|
|
90 ülkeden vejetaryen tarifler
Türkiye'nin ilk yoga eğitmenlerinden olan Müheyya İzer'in 90 ülkeden topladığı yüzlerce vejetaryen tarif, ölümünden beş yıl sonra "Dünyanın Vejetaryen Mutfağı" adlı kitapta toplandı.
Etten tavuktan hoşlanmayanlar, damak zevklerini ve beslenme ihtiyaçlarını sebzelerden, meyvelerden karşılıyorlar. Ancak bu vejetaryen mutfağın eldeki malzemelerle oluşturulacak yeni tariflere ihtiyacı var... Türkiye'nin ilk yoga eğitmenlerinden olan Müheya İzer'in 90 ülkeden topladığı yüzlerce vejetaryen tarif, ölümünden beş yıl sonra "Dünyanın Vejetaryen Mutfağı" adlı kitapta toplandı. Dharma Yayınları'ndan çıkan kitap, Avrupa'dan Afrika'ya kadar dünyanın her bölgesinden vejetaryen yemek tarifleri içeriyor. Müheyya İzer, sağlığında kaleme aldığı kitabının önsözünde amacını, "ev kadınlarının birçok ülke mutfağından nefis yemekleri, kendi eliyle kendi mutfağında hazırlamasını sağlamak" olarak açıklıyor. İzer'in "Neden vejetaryen mutfağı?" sorusuna da şöyle bir yanıtı var: "İnsan beden yapısına bakar ve onu et yiyen hayvanınkiyle kıyaslarsa, fark edecektir ki, ne diş yapısı (çiğnemek için), ne bağırsak yapısı (sindirmek için) ne de karaciğer yapısı (bedeni toksinlerden arındırmak için) aynı değildir. Hücreler bile aynı değildir. Demek oluyor ki, doğa insanı etle beslenmeye göre yaratmamış. Şu halde doğaya sırtımızı çevirmeyelim, onun kurallarını çiğnemeyelim."
|