kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Evliliğe 'polisiye' tavsiyeler
Evliliğe 'polisiye' tavsiyeler

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Poliklinik Başhekimliği, evli çiftlere iletişim konusunda ilginç tavsiyelerde bulunuyor..

Suç oluşumlarının önlenmesi, suç oluştuktan sonra ise faillerinin yakalanması için mücadele eden polis, toplumun çekirdeği olan aileyi korumak amacıyla evli çiftlere iletişim konusunda tavsiyelerde de bulundu.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Poliklinik Başhekimliği'nce hazırlanan ve web sitesinde yayınlanan bir yazıda, ''Evlilikte İletişim'' konusu irdelendi.

''Evliliğin; karmaşık, sürekli değişen ve 2 kişinin daha önce hiç karşılaşmadıkları sorunları beraberce çözmek zorunda oldukları bir ilişkiler sistemi olduğu'' ifade edilen yazıda, ''birlikte yaşamanın getireceği yeni kuralların ve bu yeni kurulan sistemin içinde elbette çatışmalar, kızgınlıklar, sorunlar yaşanabileceği'' vurgulandı.

''Her evlilikte belirlenmiş veya sınırları tam olarak belirlenemeyen kurallar olduğu'' anlatılan yazıda, şöyle denildi: ''Sorun, aslında bu kurallara uyulması değil, bu kuralları kimin koyması gerektiği konusunda eşler arasında bir uzlaşmaya varılamamış olmasıdır. Evliliğin ilk günlerinde eşler, birbirlerine karşı hoşgörülü davranmalarına rağmen, zamanla kimin, neyi, ne ölçüde kontrol etmesi konusunda bir anlaşmazlık içine düşebilirler.''

''Eşlerin birbirlerini anlamaları ve paylaşıcı olmaları gerektiğine'' dikkat çekilen yazıda, ''uzlaşmanın olabilmesi için de eşlerin öncelikle birbirlerini dinlemelerinin önemine'' işaret edildi.

EVLİLİKTE İLETİŞİM HATALARI

''Evlilikteki iletişim hataları'' da sıralanan yazıda, ''yıkıcı eleştirinin eşlerin birbirlerinin olumsuz yönlerine odaklanmaları ve olumlu yönlerini görememeleri'', ''genellemenin de eşlerin birbirlerinin kişilik özelliklerini içeren yargı, eleştiri ve genellemeler yapma durumu olduğu'' bildirildi.

''Akıl okuma ve yıkıcı niyet geliştirmenin eşlerin birbirlerinin söylediklerinden çok, söylemediklerini anlamaya ya da söylenenlerin arkasındaki niyeti anlamaya çalışmaları olduğu'' belirtilen yazıda, ''geçmişi getirmenin de eşlerin geçmişte yaşanan olayları hatırlatarak iletişimi kesmeleri olduğu'' kaydedildi.

''Kendini bütünüyle haklı görme halinin de, kendini bütünüyle haklı, eşini ise bütünüyle haksız konuma düşürme çabası sonucu iletişimin kesilmesi olduğu'' ifade edilen yazıda, ''Eşlerin kendi davranışları ile ilgili olarak sorumluluk almamasının ise eşlerden birinin kendisinin yaptığı bütün hataların ve davranışların sorumluluğunu kabul etmemesi sonucu iletişimin kesilmesi olduğu'' vurgulandı.

''Şimdi çaba gösteriyorsun ama artık çok geç. Bunları 5 yıl önce yapmalıydın'' şeklindeki ifadenin de ''işi yokuşa süren yaklaşım'' olduğu anlatılan yazıda, ''mantığı silah olarak kullanma'' hatasına ilişkin ''Madem aynı görüşte değiliz, o halde benim dediklerimi çürüt, senin dediklerini yapalım'' ifadesi örnek verildi.

''Ses tonunu yükseltme'' hatasının, ''eşlerin ses tonunu yükseltmesi sonucu ilişkinin kesilmesi durumu olduğu'' kaydedilen söz konusu yazıda, ''eşlerden birinin danışman rolünü üstlenmesi'' hatasına ilişkin de ''Senin durumunu anlıyorum, bundan sonra doğruyu bulmana yardımcı olacağım'' ifadesi örnek gösterildi.

