kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Guntay Simsek @ SABAH
 

Bir dakikalık saygı duruşu

Monaco - Papa II. Jean Paul'ün ölümünün açıklandığı saatlerde Monaco'da kalabalık bir topluluğun katıldığı gala yemeğindeydim. Vefat haberini ev sahibi Norberto Ferretti konuklara hoş geldin konuşması yaptıktan sonra tekrar sahneye çıkarak açıkladı ve misafirlerini bir dakikalık saygı duruşuna davet etti. Bir anda salonu kaplayan sessizlik, bir dakikalık saygı duruşundan sonra yapılan alkışlarla bozuldu. Ardından müzik gurubu sahnedeki yerini aldı.
Aynı günün gündüzü ise Monacolular kiliselere giderek dua ettiler. Ölümüne inandıkları Papa için bir çoğu resmi açıklamayı bekliyordu. Diğer yandan tüm kiliselerin kapılarına asılan ilanlarla Papa için duaya davet yapılması dikkat çekiciydi. Ancak, ölüm haberinin alan Katolik alemindeki kiliseler gece çanlarını çalarak bu defa saygıya davet yaptı.
Monaco'da Papa'nın ölümüne benzer bir bekleyiş söz konusu. 81 yaşındaki Prens Rainier, son iki haftadır ciğerlerindeki bir enfeksiyon dolayısıyla özel bir klinikte tedavi altındaydı ancak durumunun kötüye gitmesi üzerine yoğun bakıma alınmış. Monacolular, prenslerinden ölüm haberi gelecek gibi hazırlanıyorlar. Rainier'in tedavi gördüğü kliniğin önünde şimdiden televizyonlar için yerler ayrılmış, canlı yayın arabaları adeta olaya dahil olacakları saati bekliyorlar.
Monaco'da görünen o ki, prensin ölüm haberi için bir zamanlama yapılıyor. Söylenenlere göre, vefat duyurusu Monaco'da dolu olan oteller sebebiyle saklanıyor. Paskalya tatilinin uzatılması sebebiyle dolu olan Monaco'yu ziyaretçilerin önümüzdeki hafta boşaltacağı dikkate alınırsa, prensin ölüm haberinin de bugün ya da yarın açıklanabileceği söylenebilir.
Prens Rainier'in dünyanın en uzun süre tahtta kalan hükümdarlarından birisi olması ve hayatının oyununa boyun eğmesini Monacolular biraz zor kabullenmek istiyorlar, ama 'This ise life' demeyi de ihmal etmiyorlar.
Fransa'nın güneyindeki yer alan küçük, fakat zengin Monaco Prensliği, 1949'dan bu yana III: Rainier tarafından yönetiliyor. Rainier'in sevilmesindeki en büyük sebeplerden birisi, yaklaşık iki kilometrekare bir alanda kurulu, 30 bin nüfuslu Monaco'yu turizm ve kumar sektörüne bağımlılıktan çıkarıp diğer alanlarda ekonomisini canlandırması
Özetle, ilerleyen yaşı ve sağlık sorunları uzun bir süre önce Prens Rainier'i, idari işlerin önemli bir bölümünü oğlu Prens Albert'a bırakmaya zorlamıştı. Prensin Grace Kelly ile evliliğinden olan üç çocuğunun ortancası Prens Albert, uzun bir zamandır fiili olarak yetkileri elinde tutuyordu ve aynı zamanda tahtın varisi.
Peki Papa'nın yaşama gözlerini yumduğu, Prens Rainer'in yaşam mücadelesi verdiği günlerde biz Prensin Monaco'sunda ne yapıyorduk? Yazımın başında kaydettiğim üzere, yat dünyasının efsane haline gelmiş ismi Ferretti Group Yönetim Kurulu Başkanı Norberto Ferretti'nin davetlisi olarak Monaco'ya Ferretti motor yat ailesiyle tanışmaya geldik.
Monaco'ya 54 ülkeden gelen 700 civarındaki jet sosyeteyle birlikte yatları gezdik. Testler yaptık. İtalyan Ferretti'nin patronu Bay Ferretti ve Ferretti yatların mimarisinde harikalar yaratan Giovanni Zuccan ile tanışma fırsatı bulduk.
Ferretti Group'un üçüncüsünü yaptığı bu organizasyona Türkiye'den 10 Ferretti yat kullanıcısı katıldı. Dünyada toplam 34 temsilcisi ve 100 servis ağı olan Ferretti yatları elle yapılıyor, on boyu bulunuyor ve yılda yaklaşık 90 adet üretiliyor.
Prensin Monaco'sundan selamlar

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Helmuth Schmith'ten mesaj var   / 02-04-2005
 Torbadan çıkacak yasalar   / 30-03-2005
 Yeni TCK kalite getirecek ama   / 28-03-2005
 Fikir değil yoksulluk hareketi   / 26-03-2005
 'İTO şeffaf olacak'   / 23-03-2005
 30 bin meçhul göz   / 21-03-2005
 Küçük ülkeye büyük ilgi   / 19-03-2005
 Taslak böyle olursa   / 16-03-2005
 Deli Dumrul şaşkın   / 14-03-2005
 İTO'da sürpriz adaylar   / 12-03-2005
GÜNTAY ŞİMŞEK
Bir dakikalık saygı duruşu
Monaco - Papa II. Jean...
GAZİ ERÇEL
Değişik bir petrol krizi
Petrol fiyatları geçenlerde...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Hükümet daha yavaş büyümeye razı olmazsa, bugünleri de arar...
OKAN MÜDERRİSOĞLU
IMF, Torba Yasası'ndan rahatsız değil
Ali Babacan, Torba...
Denizde de karada da fark etmiyor
Dikkatsizlik ve ihmal her durumda cana ve mala zarar demek.
Gazete ilanı verdiler dolandırıldılar
Anadolu yakasında bir ay arayla gazete ilanıyla araçlarını...
Çocuklara yatırım yapıyorum
Çocuklara yatırım yapıyorum
Kesinlikle gidip Talimhane'yi görün. Bunu İstanbul'da yaşayan herkese...
Orhan Pamuk sendromu
Orhan Pamuk sendromu
'Ateş Hattı'nda bu kez Orhan Pamuk'un Ermeni meselesiyle ilgili...
IMKB
E: 25.741 D:% 0,72
DOLAR
S: 1,344 D:% -0,702
EURO
S: 1,748 D:% -0,371
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu