kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Hakan & Utku @ SABAH
 

Yeni kiracı hakları

Yeni Borçlar Yasası'yla kiracılara devasa haklar tanınırken ev sahibi olmak 'evin mi var derdin var' pozisyonuna getiriliyor. Hani nerdeyse laf 'ev alma kiracı ol' olarak değişecek. Ev sahibine 'kapak olan' yeni yasa taslağını herkesten önce ele geçirdik.

* Ev sahibi kiracısını memnun etmekle mükellef bir kişidir. Kiracı ev sahibinin başının tacıdır, velinimetidir. Onun barınma ihtiyacını karşılamak zorunda olduğu gibi, gerektiğinde kira almamak, hatta zaman zaman mutfak masraflarına katkıda bulunmak çoluğunun çocuğunun rızkını teminde kiracıya yardım etmek gibi bazı misyonları vardır.

*
Ev sahibi olan bir kişinin Almanya'da evlenmesi ve orada bir erkek çocuk sahibi olması yeni yasayla yasaklanıyor. Yani yok öyle artık "Çıkın evimden, Almanya'dan oğlum gelecek" falan... Buna mukabil, aynı ev sahibi, kiracısının Almanya'dan gelen oğluna da bir diğer evini açmak ve üstelik kira almamak zorunda...

* Ev yeni tutulurken kiracının ev sahibine depozit verme dönemi de kapanıyor. Bunun yerine ev sahibinin içtiği kolaların, biraların ve bilumum cam şişeli meşrubatların ve gayrimeşrubatların depozit ücretleri bakkal tarafından kiracıya ödenecek. Ooooh ala...

*
Kirasını geciktiren kiracısının kapısına dayanıp, üst üste 3 kere sert bir dille geciken kiranın yatırılmasını isteyen ev sahibi evin tapusunu kiracısına vermek zorunda. Ne o öyle canım alacaklı gibi dan dan dan?!

* Kontratta adı ne konmuş olursa olsun, kiraya zam oranını kiracı belirler. Hatta isterse indirime bile gidebilir. Yalnız deliren ev sahibinin tedavi masraflarını kiracı öder. Ya da ne ödiycekmiş canım, hiç de bile ödemez...

*
Kiracı evi boşaltmadan evvel ev sahibine bir ay önceden haber vermek zorunda değil artık. İstediği zaman çıkar. Hatta her gün boşaltıp tekrar doldurabilir. Doldur-boşalt taktiğiyle ev sahibiyle oynayabilir. Ev sahibinin aklını almak bir kiracının en vazgeçilmez hakkıdır.

* Ev sahibi kiracısının evine giren hırsızın zararını tazmin etmek zorundadır. Yetmiyormuş gibi hırsızı yakalayıp kiracısının önünde dizlerinin üstüne çöktürerek "Bokunu yiyim beni adalete teslim etme" diye yalvartmak mecburiyetindedir. Hırsızın tekrar topluma kazandırılması için gerekli her türlü eğitim ve psikolojik destek masrafı da bilin bakalım kime aittir? Evet tabii ki ev sahibine aittir.

*
Evi boşaltan kiracının evine zarar verdiğini, dolapları kırdığını, duvarları mahvettiğini gören ev sahibi, kiracısına bağırıp çağırmak yerine "Aman da aman evime ne güzel postmodern bir hava vermişsiniz, bu yeni iç dekorasyon için ne kadar ödeme yapmam lazım size?" diye sormak mecburiyetindedir.

* Diyelim kiracı evi tuttu. Haftasına da evi randevu evi haline getirdi. Ev takibe alındı. Derken basıldı. Suçlu kim? Tabii ki ev sahibi. Adı üzerinde ev sahibi. Randevu evinin sahibi. Kiracı olsa olsa orada çalışan olur ki, o da mecburiyetten; kira parası çıksın diye.

*
Kiracının canı sıkıldı evdeki tüm duvarları yıktı. Ev koskoca bir salon halini aldı. Yapar yapar kardeşim, ne var?! Ev sahibi susacak. Hatta kiracının elinden balyozu alıp, kendisi yıkacak. Kiracı adamın hali zaten zor. Bu pahalılıkta kira köşelerinde sürünmek kolay mı? Stres çağın hastalığı. Her derdin başı. Ayrıca hangi çağda yaşıyoruz kardeşim?! Duvar mı kalmış? Duvarlar yıkılıyor. Koskoca Berlin Duvarı gitmiş arkadaş, sen daha ne konuşuyorsun?! Kim bakar enin evinin rutubetli duvarına?!

* Kiracının çocukları çok ses yapıyormuş. Yapacak tabii. Çocuk ayol onlar. Alt kattaki ev sahibi duymayacak. İşte o kadar. Gecenin bir yarısı obua mı çalınır? Çalınır. Çocuk merak etmiş, heves etmiş sana ne? Niye engel oluyorsun kardeşim sen? Sonra da bizim ülkeden neden bir obua virtüozu çıkmıyor? Çıkmaz tabii sen böyle karışırsan.

*
Kiracının geleni gideni çokmuş. Ne güzel işte. Demek ki çevresi geniş birine vermişsin evi, daha ne istiyorsun? Evin reklamı oluyor. Yarın kiracı çıkarsa anında tutulur evin. Ev sahibi bu kadar gelen gidene kızmayacak. Aksine gelenlere, kolonya, şeker, çay, pasta, börek gibi lojistik destek sağlayacak. Hatta bunları bizzat gelenlere kendisi sunacak. Kiracının yatıya gelen misafirleri eğer eve sığmazsa ev sahibi derhal kendi evini hatta kendi yatağını açacak. Gerekirse kendi salondaki kanepede kıvrılacak.

* Peki ev sahipleri için güzel bir hak yok mu? Hep kiracı mı kollanıyor? Hayır. Ev sahibi dilediği an evi kiracının üzerine yapıp, kiraya çıkabilir. Ondan sonra ooooh krallar gibi yap kiracılığını.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Tespit Böceği   / 15-02-2005
 Sevgililer Günü diyalogları   / 14-02-2005
 Happy new animal!   / 11-02-2005
 Luuutfeeen ama!   / 10-02-2005
 Bugün kardan ne yapalım?   / 09-02-2005
 Kardan kârlı çıkmak..   / 08-02-2005
 Kar yazısı   / 07-02-2005
 Okur, bu yazıyı oku!   / 04-02-2005
 Diziye diziyle cevap verilsin!   / 03-02-2005
 Kim neresine reklam alabilir?   / 02-02-2005
HAKAN & UTKU
Yeni kiracı hakları
Yeni Borçlar Yasası'yla kiracılara...
AYŞE TÜTER
Lezzet Güneşi
Mısırlı piliç çorbası
Piliç suyu,...
Adeta sperm avcılığı yapan uzmanlar:
Adeta sperm avcılığı yapan uzmanlar: "Tek bir spermin peşine düşüyoruz!"
Uzmanlar erkek kısırlığında adeta mucizeler yaratıyor. Eskiden...
Bu faktörler baba olmayı engelliyor
Bu faktörler baba olmayı engelliyor
* Testis yaralanması, cerrahi öykü ya da kabakulak geçirmiş...
Atina'da Türk rüzgarı
Atina'da Türk rüzgarı
Atina'da düzenlenen 3. Finex Uluslararası Moda Fuarı, Türk...
Partiyi yine polis bitirdi!
Partiyi yine polis bitirdi!
Sosyetenin güzel kadınlarından modacı Esin Maraşlıoğlu'nun...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.