HATALARI DÜZELTMEYE YÖNELİK ÖRNEKLER

''Yıkıcı iletişim biçimlerinin, yapıcı ve kabul edilebilir bir biçime sokulmasının zaman alacak bir süreç olduğuna'' işaret edilen yazıda, ''bu alanda ihtiyaç duyulan bilgi ve yardımın konunun uzmanı olan kişilerden sağlanabileceği'' belirtildi.

Yazıda, iletişim hatalarını düzeltmeye yönelik şu örnekler verildi:

*''Sen beni incitmekten zevk alıyorsun'' yerine ''Senden bunları duymak beni çok incitti.''

*''Beni her zaman başkalarının yanında aşağılıyorsun'' yerine, ''Geçen gün başkalarının yanında söylediklerin beni çok utandırdı.''

*''Beni kızdırıyorsun ve ben de işte bu yüzden saldırgan oluyorum'' yerine, ''Bazen öfkeme sahip olamıyorum.''

*''Madem aynı görüşte değiliz, o halde benim dediklerimi çürüt, senin dediklerini yapalım'' yerine, ''Senin söylediklerin aklıma yatmasa da, eğer çok istiyorsan bunu senin için yapabilirim.''

*''Şimdi çaba gösteriyorsun, ama artık çok geç. Bunları 5 yıl önce yapmalıydın'' yerine, ''5 yıldır yapmadığın davranışları bugün yapıyor olman beni çok mutlu ediyor.''

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Poliklinik Başhekimliği'nin hazırladığı yazıda, ''Bunların kullanılması halinde hayatın daha da kolaylaşacağı ve iletişimin zenginleşeceği'' vurgulanarak, şöyle denildi:

''Unutmayın, öfke, kızgınlık, korku, sevinç gibi olumlu ve olumsuz duyguların paylaşılması gerekir. Eşlerimizin de, konuşmaya, dinlenilmeye ve anlaşılmaya ihtiyaçları vardır. Ortaya çıkacak sorunlarda, sorunu birlikte çözmek en geçerli yoldur. Unutmayalım, eşlerimizle geçireceğimiz zaman, boşa harcanan zaman değildir. Bizim ona, onun da bize ihtiyacı vardır.''

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Tarihi yarımadanın 'dokusu' değişiyor
 Beyoğlu'nda patlama
 2.el otomobil fuarı
 O korkunç an zihninden hâlâ silinmedi
 İsteyince oluyormuş
 Personel maaşlarını gasp ettiler
 İlkim Karaca'ya konuşma yasağı
 'Kız kaçırma'ya kefaletle tahliye
 Hemşire duyarlı olsaydı ölmezdi
 55 evsiz vatandaş memleketine...
 Uyanık esnaf yakalattı
 Kuyumcu soygunu
 Buzlu yolda kaydı
 İstanbul'da kışla mücadele çalışmaları devam ediyor
 Alo SABAH İstanbul
ALTAN TANRIKULU
Babalar ve kızları
Samsun'a sanırım üçüncü gidişim.. Üçü...
MAHMUT ÖVÜR
Güllüce ne yapmak istiyor?
Önümüzdeki günlerde...
HINCAL ULUÇ
Zeytinoğlu ile Bilgin'in farkı..
Bazı okurlar, Fatih...
EMRE AKÖZ
Ağlayacaksınız!
Türk filmlerinin, özellikle de...
MEHMET BARLAS
Meğer Nur Çintay A. ne kadar şanslıymış!
Herkesle ve...
REFİK DURBAŞ
Pamukova'nın sorumluları
Pamukova'daki tren kazasında...
SAVAŞ AY
Kardeş Azerbaycan için yazılanlar doğru mu?..
Tanıyan...
Fener'in nesi var?
Fener'in nesi var?
Real Zaragoza'nın hocası Munoz: "İki Avrupa Kupamız var. F.Bahçe'nin...
Tekrar normal
Tekrar normal
Beşiktaş'ın hocası Çalımbay, G.Birliği maçının tekrarı ile ilgili...
Tamtamlarla karşılandı
Sri Lanka'da tsunami felaketinde ölenler için yapılan dinsel törene...
'Diyalog mekanizması kuralım'
Anastasiadis, Gül'e, "partilerarası diyalog mekanizması" kurulmasını...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu