kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mahmut Ovur @ SABAH
 
Mumcu ilk sınavı geçti
'Çin bizi şikayet etti'
Soru - Cevap

Mumcu ilk sınavı geçti

Anavatan Partisi'nde Erkan Mumcu'lu dönem başladı. Bir döneme damgasını vuran 'Özal'ın Anavatan'ı' son üç yılda inanılmaz bir çöküş yaşadı. Son 7 ayındaki gelişmeleri ise çok yakından izledim. Herkes bir ' kurtarıcı' arayışı içindeydi. Ya da ' artık yeter' denilecekti. Anavatan Partisi'nin 4.Olağanüstü Kongresi böyle bir zemin üzerinde gerçekleşti. Mumcu'lu ilk gün hem katılım hem de heyecan açısından beklenenin üstündeydi.
Ankara'daki Atatürk Spor Salonu tıklım tıklım doluydu. Hatta basın bölümünde yer kalmamıştı. Dışarıda hafif kar yağışına rağmen ciddi bir kalabalık vardı. Anavatan Partisi Türkiye'nin son 25 yılında önemli rol oynamıştı. Bu nedenle kongreye her kesimden insan gelmişti. Ama yine de en kalabalık grubu orta ve yoksul kesim oluşturuyordu. Bir gün önce o insanların İstanbul'dan otobüslerle yola çıkışlarını izledim. Neyin peşindeydiler? Yaşlı, genç, kadın, erkek, gecenin geç saatlerinde yola çıkarak Ankara'da ' ne görecek', kendi yaşamları için ' ne bulacaklardı ?' Bir an kendimi 70'lerin o gerilimli siyaset yıllarında buldum. O günlerde yüz binlerin, ' düzen değişecek' sloganıyla Ecevit'in Taksim mitingine akmasını sağlayan ' umudu' düşündüm. Üzerinden neredeyse 30 yıl geçti. Gecenin karanlığında otobüslerle yollara düşen o soluk yüzlü insanlar, hâlâ hayatlarını değiştirecek o ' umudun' peşinde.
Kongre, Divan Başkanı eski Adalet Bakanı Oltan Sungurlu'nun açılış konuşmasıyla başladı. Salonun sürprizi ise rahmetli Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın konuşmasıydı. Salondakiler bir an şaşkınlık yaşadı. Sonra işin sırrı çözüldü, konuşma Özal'a ait bir band kaydından alınmıştı ve yeni ekibin bu jesti son derece anlamlıydı. Siyaseten ilk konuşmayı Halil İbrahim Özsoy yaptı. Kısa konuştu ama kendisinden beklenmeyen bir performansla o sessiz kitleyi ateşlemeyi başardı.
Kongre başlamıştı. Herkes Mumcu'nun ' liderlik rüştünü ispat etme' açısından bir dönüm noktası olacak bu konuşmayı merak ediyordu. Nasıl bir mesaj verecek, topluma ne önerecek, iktidarı nasıl eleştirecekti? Ve sahneye Erkan Mumcu çıktı. Kongreye gelirken ne söyleyeceğini bilemediğini belirtti ve şöyle devam etti: " Yüreğimi çıkarsam elinize versem, ruhumu çıkarıp fotoğraf gibi önünüze koysam, o zaman ne söylemek istediğimi anlatabilirim. "
Mumcu, bir saati aşkın konuşmasında, Türkiye'nin iyi yönetilmediğini, Türkiye'nin heyecanını, geleceğini ve umudunu kaybettiğini öne sürerek, geleceksizlik ve umutsuzluğun bir ülkenin başına gelebilecek en kötü şey olduğunu söyledi.
Konuşması daha çok iç siyasete yönelikti. Geleceğe ilişkin ne yapacağı ve dünyaya nasıl bakacağı konusunda fazla ayrıntı vermedi. Buna rağmen salonda büyük bir coşku vardı. Coşkunun tavan yaptığı noktalar ise dikkat çekiciydi...
Mumcu ne zaman ' güven ve temiz siyaset' ten söz edip, AK Parti'nin ampul amblemine alternatif Anavatan'ın ' güneş'i seçmesini önerdiğinde yoğun alkış aldı. Kuşkusuz Tayyip Erdoğan'a yüklendiğinde, milletvekili transferlerini kimin ve ne karşılığı başlattığına değindiğinde de alkış aldı ama ötekinin anlamı farklıydı. İnsanlar, sistemin kirliliğinin sürdüğünü, yolsuzluk söylentilerinin hiç değişmediğini, hatta kendisinin de bu sistemden ' nema'landığını bilse de özlemi değişmiyordu: ' temiz siyaset ve temiz yönetim' Kongre salonundan ayrılırken ayak üstü konuştuğum insanların gözleri parlıyordu. Biri şöyle diyordu: ' Türkiye ana muhalefetini buldu. Hedef iktidar...'

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 DYP İstanbul'da seçim var   / 02-04-2005
 İstanbul'a 'China Town' kuruluyor   / 01-04-2005
 Bu kadarı da olmaz!   / 31-03-2005
 Size dört sorum var?   / 30-03-2005
 Tarihi yarımadada tarihi adım   / 29-03-2005
 İstanbul'un konut ihtiyacı var mı?   / 28-03-2005
 Beykozlu Orhan Veli   / 27-03-2005
 Teknelere çözüm yok mu?   / 26-03-2005
 Devlet malı deniz...   / 25-03-2005
 Bu sahiller ne olacak?   / 24-03-2005
MAHMUT ÖVÜR
Mumcu ilk sınavı geçti
Anavatan Partisi'nde Erkan...
MUHARREM SARIKAYA
Yeni lider ve amblemli ANAP
Yakın geçmişe kadar, "Ben...
YAVUZ DONAT
Muğla yaza hazır
Ankara'dan çıktığımızda hava soğuktu.
Bu güzelliğin sonu geliyor
Türkiye'de kışlayan dikkuyruk kuşlarının geleceği tehlikede. Bir...
Boyun fıtığına neştersiz çözüm
Koşuyolu Kalp Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ağrı Kliniği'nde...
'Bu paraya olmaz'
'Bu paraya olmaz'
İngiltere'deki gizli belgelerde Enver Paşa'nın rüşvetle suçlanmasına...
Halkın asıl derdi geçim
Halkın asıl derdi geçim
Ermenistan'da halk Türkiye ile kapının açılılıp ekonominin rayına...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu