kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kızıltepe davasının ilk duruşması
Kızıltepe davasının ilk duruşması

Mardin'in Kızıltepe İlçesi'nde baba-oğlun öldürülmesiyle ilgili duruşma başladı..

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde 12 yaşındaki Uğur Kaymaz ile babası Ahmet Kaymaz'ın öldürülmesi olayına karıştıkları gerekçesiyle Mardin 2. Ağır ceza mahkemesinde açılan davanın sanıkları dört özel harekat polisi ilk duruşmaya katılmadı.

Müdahil avukatlar, sanıkların hazır olmadan gerçeklerin ortaya çıkmayacağını belirtirken, sanık avukatları ise Güvenlik nedeniyle davanın başka bir ile naklini istedi. Duruşmaya, 50`nin üzerinde avukat müdahil olarak katılırken, 100`den çok kişi de izleyici sıralarında yer aldı.

Kızıltepe duruşması için Mardin'in giriş ve çıkışlarında polisler mahkeme kararıyla bütün araçları durdurarak kimlik ve araç kontrolü yaptılar. Mardin Emniyet Müdürlüğü'nde görevli 800 polis Kızıltepe duruşması için bugün görev yaparken, Kızıltepe adliyesinin çevresi polisler tarafından güvenlik çemberine alındı.

Adliyenin önünde toplanan yaklaşık 300 kişi sloganlar atarken, polis yetkilileri de kendilerini megafonla, "Duruşma başladı, duruşmanın selameti açısından slogan atmayın" diye uyardı.

Mardin`in Kızıltepe ilçesinde 21 Kasım 2004 günü terörist oldukları iddiasıyla 12 yaşındaki Uğur Kaymaz ile babası Ahmet Kaymaz'ın öldürüldüğü operasyonda görev alan dört özel harekat polisinin haklarında altışar yıl hapis isteniyor; tutuksuz sanıklar Seydi Ahmet Töngel, Yaşafettin Açıksöz, Mehmet Karaca ve Salih Ayaz başka ile tayin edildikleri için duruşmaya katılmadılar.

Ahmet Kaymaz'ın eşi Makbule Kaymaz Türkçe bilmediği için kimlik tespiti tercüman aracılığıyla Kürtçe yapıldı. Bu arada mahkeme heyeti Ahmet Kaymaz'ın kardeşleri Reşat ve Murat Kaymaz`ın suçta doğrudan zarar görmedikleri gerekçesiyle davada müdahil olma taleplerinin reddine karar verdi.

Kimlik tespitinden sonra söz alan müdahil avukat Tahir Elçi, sanıkların duruşma öncesi ifadelerinin talimat ile alınması konusunda mahkemeye dilekçe gönderdiklerini belirterek, "Sanıklar gelmeden mahkemede hazır olmadan, gerçek ortaya çıkmaz. Talimat ile ifadelerinin alınma istediğinin reddine karar verilmesini istiyoruz. Sanıklar ancak savunmaları alındıktan sonra duruşmada vareste tutulabilirler. Biz neyi tartışacağız. Sanıklar ortada yok" dedi.

Daha sonra söz alan müdahil avukat Sezgin Tanrıkulu, idarenin duruşma öncesi sanık polisleri tayin ederek yargıya müdahale ettiğini ve duruşmaya gelmelerinin hukuken idare kararıyla engellendiğini belirterek, "Bunun için yargılanmaya ara verip sanıkların hazır bulunmasını istiyoruz. Aksi taktirde yargıya müdahale edildi kuşkusu doğar. Bu şekilde deliller karartılabilir. Yargılamanın bir anlamı kalmaz" dedi.

Sanık polislerin avukatı ise, delillerin karartılacağı yönündeki taleplerin gerçekçi olmadığını, delillerin sanıkların ifadeleriyle birlikte dosyada bulunduğunu kaydederek, "Bu olayın duruşmanın daha ilk safhasında yargısız infaz olarak değerlendirilmesini yerinde görmüyoruz. Biz ayrıca takdiri Adalet Bakanlığına bırakmak üzere güvenlik nedeniyle davanın başka bir ile nakline karar verilmesini talep ediyoruz" dedi.

Öte yandan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Hakları Komisyonu üyelerinden AK Parti Diyarbakır Milletvekili Cavit Torun, konunun mahkemelik olması nedeniyle kendilerinin yargılamanın gelişimi hakkında açıklamada bulunmalarının, Anayasal olarak doğru olmadığını söyledi.

Torun, Adliye çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Kızıltepe İlçesi'nde Ahmet Kaymaz ve oğlu Uğur Kaymaz'ın öldürülmesi ile ilgili Mardin 2. Nolu Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan duruşmayı izlemek için geldiklerini belirtti.

Olayı, başından beri yakından izlediklerini ifade eden Torun, şöyle konuştu: ''Konu mahkemelik olduğu için bizim yargılamanın gelişimi hakkında herhangi beyanda bulunmamız Anayasal olarak doğru olmaz. Ancak, burada usullere uygun olarak tartışmalar yapılıyor. Her iki tarafın da avukatları var. Mağdur yakınları da duruşmayı takip ediyor. Sanıkların tayini çıktığı için gelmediklerini gördük; Mahkeme daha sonra bununla ilgili karar verecektir.''

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Eğitim-Sen'in kapatılmasına ret
 Seray Sever ifade verdi
 Şehir hatları vapurlarında protesto
 Latife Hanım'ın mektupları önemli değildir
 5 gösteri: 40 gözaltı
 Vali Güler'den Kapalıçarşı ziyareti
 Kirlenmeye dikkat çekmek için daldılar
 Sirenli protesto
 Trafik cezası iptaline tepki
 ATM'ye molotof kokteyli attılar
ERDAL ŞAFAK
Türkiye ne yapabilir?
Ankara'nın Irak...
ÖMER LÜTFİ METE
'Kötülüklerime teşekkür edeceksin'
Türkiye'deki 'ABD...
UMUR TALU
Dikenli köken...
Ekselansları sayesinde, ismim geçmese...
ERGUN BABAHAN
Bu nasıl tekzip kararı!
Böyle bir kararı laik Türkiye...
MEHMET ALTAN
Bizi Ortaçağ'a yapıştıran tutkal...
Geçen pazartesi...
Zafer tek başına iktidar getirmedi
KKTC'de dün yapılan genel seçimlerde oyların yüzde 44.4'ünü alan...
İsrail tarihi çekilmeyi kabul etti
İsrail ve Filistin arasında barış sürecinde yeni bir adım...
Real Fener
Real Fener
Fener'in iki yüzü var... Avrupa'da, zayıf Real Zaragoza'ya yenildi.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu