bir gazetecinin ABD'nin politikalarını dost ülkelere ve dünyaya yeterince anlatıp anlatamadığını sorması üzerine Rice, ''Tam bir anlayışın söz konusu olmayabileceğini'' kaydetti ve ''Daha fazla konuşulması gerekiyor, dostlarımızla konuşuyoruz'' dedi.

Türkiye ile ABD'nin soğuk savaş döneminde birlikte hareket ettiklerini, daha sonra birçok olay ve gelişmede birbirlerine destek olduklarını ifade eden Rice, ''Farklılıklar olacak, ama bu ilişkilerin gücünü etkilemiyor, ilişkilerin iki ülke açısından önemini de değiştirmiyor'' diye konuştu.

Irak'ta seçimlerin yapılmasıyla birlikte yeni bir dönemin başladığını belirten Rice, özgür ve demokratik bir Irak'ın yaratılmasının zaman alacağını söyledi. Rice, ''Bu sürece destek veriyoruz, yönetime gelenlerin yeni bir Irak inşa etmesini bekliyoruz'' dedi.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Ortadoğu'da barış sürecinin gerçekleşmesiyle birlikte, bölgede İsrail ve Filistin devletlerinin barış içinde yaşayabilecekleri ortaya çıkınca, ''herkesin birbirine karşı duyduğu olumsuzlukların ortadan kalkacağına emin olduğunu'' söyledi.

Gül, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Ortadoğu'ya mesajının sorulması üzerine, tarih boyunca Müslümanlarla Yahudilerin karşılıklı savaşlarının, birbirlerine karşı katliamlarının hiç olmadığına dikkati çekti.

Bakan Gül, ''Filistinliler ve İsrailliler kendi ayrı devletleriyle güvenlik içinde beraber yaşamaya başladıklarında, yeni bir anlayışın kendiliğinden ortaya çıkacağına emin olduğunu'' ifade etti. Gül, ''O yüzden hepimizin bu barış sürecine çok daha anlamlı katkılar sağlamamız gerekiyor'' diye konuştu.

Kısa süre önce bölgeyi ziyaret ettiğini hatırlatan Gül, bölgede iyimser bir iklim olduğunu ve bu iyimser iklimin ''gerçeğe dönüşmesi''gerektiğini, orada da söylediğini belirterek, bunun için Filistinlilerin intihar saldırılarından, İsraillilerin de Filistinli liderleri öldürme eylemlerinden vazgeçmelerini istedi.

Gül, bunları bölgeyi ziyareti sırasında açıkça konuştuklarını, olumlu gelişmeler olmasını ümit ettiğini, bu konuda karşılıklı mutabakatın da ortaya çıktığını belirtti.

''Dost ve müttefik ABD'nin Dışişleri Bakanı Rice'i Türkiye'de ağırlamaktan büyük mutluluk duyduklarını'' kaydeden Gül, ziyaretin zamanlamasının, Türk-Amerikan ilişkilerinin önemini ortaya koyduğunu ve Rice'ın ziyaretinin her iki ülkenin de çıkarına olduğunu ifade etti.

Gül, ABD ve Türkiye'nin çok eski iki müttefik olduğuna işaret ederek, aralarındaki ilişkilerin sadece askeri değil, siyasi, kültürel, ticari, birçok alanı kapsadığını ve ortak değerlere dayandığını söyledi.

Bütün dünyada barış ve istikrarın olması, ekonomik gelişme ve terörle mücadele gibi konularda iki müttefikin daima istişare edeceğini ve yakın çalışma içinde olacağını vurgulayan Gül, ''Bugünkü görüşmemizde de çok samimi iki müttefik olarak, bütün konuları, uluslararası ve bölgesel konuları, Irak'ta olan meseleleleri ve diğer önem verdiğimiz bütün meseleleri gayet samimi ortam içinde detaylıca konuştuk'' dedi.

Dışişleri Bakanı Gül, konuştukları hususları beraber takip edeceklerini, istişare ve işbirliği sürecini devam ettireceklerini sözlerine ekledi.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 'Baykal bardağı taşırdı'
 CHP'de tasfiye dönemi
 Yönetim değişmedi
 Yargıtay kararı üçe böldü
 İki taraf da Kuran'a gönderme yaptı
 Rice: Türkiye'nin tutumu çok önemli
 AB'den 'yargı' eleştirisi
 'Laiklik, toplumsal barış için şart
 'Oy sandıklarında oyun oynanıyor'
 'Sekreterim olmayı düşünür müsünüz?'
MUHARREM SARIKAYA
KKTC'de Putin şaşkınlığı
BM Genel Sekreteri Kofi Annan,...
YAVUZ DONAT
Emin Çölaşan... Erman Toroğlu...
Dünden BugüneEmin...
İranlı sevgilisi her yerde aranıyor
Beyoğlu'ndaki evinde öldürüldükten sonra evi ile birlikte ateşe...
Bıçak parası irtikap suçu
Eskişehir'de bir profesörün hapse atılmasıyla sonuçlanan "bıçak...
Formula pistinde Rapor Kazası
Formula pistinde Rapor Kazası
İstanbul Kurtköy'de yapımı devam eden Formula 1 yarış pisti inşaatı...
Acı haber: Kurtulan yok!
Acı haber: Kurtulan yok!
Afganistan'da Herat-Kabil seferini yaparken 9'u Türk 104 yolcusuyla...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu