kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Başar Esad
Esad, mayısa kadar 'çekilme sözü' verdi
İstihbaratçılar kendilerine 'aklanma' davası açıyor
CIA Başkanı Goss: Suriye Irak'ta direnişi destekliyor

Bush'un istediği oldu

Suriye'nin mayısa kadar Lübnan'dan çekilmesini isteyen Bush amacına ulaştı. Başar Esad, "çekilme sözü" verdi.

Esad, mayısa kadar 'çekilme sözü' verdi

Suriye'nin mayısa kadar askerlerini çekmesini isteyen Bush amacına ulaştı. Esad, seçimlerden önce Lübnan'dan çekilmeyi taahhüt etti....

Amerika Başkanı George W. Bush geçtiğimiz haftalarda Washington Post gazetesine verdiği demeçte "Suriye'ye Lübnan'daki tüm askeri güçlerini ve istihbarat ajanlarını çekmesi için mayısa kadar süre verdiğini" açıklamıştı. Basında bir süre Suriye lideri Başar Esad'ın mayısa kadar çekilmeyi tamamlayıp tamamlamayacağı konuşuldu. Tamamlayamaması durumunda iki ülke arasında yaşanan gerilimin artacağına dikkat çekildi. Fakat en sonunda Bush'un istediği oldu ve Esad "geri çekilmenin Lübnan'da mayıs ayında yapılacak parlamento seçimlerinden önce tamamlanacağına" söz verdi. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan'ın Ortadoğu Özel Temsilcisi Terje-Roed Larsen, Esad ile yaptığı ikili görüşmede "Esad'ın tüm Suriye askerlerini ve istihbarat ajanlarını mayıstan önce geri çekme taahhütü verdiğini" söyledi.

ANNAN DEVREYE GİRDİ
Lübnan kaynaklarının Suriye'nin geri çekilme işlemlerinin ilk aşamasının tamamlandığını duyurduğu sırada gerçekleşen bu açıklama bölge uzmanları tarafından "Bush'un istediğiULUSLARARASI DESTEĞİ ARKASINA ALDI İkinci kez Beyaz Saray koltuğuna oturan Bush, Hariri suikasti sonrası Suriyenin Lübnandan çekilmesi için Avrupadaki ülkelerin de desteğini aldı. Suriyeye çekil baskıları arttı...oldu" şeklinde yorumlandı. Dün Annan ile bir araya gelen Larsen, bu gelişmeyi Genel Sekreter'e de iletti. "Suriye ve Lübnan temasları ve Suriye'nin Lübnan'dan çekilmesiyle" ilgili bilgi verdi. Basına konuşan Larsen, Esad ile BM arasında varılan uzlaşmanın iki unsurdan oluştuğunu hatırlattı: 1 Nisan tarihine kadar Lübnan'daki tüm Suriye istihbarat varlığı çekilecek. Ve belirlenen takvim çerçevesinde Suriye tüm askeri varlığı bu ülkeyi terk edecek... Larsen ayrıca Suriye'nin istihbarat varlığı konusundaki taahhütünü uyguladığını da hatırlattı. Ancak Esad'la pazar günü yaptığı ikili görüşme hakkında detaylı bilgi vermedi. Larsen Esad'ın açıklamasıyla ilgili konuşmak istemediğini ve herşeyin önümüzdeki aylarda belli olacağını söyledi.

'BAŞIMA BİRŞEY GELECEK'
Suriye'nin Lübnan'daki askeri varlığınının çekilmesi konusundaki takvimi Suriye-Lübnan Ortak Askeri Komitesi 7 Nisan'da yapacağı toplantıda tam olarak belirleyecek. Larsen nisanın ilkTerje-Roed Larsen haftası yeniden bölgede temaslarda bulunacak. BM adına açıklama yapan sözcü Fred Eckhard, "Annan'ın Larsen ile yaptığı görüşmenin ardından Suriye birliklerinin parlamento seçimleri öncesi ülkeyi terk etmesi beklentisini yinelediğini" belirtti. Annan bu beklentisini, önceki gün yaptığı yazılı açıklamayla da belirtmişti. Annan'ın bu konuda yaptığı ilk açıklama olma özelliğini taşıyan beyanatta Genel Sekreter, Suriye'nin hem askeri gücünü, hem de istihbarat ajanlarını mayısa kadar çekmesini istemişti. Öte yandan İngiliz Times gazetesine konuşan Dürzi lider Velid Cumbulat eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri suikasti sonrası yaptığı açıklamarı yineledi. Cumbulat "Hariri iki hafta içinde ya senin ya benim başıma bişey gelecek" diye konuştu. Cumbulat, yine Hariri'nin "Suriyeliler'in peşlerinde olduğunu söylediğini" belirtti. Larsen'in suikastten dört gün önce Esad'la görüştüğü ve anlaşmazlıkları gidermeye çalıştığı da iddialar arasında.

1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Dönmemek için hamile kalıyorlar
 Söylediğimi söylemedim!
 Yıl sonuna kadar koşullu ateşkes kararı
 Şaron ilk kez Bush'un çiftliğine davet edildi
 AB'den Bulgaristan'a 1 yıl erteleme uyarısı
 Kısa... Kısa...
 Bu sakız göğüs büyütüyor
 ..Ve Terri'nin fişi çekildi
 Avcılar peşinde!
Fin Hamamı: 2-0
Fin Hamamı: 2-0
Horoz, Finli yıldızı Miikka ile 2 kere öttü. Kanarya, soğuk terler...
Cuma Sürprizi
Cuma Sürprizi
Müslümanlığı seçen Nicolas Anelka ilk kez basın tarafından camide...
Gül özeleştiri yaptı: Bizim de hatamız var
Gül özeleştiri yaptı: Bizim de hatamız var
SABAH yazarlarıyla Dışişleri Konutu'nda bir araya gelen Dışişleri...
2 yılda 1.5 ton çikolata alınmış
Askeri personelin yargılandığı davada, Erdil'in konutuna 60 bin paket...
Rüyasında gördü
Koyulhisar'da onlarca ocağı söndüren toprak dağının altında kaldı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu