kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Komşu mesajı verdi
Bugünkü zirve Rum kesimiyle
BM Kıbrıs'ta hakem olmasın

Harekete geç komşu

Yunan Başbakanı Erdoğan'a "AB'ye taahhütler için hızlı adım at, yoksa Almanlar da yan çizecek" dedi.

Yunan Başbakanı Karamanlis, Erdoğan'ı Almanya konusunda uyardı. Karamanlis, "AB'ye taahhütler için hızlı adım at yoksa Almanlar yan çizecek" dedi.

AB KRİTERLERİ ŞART
Nitekim dün Schröder'in sözcüsü, "AB kriterleri tam olarak uygulanmazsa müzakereler ertelenmeli" dedi.


Komşu mesajı verdi

Berlin'de Almanya Başbakanı ile bir araya gelen Karamanlis, akşam Brüksel'e geçti ve Erdoğan'a mesaj götürdü: Almanya müzakerelerin ertelenmesinden yana, çabuk ol.

Fransa'dan sonra Almanya da mı çark ediyor? Almanya'nın tavrı konusunda Türkiye'yi uyaran Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis oldu. Karamanlis, dün Berlin'de Almanya Başbakanı Gerhard Schröder görüşmesinin ardından Brüksel'de buluştuğu Başbakan Erdoğan'a "Elinizi çabuk tutun, Almanya, müzakerelerin ertelenmesi eğilimine girdi" uyarısı yaptı. Karamanlis, dün akşam Brüksel'de Erdoğan görüşmeden önce, Berlin'de Schröder ile bir araya geldi. Görüşmenin ana gündem maddesini, Türkiye'nin AB üyeliği oluştururken, kulislere Almanya'nın Türkiye ile müzakerelerin ertelenmesinden yana olduğu haberleri yayıldı. İki lidere, daha sonra düzenledikleri ortak basın toplantısında da bu yönde sorular yöneltildi.

HIRVATİSTAN ÖRNEĞİ
Karamanlis "Türkiye'nin Avrupa yolunu destekliyorum. Ancak şartları yerine getirmesi çok önemli. Türkiye Ankara protokolünü zamanında imzalamalı'' derken, Schröder temkinli konuştu: "Türkiye sorumluluklarını yerine getirmek durumunda. Ankara Protokolü'nü imzalamalı, reformlar sadece kağıt üzerinde kalmamalı, uygulamaya konulmalı." Kendi partisinden bazı milletvekillerinin Türkiye'nin müzakerelere başlamak için hazır olmadığı ve görüşmelerin ertelenebileceği görüşünün dile getirildiğinin hatırlatılması üzerine ise Schröder, "Duymadım, ayrıca herkes kendi görüşünü açıklamakta serbest'' demekle yetindi. Dünkü görüşmelerde Yunan hükümet yetkilililerine, Almanya'nın erteleme yanlısı tutum içine girdiği mesajının ardından, kamuoyuna bu bilgiyi doğrulayacak iki açıklama yapıldı. Schöder'in Sosyal Demokrat Partisi (SPD) sözcüsü Günter Gloser, AB kriterleri tam olarak uygulanmaya başlamadıkça, müzakerelerinin ertelenmesi gerektiği görüşünü savunurken, savaş suçlularını yakalamayı geciktiren Hırvatistan ile müzakerelerin ertelenmesini örnek gösterdi. Avrupa Parlamentosu Sosyal Demokrat Grup Başkanı Martin Schulz da, "Türkiye eğer planlandığı gibi müzakerelere 3 Ekim'de başlamak istiyorsa reformBerlinde Almanya Başbakanı Schröder ile görüşen Yunanistan Başbakanı Karamanlis, daha sonra Brüksele geçerek Başbakan Tayyip Erdoğanla bir araya geldi.girişimlerini yeniden güçlendirmeli. Şu anda hiçbir hareket göremiyorum. Eğer durum böyle devam ederse müzakereler başlamaz" dedi.

ERDOĞAN'I UYARDI
Başbakan Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Karamanlis Brüksel'de akşam yemeğinde bir araya geldi. Görüşme ünlü Fransız restoranı Villa Lorraine'de yapıldı. Yaklaşık 2 saat süren yemekte Devlet Bakanı Mehmet Aydın ile AKP milletvekili Egemen Bağış da bulundu. Yunan tarafında ise Dışişleri Bakanı Petros Molivyatis yer aldı. Yemeğin ana gündemini Kıbrıs sorunu oluşturdu. Türk-Yunan ilişkilerini görüşen iki başbakan "Bölgede sorunlar var ama sorunları çözmek için her iki tarafta da irade var" dedi. "Arkadaş yemeği ortamında" gerçekleşen görüşmede Erdoğan, Karamanlis'i Türkiye'ye davet etti. Karamanlis, Berlin'deki izlenimlerini, dün gece Brüksel'de görüştüğü Başbakan Erdoğan'a aktardı. AB için hızlı hareket etmezse, müzakerelerin ertelenmesi tehlikesi bulunduğuna dikkat çekti. Türkiye'nin, aralarında Kıbrıs Cumhuriyeti'nin de yer aldığı Gümrük Birliği protokolünü ağustos ayına kadar imzalamasını isteyen Karamanlis, Türk savaş uçaklarının Ege'deki Yunan hava sahasını ihlal etmekten vazgeçmesini, ayrıca azınlık vakıflara ait malların iadesinin de bir an önce uygulanmasını istedi.

KIBRIS'TA SÜREÇ HIZLANACAK
Erdoğan, "Karamanlis 17 Aralık öncesi AB için verdiği desteğin aynen devam edeceğini söyledi" dedi. Ankara anlaşması ile ilgili uyum protokolü çalışmalarının sürdüğünü belirten Erdoğan "Türkiye söz verdiği gibi 3 Ekim öncesi bunu imzalayacak. Ancak tarih veremiyoruz" dedi. Başbakan, "Sanırım 17 Nisan'dan sonra bu süreç daha da hızlanacak" diye konuştu.

Stelyo BERBERAKİS /ATİNA / Fikret AYDEMİR / BRÜKSE


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Diyarbakır 'Nevruz'u ağırladı
 DEHAP'lı başkan vuruldu
 Kapalı yerde sigara içmenin cezası düştü
 Demokrasiyle uyanış
 Yunanlı sanatçıdan Patrikhane'de 'Ortodoksluk Günü' konseri
 Sahte rakı imal edilen eve polis baskını
 Prens Charles Anzak günü için geliyor
 İster para çek ister not öğren
 Göstericiye kredi müjdesi
 Kadıköy'de miting isyanı
 The Times: Türkiye Franco sonrası İspanya gibi
 Renk körlerine silah ruhsatı kördüğüm
 Sigaranın cezası düştü
ERDAL ŞAFAK
AB'nin temeli sallanıyor
Fransa'da kıyamet...
ÖMER LÜTFİ METE
Küresel devlet terörüne doğru
Türkiye 'hukuk...
UMUR TALU
İmparatorun yatak odası (2)
Yüksek askeri ve siyasi güç...
Malumun ilamı!
ABD'li diplomatlar Rumsfeld'in Irak'ta direnişi Türkiye'nin kuzey...
Kırgız muhalifler başkent Bişkek'e doğru ilerliyor
Kırgızistan'da 27 Şubat'ta yapılan genel seçimlerin ardından...
Ne yaptın İbo
Ne yaptın İbo
Beşiktaşlı yıldız önceki gece evinde görünmez kazaya kurban gitti.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu